Sider

fredag 22. desember 2023

Julekakeraiden fortsetter med finsk julebrød

 


.... med smak av appelsinskall, karve og litt sødme. Dette litt uvanlige brødet serveres kun rundt juletider.

3 brød:

Forberedelsestid: 30 minutter

Hevetid: 1 1/2 time til sammen

Steketid: ca 40 minutter

Ovnstemperatur: 200 °C

Egnet til frysing


4 kopper (1 liter) melk

50 g gjær

3/4 kopp (2 dl) mørk sirup

2 ss revet appelsinskall

1/2 ss grovmalte karvefrø

1 ss salt

ca 3 kopper (8 dl) rugmel

1 1/2 kopper (4 dl) grahamsmel

ca 4 kopper (1 liter) hvitt mel


1. Varm opp kjernemelken.

2. Smuldre inn gjæren og tilsett sirup og krydder.

3. Bland inn melet og elt godt. Dekk til med et klede og la heve på et varmt sted.

4. Del deigen i tre og form hver porsjon til et rundt brød. Sett på et lunt sted for heving. Prikk med en gaffel før den settes i ovnen.

På bildet ser det ut som om kakene/brødene er pensla med egg ell


Kilde: https://finland.fi/christmas/christmas-cookbook/


Jeg fikk ikke tak i grahamsmel verken på Kiwi eller Rema. Coop Mega var stengt, så det ut som om i går kveld. Tar vanlig mel i den mengden i stedet.

Jeg målte heller ikke opp sirupen, men tok 4 fulle spiseskjeer. Så har jeg også litt mindre salt i! Helte appelsinskallbitene opp i bollen sammen med krydder og sirup.

Fikk ny kjøkkenmaskin til bursdagen min av sønnene. Trener på å bruke vidunderet.

Nå hadde jeg for mye tørt i - så jeg måtte fylle på med litt vann, melka hadde jeg jo alt brukt opp!



Jeg smakte på deigen, den er kjempegod, så det lover bra! Men jeg hadde nok valgt å bake en kake, for deigen ble tung å elte. Neste gang blir det 1/3 mener i oppskriften. Og siden det ikke sto noe om pensling, utelot jeg det. Neste gang blir det pensling....
En av kakene skal jeg ta med meg på en markering klokka fem av at sola snur i dag. Det er en finsk venninne som inviterer til utebål og feiring i bakgården. Da jeg spurte henne om en oppskrift på finsk julekake, sa hun at det ikke er noen tradisjon i Finland med julekake. Da er det ekstra morsomt å overrekke en, en overraskelse kanskje?



Det ble en flott feiring av at sola snur nå, i bakgården til Kristiina og Einar. Den østlige julenissen bød på varm gløgg og pølser samt pepperkaker og kementiner. Min finske julekake falt i smak. Vi sang solsanger og koste oss gløgg i hjæl... ingen ville sitte i hengekøya sjøl om "teppet" så innbydende ut!
Jeg hadde tatt på meg reveskinnslua (aner ikke hvor den har komme fra) med tuben snurra rundt på litt finsk vis... 



tirsdag 12. desember 2023

Nærvær i adventstida


Side 424

Jeg holder fortsatt på med å lese Morgenstjernen av Knausgård. Det går sakte. Boka er som en murstein. Godt skrevet, men krevende. Nydelige skildringer, men ofte av kjedelige hverdagslige scener. Han formidler tankene vi tenker. De trivielle, de triste, de tunge, de tomme. Tankene som vi sjelden deler. Nå venter jeg bare på et sammentreff. Venter på vendepunktet. Venter på å få en erkjennelse. Venter på å få en aha-opplevelse. Venter på å bli ferdig med å lese boka. Venter. Livet er å vente som Jon Fosse skriver. Jeg venter!

Så kom Guds nærvær i adventstida. Jeg kjenner meg så godt igjen i romanfigurens refleksjoner over tro, over Gud, over mennesker... 

Hvorfor har, etter bibelen, Gud gitt menneskene fri vilje når vi ikke kan løse konflikter uten kamp og tap av  liv? Og kamp er heller ingen akseptabel løsning. Hvilken god far lar barna sine gå løs på hverandre uten hemninger? Jeg venter på svar....

Foran Nobelinstituttet kort tid etter at vi fikk vite at 
Jon Fosse ville få Nobelprisen i litteratur 2023.

Nå er romanen ferdig lest, og den har på et vis engasjert meg .... jeg ville jo lese den ut, men den har vært tung å komme igjennom med alle skildringene som har beskrevet omgivelsene og bevegelsene ned til minste detalj. Det har satt min tålmodighet på prøve, og til tider har det vært kjedelig lesing for meg fordi jeg ønsker å bli tatt inn i sfærer og omgivelser som er alt annet enn trivielle. Til tross for et magisk fenomen alle rollefigurene blir utsatt for, klarte ikke Knausgård å ta meg ikke med inn i den underlige opplevelsen det kunne ha vært! Jeg ble aldri berørt. Dessverre.

Side 535
Side 613
Side 626

onsdag 8. november 2023

Bok & kaffe



 Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=bg7MF9DkDNo

Nikolaj Gogols 



Dette er kjempeflotte arrangement hver onsdag klokka 12.00 på biblioteket vårt.


søndag 29. oktober 2023

Bloggers Sunday Walk - en Halloweenopplevelse

 


Turen gikk ned Svartdal (Etterstad), perfekt for skumle opplevelser!




mandag 31. juli 2023

Sommerens Blogger´s Sunday Walk 2023



Gårsdagens søndagstur gikk til et av mine favorittsteder: Mærrapanna i Onsøy. Jeg har bodd sju år i nærheten av denne skjønne skjærgården, og jeg lengter tilbake til nærheten til havet. Det gir både ro og energi. Det er heldigvis ikke langt til havet der jeg bor nå heller, bare en halv time å gå, så er jeg der.


Jeg lova å være mer aktiv på bloggen, men det ser ikke ut til at jeg har fulgt opp i den grad jeg hadde håpa. Grunnen er at jeg etter at mannen min ikke lenger lever, har fått tid til å være mer sosial og er opptatt med venner og hunden Spot. Færre dager foran skjermen mao.
Når høstmørket setter inn, får jeg lage en bloggrevy over hva som har brukt dagene på den siste tida.
Ønsker alle fremdeles fine sommerdager!






lørdag 24. juni 2023

Marias blomster

I anledning innlegget fra i går om hvordan og hvorfor sanke morgenduggen fra blomster, søkte jeg også opp "Marias blomster" på nettet. Overraskende nok var det min egen blogg som kom øverst opp på bildenes forside. 

Det er nettopp det bloggen min var ment å være: en oppslagsblokk for meg og andre som lurer på noe jeg har lurt på! Det skriver jeg også om i introduksjonen som står i høyre marg.

fredag 23. juni 2023

Midtsommer

Jeg var på Torsdagsjazz i Kulturhaven i Gamlebyen i går kveld. Der kom vi i snakk om tradisjoner rundt St.Hans-feiringen og om hvor forskjellig vi feirer i Sverige, Danmark og Norge til tross for vår felles forhistorie. Så var det noen som lurte på: hvor kommer denne feiringen fra, og da slo det meg at jeg trodde den opprinnelig var keltisk. 

Med dagens teknologi lett tilgjengelig var det raskt å få bekrefta at jeg hadde rett. Midtsommerfeiringen ble kalt Litha av kelterne. Det var en hyllest til sola, sommeren og ikke minst hele livet. Det skjedde i forbindelse med sommersolverv mellom 21. og 22. juni. Det er årets korteste natt, fra da av blir nettene lengre, og mørket vil gradvis ta over fram til vintersolverv den 21. desember.


Elementet ild har stor plass i seremonien, og derav St.Hans-bålet vi tenner i Norge. Flammene og varmen gir ny energi.

Men Litha betyr måne, og ettersom Krepsen er styrt av månen og representerer familie, morskap og barn, er dette er en magisk tid hvor man kan få verden utenfor familien til å smelte sammen med dynamikken innad i familien.

Det var vanlig å kle seg i farvene rødt, oransje og gult for å symbolisere energien og kraften.


I tidligere tider samlet folk morgendugg på denne magiske dagen og brukte det i drikkevannet eller teen. 



Som utklippet over er det meste av teksten under kopiert fra bloggen Smakebiten

Store bål av eikeved ble tent ved sommersolverv til ære for hjertets og hjemmets gudinne, og unge elskende hoppet over flammene. Asken ble spredd på åkrene som gjødsel og som en hyllest til eikekongen. Han var vokteren over naturens voksesyklus, fra midtvinter til midtsommer. Ved sommersolverv abdiserte han til fordel for kristtornkongen, herren over det som svinner fra midtsommer til midtvinter. Bønder markerte grensene for åkrene sine ved å gå rundt dem med tente fakler i hendene. Denne feiringen holdes i hevd blant paganistene i dag.

Djevel og trollpakk

Siden denne natten var årets korteste, ble det også regnet for farlig å gå til sengs. Alskens skrømt og uvesen var ute denne natten. I det solen snudde, åpnet Helheimens porter seg og heksene smurte sopelimer, staur og griser med fett og red til f.eks Blokksberg eller Hekla. Der spilte djevelen til dans. Trollpakket inntok også kirkene denne natten og hadde spottende messer. Og snek man seg inn, kunne en kanskje få et glimt av djevelen. Disse sagnene er fra en tid midt mellom hedenskap og kristendom, for djevelen er et kristent fenomen og Helheimen hører hjemme i Åsatroen. Senere ble det vanlig å oppsøke kirkene denne natten for å få treffe sine avdøde slektninger og få vite nytt. Denne skikken kaltes Johannesvaka, og lever ennå i dag under navnet Jonsok.


Bålbrenning

Sommersolverv ble også kalt midtsommerblot og hadde mange av de samme tradisjonene som vintersolverv. Tradisjoner som er fra førkristen tid. De fleste jonsokskikkene knytter seg til vernet om jordens vekst og grøde. Folk tente  ild ved sommerfjøs og på seteren for å beskytte buskapen mot alt vondt. Ild ble også brukt ved åkrene for at de skulle våkne opp.I tillegg ble det tent bål på høytliggende steder. Helst skulle det tennes på gammelt vis ved å gni to trestykker mot hverandre eller ved å snurre en pinne i et trestykke. Denne bålbrenningen er en gammel germansk skikk. Ild var hellig, og ild- og soltilbedelse gikk hånd i hånd. I følge gammel gudetro kom ilden fra himmelen, og da var det naturlig å bruke ild ved feiringer av solens gang. Bålet hadde stor kraft og aller helst skulle det brennes av tjæret ved, for det likte ikke trollpakket. Derav tradisjonen med å brenne gamle prammer. En annen mulig årsak til brenning av gamle prammer er en parallell til Balders bålferd på skipet Ringhorne. Bålet skulle tennes straks etter solnedgang for å holde hele døgnet lyst. Enkelte steder var det også tradisjon å brenne en heksedukke på bålet siden dette var de underjordiskes natt.  I tillegg til å være et kraftsentrum, var også bålet stedet for dansemoro og skøyerstreker. Noe Shakespeare viser i stykket ”En midtsommernatts drøm”.

Med sterk tørke denne sommeren, blir det bålforbud og med vedvarende endring til et tørrere klima, vil kanskje tradisjonen med å tenne bål, rett og slett dø ut.


Tradisjoner knyttet til fruktbarhet

En gammel historie forteller at det var husmorens plikt å vekke åkeren, før hun deltok i kveldens fornøyelser. Hun skulle alene eller sammen med sine barn plukke noen strå på hver åker, og binde dem sammen til en krans. Hun skulle gå sakte omkring og nynne på dette verset:



Rundt åkeren ble det mange steder stukket løvkvister i hjørnene for å beskytte mot de underjordiske. Jo lengre kvister, desto høyere ville kornet vokse.

En tradisjon de fleste forbinder med St.Hans er å binde krans av markblomster. Flere steder i landet har husflidslagene kransebinding i forkant av St.Hansfeiringen. Disse henges på dørene til pynt eller bæres i håret. En av kranseskikkene er at jentene plukker to av hver blomst som bindes til en krans og legges under hodeputen. Da vil hun drømme om sin tilkommende. En enklere variant er at jenta skal plukke 7 forskjellige blomster, og helst skulle hun klyve over 7 gjerder for å finne dem. Buketten skulle deretter legges under hodeputen.


Buketten er plukket på Brattestø, Hvaler

Dette har jeg et eget innlegg om fra en tid tilbake på bloggen min. 

Enkelte steder ble det arrangert liksombryllup med barn som brudepar. På bålet ble det hengt to halmfigurer, ei kjerring og en man. De ble brent på bålet og symboliserte således det gamle som må vike for de unge spirende kreftene.


Magi

Urter og planter måtte sankes om natten St.Hansaften, helst med sølvkniv. St.Hansnatten er én av årets fire netter med spesiell kraft. De andre nettene er julenatt, nyttårsnatt og allehelgensaften. De som ble plukket senere innehadde ikke samme kraft. Spesielt gule urter som ringblomst og johannesurt trodde man hadde spesielle helende krefter Enkelte spesielle urter krevde at man kledde seg naken og rullet seg i duggen under sankingen. Vannet hadde nemlig også en egen kraft denne natten. Duggen kunne vire helende, og den ble samlet ved at man la et tøystykke på marken. Når tøystykket var gjennomfuktet, ble det vridd opp og man samlet vannet i en flaske. Hellige kilder var også mer virksomme rundt St.Hans enn ved noen annen årstid. Folk valfartet til disse kildene, og helst skulle de syke ligge ved kilden denne natten og drikke av vannet. Men det var viktig at man ikke snakket.


Værspådommer

Over hele landet var det vanlig at jonsokværet ga bud om været for hele sommeren, og brøt alle andre merker. Regnet det denne dagen ble det en våt høst. I Troms var skodde et dårlig varsel for moltene, mens sør i landet regnet de med lite nøtter da.


Mat

Matskikken over alle matskikker denne kvelden er rømmegrøt, spekemat og flatbrød. I nyere tid har også pølser stekt på bålet gjort sitt inntog, sammen med grillmat. Og ikke å forglemme – steking av marshmallows over åpen flamme. Selv om det kan bli litt hett til tider og vanlige grillspyd ikke er lange nok…

Som nevnt er mye av teksten i dette innlegget hentet fra bloggen Smakebiten.


Og passende lesestoff for barnebarna på disse kveldene er: