Sider

onsdag 10. februar 2010

U for urne, ABC-tema

*
Kopi av gammel urne


Fra vår egen jernalder finner vi både branngraver og skjellettgraver på samme gravfelt. Særlig etter 300 ble de fleste døde kremert. Asken etter den kremerte kroppen ble lagt i vakre urner. Ofte er branngravene like rike på utstyr som de andre. I en grav på Hunn er det funnet en urne som likner denne. Gravene fra jernalderen er formet som en tildekket haug med en krans av steiner rundt foten. Under haugen er det et lite rom for urna eller kista.
Kvinnene fikk ulike oppgaver i hjemmet knyttet til arbeid med lær og skinn, kurvfletting, spinning og veving, det å sy klær og dekorere dem, forme kopper og kar i leire, og de spilte hovedrollen i forhold til innredning og organisering av huset. De fikk ansvaret for såing, oppdrett av dyr, innsamling av urter og dermed også behandlingen av sjuke og skadde, og matlaging som ysting av smør og ost. Det var naturlig at kvinnene tok seg av fødsler og oppdragelsen av barna i tillegg til å ha omsorg for de gamle og å pleie de som lå for døden. Kvinnene tok seg av arbeidet de kunne gjøre i nærheten av hjemmet fordi de måtte være der for barna.



 




Fra heftet Norske Oldfunn XII - Gravplassen Hunn i Østfold av Heid Gjøstein Resi, Uiversitetets oldsaksamling er følgende sakset:
F.13 A.L. Nr. 36, Ib: "Pjuskhaug"
Gravminnets oppbygging: Se under F.11Funn: Grav Ib. Leirkar (pl. 3.32) i mange fragment, bare delvis rekonstruert. Brunsort, blankpolert overflate. Fasettetert rand. Rikt ornert med strekdekor (buer, rektangulære figurer, skråstrekbånd) og plastisk dekor (modellert ansikt, stemplete fotavtrykk og hjulformete figurer). Godtstykkelse: 0,7 -1,1 cm, h.: ca. 27 cm, st. bukdiam.: ca. 23 cm.
Oppi lå det "Knokler fra menneske: tapphvirvel, bukhvirvler, skulderleddhode, fragment av skall, ekstremitetsknokler..." Bestemmelse : liten kvinne 40-50 år. Høyre underkjeve av gnager. Pattedyr art ubestembar". Urna var forøverig fylt med brente bein.


 




Et leirkar med plastiske hodeframstillinger  var i bruk i Danmark i første og midtre del av eldre romertid, men ingenting tyder på at karet fra Hunn er produsert i Danmark. Graven dateres til eldre romertids periode B! eller B2.

Bilde av Hunnfeltets gravhauger finnes her:





og flere innlegg på U finnes her: 




15 kommentarer:

  1. Kjempefint innlegg! Man blir litt ydmyk med tanke på gamle tiders kvinner og alle oppgaver.

    SvarSlett
  2. Jeg bliver altid klogere, når jeg kigger ind til dig - det var dejligt at læse om gamle urner!
    Rigtig god weekend :-)

    SvarSlett
  3. Intressant läsning och fina bilder!
    Trevlih helg!

    SvarSlett
  4. Vilket fint inlägg med fina bilder till:)
    Ha en bra dag!

    SvarSlett
  5. Ja tenk så mye arbeid kvinnene hadde. Mennene var vel borte på fangst o.l. Interessant å lese her. Flott U-bidrag! Fin Urne! -Margit-

    SvarSlett
  6. Et godt indlæg om urner, der gjorde en klogere.

    SvarSlett
  7. Hadde det ikke vært for kvinnenens arbeidsdyktighet, så tror jeg at mange samfunn hadde bukket under.
    Jeg liker disse informative innleggende dine:)

    SvarSlett
  8. Flott innlegg til U! Ha en god kveld!

    SvarSlett
  9. Fint indlæg om urner. De jernalderkvinder har haft travlt, med alt det arbejde, de skulle lave!

    SvarSlett
  10. Kjempefint innlegg, igjen. Vi blir jo ikek akkurat histoprieløse etter å ha lest dine innlegg. Og igjen, jeg er full av beundring over design i gammel tid.
    Finnes det et oldtidsmuseum i Østfold? Jeg har jo sett at det er mange fortidsminnemerker når jeg har passert med bil.
    God helg til deg! ;)

    SvarSlett
  11. flott innlegg , jeg bor i Østfold og det er jo historie rundt meg på alle kanter . Ikke lett bygge hus rundt her.Men spennende lesnig . Tenk alt de måtte gjøre før og vi klager på at vi har mye å gjøre . F

    SvarSlett
  12. Her fikk jeg gjenoppfrisket mye fra min barnelærdom.
    Hurra.
    Men, siden det har jeg lært hvor usedvanlig tungt det er å kysse en urne der ditt eget barns aske er inni

    SvarSlett
  13. Interessant innlegg! Min kommentar kommer noe sent, men sånn er det når det meste av tiden blir brukt på den andre bloggen min!

    SvarSlett
  14. Interessant innlegg. Det er spennende å høre hvordan folk levde før og ikke minst om kvinnenes rolle. De har alltid vært viktige i den daglige husholdningen med alle sine oppgaver knyttet til hjem og familie.

    SvarSlett
  15. Hejsa.
    Kan godt se ligheden.
    Tak for linket.
    Ønsker dig en god torsdag aften.
    Knus Hanne Bente ♥

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.