Sider

tirsdag 31. juli 2018

Blå; TA BLÅ




Tablå (av fransk: tableau, tavle) kan bety:
et uttrykk fra skuespill og revy, som henviser til en virkningsfullt oppstilt gruppe av skuespillere. Det kan eksempelvis være et ektepar bak et vindu som krangler, og benyttes som en underavdeling i et skuespill.
malerisk fremstilling av hendelse som nevnt ovenfor.
Den nederlandske maleren Piet Mondrian laget en serie med nonfigurative bilder som han bare kalte for «Tableaux no.--»(fransk for tablå). Disse besto for det meste av svart rutenett på hvit bunn, med en eller flere ruter i enten rød, blå eller gul farge.
«tableau vivant» – oppstilling av ubevegelige personer som skal fremstille et maleri.
Tablå! - Utrop = «For en overraskelse!»
Kan også være et annet ord for panel, styrekontroll etc. til for eksempel en kran. Betegnelsen benyttes mest i industrien.

Jeg har tatt blå.... Lady Denimblå, og malt møbler til "Den blå sovesalen" på fritidsstedet vårt, den gamle gården Lia i Telemark.





Blå lampetter er ferdigmalte, og vinduskarmene skal også få et par strøk maling. Blå rammer med blå motiv er planlagt hengt på veggene ...

Bildene er tatt i den blå timen: 
Den blå timen kommer av det franske uttrykket l'heure bleue som viser til perioden med tussmørke hver morgen og kveld når det verken er fullt dagslys eller helt mørkt, og himmelen har en annen blåfarge enn om dagen. Fenomenet skyldes Rayleigh-spredningen av sollyset.
Den blå timen blir regnet som spesiell på grunn av lyskvaliteten på denne tiden av dagen, og både selve uttrykket og det naturfenomenet det refererer til, blir mye brukt i kunstnerisk sammenheng og i populærkulturen. Kilde
Kjenner alle uttrykket "BLÅTT TIL LYST," dette rommet er det...
Lady blå






Bading før regnet kom



Varmt, klart, friskt, rent, salt vann...

23 grader og blant toppen av vannkvalitet!




Skominner




Første gråværsdag denne sommeren ga meg anledning til å rydde i garderobeskapet. 
Sko kjøpt i London da jeg var 17, har aldri hatt hjerte til å kaste dem til tross for at hælene "klakker" når jeg går med dem. Derfor er de pent lite brukt. Morsomme sko kjøpt på Mallorca i Port Soller, altfor tunge, dessverre! Eller er de alt ute av skapet, og disse ble kjøpt i Budapest? Tunge begge par...
Sko kjøpt i København, aldri likt dem egentlig, velbrukte pga sine siste dager som malesko. Sandaler utslitte, men bruker to remmer som erstatning på et par eldre makne sandaler. Hunden spiste opp de remmene som valp. Nette, lave pumps kjøpt på nett, fullstendig utgåtte, hull i sålen. Nå lider de felles skjebne, søppeldunken neste.
Merkelig hvordan forhold til sko utvikler seg. Veldig vanskelig å kvitte seg med sko en liker, synes jeg... de kan både se slitte og forferdelige ut, men alltid en grunn til å spare dem!
Andre sko blir stående ubrukte og bare opptar plass!
De rød/lilla støvlene jeg kjøpte i Sevilla sommeren 2009, tviholder jeg på. Håper det aldri blir 100% utslitte.... Det samme gjelder de burgunderrøde penskoa med kilehæl fra Kiel!
De gammeldagse, svarte Tante Pose-støvlene fra York, havner på loftet i tilfelle de kan være til nytte som kostyme i utkledning. Der har de selskap av et par tilsvarende.
Savner forresten de farverike kjipp-kjappene jeg kjøpte i Antibes. Denne mimringa får meg til å skjønne at jeg kjøper sko på ferie. Jeg har også tatt sjansen på nettkjøp. Gikk helt greit, men rene flaksen for...
moralen er at nå kjøper jeg kun lette sko med myke såler, veier dem i handa og prøvegår dem skikkelig (det kan jeg jo ikke ved netthandel). Ingen snøring.
To ubrukte All Star tøysko, turkise og militærgrønne, skal Fretex få.
Det ble bare litt bedre plass i skapet, men litt er bedre enn ingen.

Livet er ingen dans på roser




Uten motgang, ingen motstand!


Faren min til venstre, i boksekamp med en kamerat!


"Det er når vi møter motstand at vi har muligheten til å reise oss, og det er her styrken ligger, sier ..." Les mer
- Det viktigste man kan lære barna sine, er at motgang er noe vi kan bruke for å bli sterkere. Livet er ikke bare lett, og man får ikke alltid som fortjent. Du kan ikke unngå vonde opplevelser i barnets liv, men du kan påvirke hvordan barnet takler dem. Les mer


Stella

Til orientering: Disse "oppgavene" er fra en kalender jeg har fått tilsendt av organisasjonen Acion for Happiness som er en underavdeling av FN. Se innlegget mitt 

https://viltogvakkert.blogspot.com/2018/07/action.html




Det blir ikke mange rosene å danse på heller. Årets sesong har vært bedrøvelig.
Dette er siste innlegg for denne gangen i Action for Happiness.

mandag 30. juli 2018

Om vanning av rhododendron




Med fravær av nedbør i 3 måneder, så rhododendronbuskene temmelig medtatte ut med alle bladene hengende slakt ned. Jeg var i tvil om jeg skulle vanne dem, lette på nettet etter gode råd. Som ellers så spriker rådene i alle retninger: fra ikke vann til å vann rikelig.
Jeg vet jo at naturen har en egen evne til å "friskne til " igjen etter litt regn - og i dag så det ut til å komme litt vanndråper fra oven. Dagen ble grå uten regn! Da slo jeg til, henta vannslangen og slo ikke av vannet før det var gått en god stund. Resultatet lot ikke vente på seg. Bladene reiste seg. For å være på den sikre siden, har jeg ettervanna i kveld. Det gjorde godt.

Rhododendron vil ha mye vann, men tåler ikke konstant fuktighet. Sørg derfor for god drenering. På sensommeren og høsten er det bra å vanne, slik at bladene kan samle opp væske for å overleve vinteren. Kilde 
Det er også viktig at rhododendron står i godt drenert jord. Den liker å ha det fuktig, men ikke å stå med røttene i vann. Rhododendron- og surjordsbedet anlegges der det er godt med lys, men når det ofte tilrådes å plante i halvskygge, er det fordi det minsker uttørkingen som kan være katastrofal for røttene. Surjordsplanter er fuktighetskrevende, men de har et like uttalt behov for luft rundt røttene. Fuktighet i rotsonen stenger for luften. De ønsker en humusrik jordtype, som er jevnt fuktig, lun vokseplass med lite vind, gjerne i halvskygge. Jorden må være mot den sure siden (pH 3,5 -5,5). Rhododendron er glad i fuktig jord, så gjerne la hageslangen renne litt rundt planten også ellers i sesongen. 

Litt mer søking på nettet ga meg bekreftelsen på at vanning er påkrevd.
Nå vil jeg holde jorda jevnt fuktig. Det er god drenering der de står, så forholdene er optimale.



Kan hende plantene hadde "gått i dvale" ved å la bladene henge. De gir fra seg mindre fuktighet på den måten.

Der er dog flere planter som bruge en mekanisme med at "lukke ned" for en del af bladene når der er tørke, og dermed bevarer den kraften i de områder som er vitale, og når vandet så vender tilbage, ja så har planten klaret sig. Hvis bladene begynder at folde, så er det tid at vande. Jeg har selv ca. 300 Rhododendron og jeg vander ret meget. Mine er vel ca 25 år, men enhver , der ved lidt om RH. ved at deres rødder ikke går dybt, men nærmest udvider sig lige under jordskorpen, de vil altså ikke komme ned til grundvandet under normale omstændigheder. Vand under løvet, så der vandes mest muligt i skygge. Vand langsomt, så det ikke bare løber igennem.. Les mer
Nå er buskene blitt så store at jeg ikke lenger makter å fjerne visne blomster som jo er en fordel for neste års flor.

Siste: Det kom noen dråper ovenfra i natt, men ikke nok til å slukke tørsten.


Har jeg gjort noe dumt nå?



Klipp: 

Vill pastinakk.Vill pastinakk er en skjermplante med gule blomster. Den ville arten er forresten i sterk spredning i Sør-Norge (bl.a. langs motorveiene). Den inneholder, som den giftige kjempebjørnekjeksen, giften furanocumarim. Konsentrasjonen av giften er ikke så sterk som i kjempebjørnekjeks, men du bør unngå å plukke vill pastinakk, fordi saften kan forårsake brannskader hvis huden utsettes for sollys.Genetisk har den like lite å gjøre med dyrket pastinakk som f.eks. vill gulrot til dyrket gulrot. Det er en kjent sak at uheldige egenskaper avles ut hos kulturplantene, og at enkelte villformer faktisk kan være giftige eller iallfall uheldige (f.eks. villformen til hagesalat).Skulle du være uheldig nok til å få saft fra pastinakken på, er det viktig å vaske huden godt med vann. Deretter bør du unngå å utsette huden for sollys i opptil en uke. På denne måten minsker du risikoen for at huden blir rød, betent og fylt med væskefylte blærer. Kilde_sommerplager

Tabba er allerede et faktum, jeg plukka denne skjermen i går for å ha frø å så til våren. Har hele tiden trodd at vill pastinakk var det samme som dyrka pastinakk. Jeg har heldigvis ikke fått brannskader, og akter heller ikke å holde meg inne en ukes tid for å unngå sollys. Satser på at jeg ikke får blemmer.
Jeg sår sjølsagt ikke frøene, de går heller ikke i komposten - og jeg vil aldri mer plukke den sjarmerende gule skjermplanta.

Strekk ut en hånd




Å spørre om hjelp er vanskeligere enn man skulle tro. Det er en barriere å forsere. Vi vil så gjerne være til lite bry. Det er enklere å tilby hjelp enn å spørre om hjelp. Det skulle bety at vi gjerne vil hjelpe, og da burde det ikke være så vanskelig å ta imot det heller. Men det er ikke det samme som å spørre om hjelp. Kanskje vi derfor bør bli flinkere til å tilby hjelp, til å være mer observante og se når noen trenger hjelp, så de slipper å spørre om hjelp.






Mitt bilde fikk meg til å tenke på Skapelsen som Michelangelo malte i taket på det Sixtinske kapell  mellom 1508 og 1512.





I dag har jeg hjulpet Herren i Huset med å henge opp plakater til Foghorns 25 års jubileum. Passer ekstra godt under informasjonen om Kystmuséet på Hvaler. Håper mange møter opp på konserten!




Til orientering: Disse "oppgavene" er fra en kalender jeg har fått tilsendt av organisasjonen Acion for Happiness som er en underavdeling av FN. Se innlegget mitt 

https://viltogvakkert.blogspot.com/2018/07/action.html

Salvie






Den gamle salvia mi holder ut i varmen midt mellom sitronmelisse og bergmynte. De andre salviene som ikke har vært officinalis, har bukka under i åras løp.






Nå må den vokse seg stor og sterk igjen....

søndag 29. juli 2018

Blogger´s Sunday Walk i sol og varme




Møtte en dame på veien som kommenterte: Vi er spreke vi, og jeg måtte si meg enig! Tre andre spreke damer gikk et stykke foran meg på veien...




Søstera mi og Herren i Huset tok sykkelen etter med kaffe og vafler i bagasjen. Spot og jeg gikk.




I dag var det deilig svalende vind og en del skygge på veien.




Dagens rute fra Bjerkestien til Sandvika.




Landlig idyll, ei rød lita stue ved stranda som vi hadde helt for oss sjøl for det meste av tida.




Denne stien har jeg aldri gått, får bli høstens oppdagelsesreise!




Pass opp for hest og vogn!




Et eller annet sted i vannet svømte en liten buorm.




Kornet er modent




Sommerfugler og biene surrer fremdeles for noen planter er standhaftige og deler gjerne ut litt nektar.




Det er bare å henge seg på...
Husk å skrive en notis i kommentarfeltet...





Apropos dagens oppgave, se forrige innlegg, søsteren min fikk denne påminnelsen på sin kalender:  



Holdt!




Alle trenger vi en pust i bakken, spesielt i motbakker. Husker jeg pusta og peste opp bakken til Table Mountain i Cape Town, så veldig at noen ungdommer spurte om alt var OK. De trodde vel jeg var døden nær, men det jeg gjorde, var øvelser i å få mest mulig oksygen til kroppen, puste dypt og trekke lufta laaaangt ned i lungene og slippe den saaaaakte ut igjen. Det gjøres ikke lydløst!
De unge guttene ga meg et eple og en klapp på skuldra før de fortsatte turen oppover i relativt raskt tempo. 
Å gå opp til flata av Table Mountain har jeg beskrevet som et av mitt livs største bragder. Dette var bokstavlig talt. I overført betydning er det vel så viktig å ta seg pauser og lytte til kroppens og omgivelsenes signaler. Noen ganger er det lurt å telle til 10 også.





Tenk på det, dere som orker å være med på Blogger´s Sunday Walk i varmen!


Til orientering: Disse "oppgavene" er fra en kalender jeg har fått tilsendt av organisasjonen Acion for Happiness som er en underavdeling av FN. Se innlegget mitt 

https://viltogvakkert.blogspot.com/2018/07/action.html



lørdag 28. juli 2018

Sommerenes Blogger´s Sunday Walk er i morgen!




Bli med på en tur ut i sola. La solseng og madrass få hvile, ta beina fatt... en stakket stund!



Kattehalene holder ut i varmen




Det finnes tre typer blomster på hver plante... spennende! Noen har lang griffel og to kranser med støvbærere nede i underbegeret, noen har mellomlang griffel og kranser med støvbærere oppe og nede i underbegeret, og noen har kort griffel og kranser med støvbærere høyt oppe i underbegeret. Dette sikrer kryssbestøvning. Planten har lang blomstringstid fordi blomstene utvikles til forskjellig tid.

Blomstene er i tillegg protogyne. Fordi blomstene er proterogyne, eller førsthunnlige, og arten har forskjellige blomstervarianter, øker sjansen for at de blir krysspollinertKilde og kilde
Det latinske navnet er Lythrum salicaria.




Purpur er kanskje den rette betegnelsen på farven!