Sider

lørdag 6. desember 2014

Marsipan og St. Niclas




Jeg har skjønt at vår julemarsipan har røtter i tradisjonen med å gi barn Sinterklaasgodteri mellom 5. og 6.desember i Nederland.
Sinterklaas er som julenissen, en figur som har sitt opphav i myten om St. Nicholas fra Myra i Tyrkia.
Men hvorfor ble marsipan så populært? Er det noen opplagt forbindelse mellom St.Nicholas og marsipan?
Og hvilken rolle spiller Speculoos?
Blant det vanlige godteriet er en sjokoladebokstav, den samme som forbokstaven i barnas navn. 
I Nederland har marsipanen vært kjent siden 1600-tallet, og der knyttes den særlig til feiringen av Sint Niklaas den 6.desember. Den store festen er på en særlig måte barnas fest. I Norge har det ved jule- og påskehøytider vært en tradisjon å spise marsipan. Marsipan var til å begynne med et luksusprodukt i det relativt fattige Norge, og ble dermed forbeholdt de store begivenhetene, og for mange var marsipanen kanskje eksklusivt forbeholdt jula.
Marsipanen spises i høytidene enten som supplement til kaker, mellom måltidene, eller som en «premie» etter formiddagsmaten på julaften. Marsipanen som blir solgt til jul og påske har ofte forskjellige former. Til jul er marsipangrisen i både original form og overtrukket i sjokolade vanlig
Det er også tradisjon for mange å lage marsipanfigurer i julehøytiden. Kilde
Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. I senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. 
På 1600 tallet er mandelmasse beskrevet som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere. Marsipan ble etterhvert sett på som en luksusvare, og man begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand.
Ifølge en julefortelling i en Lübeck-avis begynner Niedereggermarsipanens historie i 1407. I kjølvannet av Lübecks hungersnød, ble det laget et brød kalt St. Marks, senere utviklet til Marci panis. En forfatter fra Lübeck, Otto Anthes, og hans reisevenn, en konditor, utviklet Marci panis til det produkt vi er bedre kjent med i dag, marsipan.Kilde
Litt om feiringa 6.desember
Sinterklaas
Turid uten tresko

1 kommentar:

  1. Da lærte jeg mye om marsipan! Håper du får en fin 6.desember! Et lett snødryss i Trondheim, stille og vakkert i dag.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.