Sider

søndag 15. april 2018

" Treblads spirea"




Frø fra Wiborgsgården er sådd.... men hvilke av dem er det? Uten navn på frøposene er jeg nesten hjelpeløs. Hvorfor har jeg ikke skrevet navn på dem? Jeg får se når de vokser opp om det gror trebladspirea i begge pottene... og hvor de kommer fra, er ikke så viktig. Vet jeg tok noen frø fra Olsbacka gård i Falun også!




Første gang jeg ble oppmerksom på denne planta, var på Rosens dag i Frognerparken.



Norsk navn : Trebladgillenia.
Syn. :           Spirea trifoliata, Ipecacuanha virginiana,
Syn.  :          Porteranthus trifoliatus.
Linne kalte planter Spirea trifoliata.    
Tilhører      :  Rosefamilien — Rosaceae

Gillenia trifoliata  kommer fra det østlige Nord-Amerika, fra Ontario i nord og sørover til Georgia og Missouri og østover mot elva Mississippi. Voksested er steinet mark,  lysåpen skog, elvebredder og på åpne gressbakker og beitemarker i høyder opp til 1200 moh. Felles for voksestedene er  ei næringsrik og tilstrekkelig fuktig jord. Vi kjenner ikke til underarter og hageformer.  Gammel legeplante for indianerne. Frø av Gillenia trifoliata ble sendt til England engang rundt 1680 av presten John Bannister. Planten fikk omkring 1715 navnet Ulmaria virginica trifolia (Morrison). Senere fikk den navnet Porteranthus trifoliatus. Trebladgillenia er en nær slektning av Spirea. Planten heter fortsatt Spirea i flere land, bl.a. i Sverige hvor den heter Trebladspirea.

Klumpplante som danner ei lita «busk» av stive, opprette og noe rødbrune stilker. Bladene er avlange, opptil 8 cm og de har tydelige nerver. Bladene er brungrønne og de sitter alltid 3  sammen. Røttene går dypt og blir over tid noe vedaktig. Dette gjør at Trebladgillenia ikke liker flytting/ omplantning. Høyde ved  blomstring omkring 80 – 120 cm.  

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen engang etter 25 juni. Blomstene er samlet i luftige klaser på stive stengler. Den enkelte  blomst er ei lita stjerne med røde støvbærere. 

Trives nesten i all slags veldrenert hagejord men foretrekker ei noe fuktig, dyp og næringsrik jord med en PH mellom 5,5 – 7.  Trebladgillenia blir penest i sol til lett skygge. Formeres ved frø, deling eller stikling, men Trebladgillenia er noe vanskelig. Det er tryggest å overlate dette til ekspertene. 
Kilde

Har den på alla möjliga ställen i trädgården och allra bäst blir den i full sol. I halvskugga och lite fuktigt blir den tunn och vek och lägger sig över sina grannar. I sol blir den kraftig, stadig och blomrik. Klarar torka fint när den är etablerad, med den brasklappen att här på Västkusten är det sällan så väldigt torrt. De finaste står dock i sydvästsluttning i full sol och vattnas aldrig. Var står dina trebladspiror och hur uppför de sig? Kilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.