Sider

fredag 17. mai 2019

Flagga


Det norske flagget har et mørkeblått nordisk kors med hvite kanter på rød bunn.
Flagget ble utformet av Frederik Meltzer og vedtatt av Stortinget 17. mai 1821. Meltzer begrunnet forslaget sitt med at det nye flagget burde ha frihetens farger: rødt, hvitt og blått, men ellers en mest mulig tradisjonell utforming.

Dessuten var det fint å kunne hente blått fra Sverige og rødt fra Danmark, mente Meltzer.  Fargene kan også symbolisere den norske naturen og historien: Den blåe himmelen, den hvite snøen og det røde Hellige Olavs (Olav Tryggvasson) blod fra slaget på Stiklestad i 1030. Kilde
I 1899 ble det lov å bruke flagget slik vi kjenner det, og etter unionsoppløsningen i 1905 ble dette det offisielle norske flagget.
Det norske flaggets proporsjoner skal være bredde: 6-1-2-1-12 og høyde: 6-1-2-1-6. Kilde 


Det lukkede rom på Majorstuen er i ferd med å bli pynta til 17.mai-feiring. 
På veggen henger et bilde av gjengen som nådde sydpolen i 1911 - ikke tvil om hvilket land de kom fra!


Feiring hver 17. mai siden 1815

I Trondheim tar Matthias Conrad Peterson inititativet til tidenes første organiserte 17. mai-feiring.
I 1824 arrangerte han et tog med håndverkere og unge folk, men så to år etter tok tusener av mennesker Petersons oppfordring på alvor, og dro til Ilevollen i Trondheim, til tidenes første, folkelige og offentlige 17. mai-tog. Kilde
Henrik Wergeland vil for alltid være knyttet til nasjonaldagsfeiringen. 
I 1833 holdet Wergeland den første offisielle 17. mai-talen i Christiania, etter det såkalte Torgslaget. Noen år tidligere var det innført et forbud mot markering Grunnlovsdagen. Kong Carl Johan forsøkte å kjempe imot og først etter hans død i 1844 da sønnen Oscar I overtok, kunne dagen feires i full frihet.
Først i 1859 fikk vi fedrelandssangen ”ja vi elsker…” skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson.
Og det var Bjørnstjerne Bjørnson som tok initiativ det første barnetoget med kun gutter i 1870, 25 år etter Wergelands død. 

Jenter fikk være med fast fra 1889.
Foto: Kiren, en fransk kollega
Fotografen i norsk setesdalskofte

Et fremmed lands flagg skal ikke heises uten at det norske flagget er heist ved siden av det (på hedersplassen). Det vil si til venstre for det fremmede flagget. Det er viktig at flagget heises helt til toppen av flaggstangen. 
Jeg har lett etter informasjon om hvilket år det ble vanlig å ha flagg i toget. På gamle bilder av feiringen, kan vi knapt se et eneste flagg. Jeg har funnet en notis på nettet fra Egersunde byhistorike leksikon:
Programmet for 1882 kan stå som et eksempel på hvordan dagen ble feiret de første årene. Det startet med salutt fra " Lindøens kanoner" kl. 07:00. Deretter gikk hornmusikken i tog gjennom gatene, med byens barn og unge på slep. Kl. 17:00 samlet de voksne seg i Skriverallmenningen, der prosesjonen startet. Barna fikk også være med. De gikk først i toget, rett bak to flagg og sangforeningens fane. Kilde
Kransekake pynta til 17.mai!

17. mai som alles dag er egentlig knyttet til perioden etter andre verdenskrig. Det var først da grunnlovsdagen ble gjort til offentlig høytidsdag, sammen med 1. maiKilde
Det var med barnetogene håndflaggene for alvor slo gjennom.

Og min svenske kollega, Katharina, flagger også på 17.mai!
Her henger en vimpel og vaier....
Brattestø, Asmaløy, Hvaler


Se bilder fra årets 17.mai her: Hipp, hipp, hurra!




16 kommentarer:

  1. Flott at du har lagt ut så mange opplysninger om flagget vårt. Men det er en ting til som er viktig - det er fargenyansene. På idretts-stevner i andre land, f.eks. ser vi flagget vårt i feil sjateringer. NCS Colour Senter i Oslo har de riktige fargekodene, men da Utenriksdepartementet ble spurt om fargekoder, visste de det ikke. Det var i alle fall det som ble sagt. Det er kunnskapsløst og kritikkverdig mener jeg. Ved henvendelse til NCS får du sikkert oppgitt koden. For at flagget vårt har den riktige blå- og rødfargen er viktig!
    Hilsen fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  2. Nå vet jeg kodene. Går du inn på FB-siden til NCS så står kodene på rødt og blått der:
    Rødt: S 0580-Y90R. Blått: S 5540-R70B. Pluss hvitt selvsagt. Hilsen Tove/fargeneforteller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan ikke være mer enig, Tove. Noen ganger kan vi gremmes over feil farvekode på flagget vårt!

      Slett
  3. Så lägligt med flaggtema när ni i Norge nyligen har firat sjuttonde maj! Toppenfin bildserie!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  4. Den Norska flaggan ser man ofta, åtminstone på vinterhalvåret, då ni kammar hem medalj efter medalj i skidor.

    SvarSlett
  5. Vilket härligt bidrag till temat! Har alltid tänkt att ni norrmän verkligen firar er nationaldag på riktigt. Det gör inte vi alls i samma utsträckning som ni tyvärr. Men Norge har ju traditionen "inne". Här blev nationaldagen en "riktig" helgdag först 2005

    SvarSlett
  6. Någon gång vill jag vara i Oslo 17 Mai och se alla flaggorna vifta!

    SvarSlett
  7. Tack för alla fina flaggbilder och intressant information :-)

    SvarSlett
  8. Roligt att läsa om hur norska flaggan kom till. Jag har gjort en likadan berättelse om den finska! Och sen kan jag säga att ni firar nationaldag mer optimistiskt än vi allvarliga finnar som bara har ljus i fönstret och musik i moll...

    SvarSlett
  9. Norska flaggan hos dig givetvis, fina flaggbilder.

    SvarSlett
  10. Den norska flaggan är väldigt fin tycker jag och här lärde jag mig också en massa nytt om den. Många fina bilder på flaggan fick du också med.

    SvarSlett
  11. Intressant och lärorikt inlägg om den norska flaggan. Kul att få veta vad den symboliserar. Jättefina bilder!
    Ingrid

    SvarSlett
  12. Väldigt roligt att få veta mer om den norska flaggans historia. En del visst jag (är ju halvnorsk) men en hel del var nytt .
    Majorstua har jag besökt många gånger och även firat 17 maj där som barn med mina föräldrar. Flotte bilder!

    SvarSlett
  13. Det er Norge irödt hvitt og blått - joda jeg synger litt jeg nå - og at du gir meg historien som jeg en gang har kunnet i hvertfall delvis påvivker mitt norkse opphavs hjerte. Flott inlegg og like glad i flagget som i Setedalskofta er jeg i inlegget ditt. Du har det der med "det" når du skriver! Sjelen er deri :-) Mine 17 mai er ofte feiret i Oslo, da min mormor bodde der. Når skolen begynte ble det på Setskog der jeg er födt.
    :-)

    SvarSlett
  14. Jag gillar sista flaggbilden med en ensam flaggstång med vimpel i ett öppet landskap.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.