Sider

onsdag 1. juli 2015

Hvor var det blitt av kvannpalma i urtebedet?




I fjor sto den der så majestetisk med flotte, høye skjermer fulle av blomster - og det viser seg nok at nettopp det er årsaken til at den er borte. Den er toårig eller ....

flerårig urt med hvitaktig, tykk, vertikal jordstengel som går over i en kraftig hovedrot med tykke rotgreiner. Stengelen er grov, glatt og rørformet. Bladene er dobbeltfinnete med grovt sagtannede småblader og store, oppblåste slirer. De nedre stilkene er hule med halvmåneformet tverrsnitt. Blomstene består av store, kuleformede skjermer, uten storsvøp. Kronbladene er bleke, senere gulaktig grønne. Hele planten har en sterk lukt og en skarp, krydderlignende smak. Strandkvann har skarpere smak enn fjellkvann. Vossakvann har margfylte stengler og er mildere på smak enn fjellkvann. Kilde

Men lykken står den ivrige bi... da jeg skulle rense myntebedet, står det pluselig en plante jeg drar kjenselen på der. Kunne det være en sjølsådd kvann?
Det viser seg å være nettopp det - og nå er den trygt tatt vare på i urtebedet - på en litt annen plass enn den første som var spira fra frø høsta på vikingplassen på Karmøy
Kvann er en av de eldste kulturplantene i Norge og et flott innslag i haven.
Navnet sløke, eller sløkje, er mest brukt på Østlandet og Sørlandet på fjellkvann.   
Kvenn er englenes medisin!

Navnet Angelika betyr engel og følgelig archangelika, erkeengel. I følge et sagn var det erkeengelen Gabriel som fortalte en munk at planten hjalp mot pest.

Det er lett å skille mellom kvann og sløke, både på uteende, lukt og smak. Kvanna har kuleformet skjerm, mens sløka er mer som en paraply. Kvanna lukter og smaker kraftig, mens sløka er nermest uten både lukt og smak.Kilde
Sammen med kvannen har jeg planta en trompetblomst i blek rosa som jeg kjøpte på Månens blomsterutsalg i Gamlebyen. Det sto feil navn på potta. Det er egentlig dufttobakk! Da burde den ha fått plass i dufthjørnet på verandaen!




Månegartneriets egen anbefaling: 

En annen av våre favoritter, dufttobakken, er straks klar til å slå seg løs og spre nydelig duft rundt seg. Planten blir ganske ca 50-60 cm høy og ganske omfangsrik etterhvert som den vokser seg til. Duften kommer om kvelden, så plantes med fordel i nærheten kveldssolplassen hvis du har tilgang på en slik. Trives forresten også godt i skyggen.
Da burde jeg kanskje flytte den... men jeg har en til på lur. Den står på kjøkkenterrassen inntil videre. Humlene er veldig begeistra for blomstene.
Blomstene skal knipes av når de er visne. Etter hver blomstring, klippes plantene ned.
De er ettårige, men frør seg lett.


2 kommentarer:

  1. Så flott att kvannen hadde frøet seg da! Å, så fin den trompetblomsten var! Her har varmen satt inn idag, men samtidig veldig sterk vind. Så jeg må nok vanne ikveld :)

    SvarSlett
  2. Kjekt med slikt som frør seg selv. At man ikke har den helt store kontrollen med hvor den kommer igjen er er så sin sak.
    Ha en deilig dag. Mormorklem :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.