Sider

lørdag 21. februar 2015

Strikkingens historie


Anders Zorn (f.1860, d.1920)


Strikketeknikken kan ha oppstått i områdene rundt Middelhavet eller i Midtøsten. I Europa har teknikken vært kjent fra middelalderen og ble til å begynne med utført av mannlige, profesjonelle håndverkere. I Paris organiserte de seg allerede i 1268. 
I Norge er den eldste bevarte rest av et strikket plagg funnet i Finnegården i Bergen, det må ha havnet i jorda mellom 1476 og 1525. Utover på 1500-tallet ble strikkede hatter og strømper brukt både i fattige og mer velstående miljøer i Norge. Kilde
En komplett historisk oversikt finnes på Hekle og strikkeoppskrifter.com
I sitt arbeid legger Annemor Sundbø stor vekt på strikkekunsten i drakthistorie, religion, mytologi og folketro. Derfor saumfarer hun alt fra bibelsk historie til kjente norske kunstverk i sin jakt på historiske strikkemønstre.– Strikking er kulturhistorie, og da handler det om å nøste seg bakover. Jeg bruker mye kildemateriell i det jeg holder på med, derfor ville jeg også ha øyenvitner. Og da ble det billedkunstnerne som ble mine øyenvitner. Gjennom deres arbeider er det artig å kunne spore dette tilbake til at disse mønstrene representerer noe mye mer enn bare å være et stasplagg. Mine oppskrifter er derfor mine tolkninger av det billedkunstnerne har formidlet, sier hun. Kilde
Andre sider 
Handmade Norway

Ja, se det. Det var altså til å begynne med menn som hadde det som arbeid. Ikke rart at det er menn også i våre dager som gjør business ut av det. De fleste strikkeineteresserte husker vel Kaffe Fassett på slutten av 80-tallet - han holder visst på fremdeles og inspirerer oss damer i strikking for ennå er vi i flertall vi som har det som hobby! Blant menn er det nå  Arne og Carlos som rir på bølgen med alskens strikka rariteter.





Jeg strikka denne Per Spook-genseren i sin tid, men gjorde min egen vri ... tar den på meg av og til. Den er veldig varm, så vinteren i år har ikke vært den rette. Her er den:



Heldigvis er det en dame i kretsen, Ellinor Flor, en dame som virkelig har bidratt med vakker design og kvalitetsklær.
I de siste åra har det eksplodert av designere i strikk, en verden jeg så smått har blitt kjent med nå når pinner og garn er tatt ned fra loftet og børsta støv av.

Vakrere kan det vel neppe bli
Herlige strikkemønstre
Artig strikk
Kaffe Fassett
Capen jeg har lett etter
Moderne tradisjonsstrikk
En liten film om Ellinor Flors kreasjoner

Til 
Birte Sandvik  
Norsk Folkemuseum

Hei!
Jeg har en blogg der jeg blant annet skriver om håndarbeid, kulturhistorie og beslekta temaer.
Nå har jeg planer om å lage et innlegg om strikkingens historie og i den anledningen kom jeg over siden http://norskfolkemuseum.no/no/Forskning/Norsk-etnologisk-gransking/Alle-undersokelser/Strikkeopplevelser/
Jeg holder for tida på med å strikke klær til det andre barnebarnet mitt som skal bli født i juni. Søsteren hans som heter Saga, har jeg også strikka til, og jeg bruker en strikkebok moren min kjøpte da jeg ble født i 1953.
Svigerdatteren min strikker ikke, men hennes mor og jeg er habile strikkere, så barna vil få mer enn nok av strikkeplagg.
Jeg vil legge ut bilder av jakka jeg holder på med nå, en såkalt omslagjakke. Forløpig kan du se andre stikkearbeider under etiketten Håndarbeid

Fra den gamle strikkeboka:

Kan du fortelle meg om hvor jeg kan finne informasjon om maleriet som er illustrasjon på denne siden: 
Hekle og strikkeoppskrifter.com

Og her er svaret jeg fikk, takk!

Hei!

Morsom blogg du har og flott at du også har med litt kulturhistorie!

Det er den svenske maleren Anders Zorn (f.1860, d.1920) som har malt bildet med strikkende jente fra Dalarna. Vet ikke nøyaktig når det er malt, men trolig på slutten av 1800-tallet.    

Ellers bør du besøke vår lille, men kompakte strikkeutstilling her på museet, som ble åpnet i 2013!  


Vennlig hilsen

Birte Sandvik
Konservator NMF, Bykultur

Seksjon for forskning og utstilling


1 kommentar:

  1. Så fint at læse om strikningen. Jeg har altid haft den opfattelse, at strikningen kom med bl. a. sømændene.
    Så sjovt at du også har strikket Peer Spok sweateren i sin tid. Den strikkede jeg også og brugte flittigt i mange år. Den eksisterer ikke længere. Det var ham som i den tid prøvede at "moderniserer" den traditionelle norske sweater. God weekend.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.