Sider

søndag 23. oktober 2016

Det blå kjøkkenet




"Siste strøk, ferdig!" sa jeg og satt penselen i karet med vann.
Endelig hadde de gamle, slitte vinduene fått ny maling. De lyste vakkert i blå farvetoner. 
Vi tok fram serviset fra mormor, for dette skulle vi feire med kaffe og nystekte boller - med rosiner i!
Bollen var fremdeles varm da jeg satte tennene i den. Jeg tygde sakte og kjente den søte smaken av rosin. Det var en bolle til hver.
Etter måltidet tok vi kopp og asjett og satte dem fra oss på kjøkkenbenken foran vinduet.
Lyset fra den lave kveldssola slapp inn gjennom glasset. Refleksjonene lekte, de spilte fra porselenet til benkeplata, for utenfor vinduet hadde vinden tatt tak i bladene på eiketreet. Solstrålene fikk liv, og vi fikk oppleve et farvespill uten like.
Da så jeg noe jeg ikke hadde lagt merke til før. Koppen hadde et skår. Jeg lurte på hvordan koppen hadde fått det. Var det mamma som hadde vært uheldig i oppvasken, eller var det noe mer alvorlig som hadde skjedd og satt sine spor i koppen jeg satte i fra meg på benken?




Koppen og asjettene kjøpte mormors onkel i Kina på begynnelsen av 1900-tallet. Han var sjømann og hadde seilt på "alle verdens hav", ble jeg fortalt.
Ikke langt fra gården de bodde på, bodde besteforeldrene til en kunstner som het Ludvig Karsten.
En sen sommerdag i 1913 kom han på besøk. Han hadde med seg et staffeli, en bunke pensler og maling på tuber i et lite skrin. I løpet av kvelden hadde han malt ferdig maleriet som mormor kalte "Det blå kjøkken".
Nå henger det på nasjonalgalleriet i Oslo, men i mange år hang det hjemme i vår stue. Ludvig Karsten regnes for å være en av Norges mest kjente kunstnere.

Jeg har vært på kurs i «Fortellerteknikker/Hvordan te seg foran publikum?» med den profesjonelle fortelleren Heidi Dahlsveen fra HiOA og instruktør/regissør Kenneth Dean på Nasjonalgalleriet. 

Og dette var mitt bidrag til en av oppgavene der vi skulle lage en personlig tekst til et bildekort vi valgte blant noen Heidi hadde tatt med seg fra galleributikken. 



5 kommentarer:

  1. Så vakkert og fengande du fortel !!
    Nydeleg både i ord og bilder.
    Du er dyktig !
    God søndag frå Anne-Mari

    SvarSlett
  2. Så god fortelling! Du kan virkelig dette med å fortelle levende og vakkert! Ha en fin helg!

    SvarSlett
  3. Det bildet ble brukt som illustrasjon til faget heimkunnskap i læreplan for grunnskolen 1997, og jeg har alltid synes det var et veldig godt valg.

    SvarSlett
  4. Wow, what a lovely painting! 👏🏼

    Greetings by Heidrun from Augsburg, Bavaria

    SvarSlett
  5. Dette var virkelig spennende! Et vakkert bilde i en vakker blåfarge. I eldre tider ble jo kjøkken ofte malt blå, for å holde fluene borte. De hadde ikke kjøleskap, og blått er en kald farge, som kanskje ga følelsen av at det var kjølig, og at maten derfor kunne holde seg lengre. Faktum er at det er lavere temperatur ved en blå vegg enn en rød. Og det er gjort forsøk som viser at det blir mindre fluer.
    Du har laget en flott tekst til dette vakre bildet. Så flink du er! Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.