Sider

torsdag 7. november 2013

Gamle håndarbeidsteknikker; Nålbinding


Fra filmen min SPOR


Nålbinding er en av verdens eldste teknikker. Den har vært kjent over store deler av verden i flere tusen år. Det er en av de eldste teknikkene vi kjenner til som former spunnet garn til masker.
Den eldste nålbundne ting som er funnet i Norden, er en vante fra Västergötland i Sverige. Den skriver seg fra jernalderen ca 200-300 e Kr.
Med ullgarn har nålbinding mest vært brukt til votter, sokker, strømpeleggere, såler og luer.
Det ferdige arbeidet ble varmt, slitesterkt og vannavstøtende. De var ofte ensfarvete. Stasplaggene var gjerne brodert med glade, friske farver.
Andre materialer har også vært brukt som nauthår (til melkesiler), geitehår, hundehår og menneskehår.

Litt om teknikken:
Bindingen består av løkker som griper i hverandre på en spesiell måte. Den enkleste formen er knapphullsting eller tungesting som sys med nål hvor hvert nytt sting festes i en løkke i foregående rad.
Tommelen fungerer som mål for maskestørrelsen. Denne og tykkelsen på garnet og graden av hvor hardt man trekker tråden, bestemmer arbeidets kvalitet. Derfor er det umulig å skrive nøyaktige oppskrifter med masketall i nålbinding.
Arbeidet kan ikke rekkes opp igjen. Sting for sting må plukkes opp. Tråden må skjøtes ofte.

Redskap:
Nåla kan være av bein, tre, metall eller plast. Det er best å bruke en stor, flat nål med stort øye.
Materialer:
Bruk helst ull av spelsau.




1. Lag en knute rundt venstre hånds tommelfinger - med knuten på innsiden av tommelen.
Slit av garnet, bruk laaaang tråd, og tre tråden i nåla. Den korte enden holdes fast mellom fingrene på venstre hånd, nåla holdes i høyre. Den tråden det skal sys med, skal alltid ligge fram over tommelen til venstre for maska rundt tommelen. Vend knokene og tommelens innside opp.




2. Før nåla et lite stykke inn under knuten i retning mot håndflata. Hold lett på knuten med pekefingeren.




3. Løft litt på maska slik at nåla kan vris.




4. Vri nålspissen mot deg - mot tuppen av tommelfingeren.




5. Stikk nåla under masken rundt tommelfingeren og den løpende tråden mens løkka fortsatt sitter på tommelen.




6. Hold maskene fast oppå nåla med pekefingeren mens tommelen trekkes forsiktig ut av maska.

Skyv så tommelen litt fram og klem den sammen med pekefingeren slik at tråden blir liggende i buen mellom fingrene.
Trekk nåla gjennom - mot deg sjøl - mens du holder på maskene med tommelen og pekefinger til den låpende tråden slutter seg om tommelen. det er tommelen som bestemmer maksestørrelsen, så det er viktig å trekke til like fast hver gang for at arbeidet skal bli jevnt.




7. Løft så pekefingeren og se på innsiden av tommelen. der ligger det nå to løkker som du skal plukke . Stikk nåla gjennom disse to løkkene, vri nåla mot deg og under maska rundt tommelen som fra fig 4 til 6.




8. På innsiden av tommelen ligger det nå tre masker som skal plukkes. stikk nåla gjennom løkkene, gjenta fra fig 4 til 6 igjen.
Videre syr du hvert nytt sting i de tre ytterste maskene på innsiden av tommelen. Lag en lang remste på denne måten til stingene blir jevne og fine. Klipp bort starten hvis du ikke er fornøyd med den!




9. Slik ser oppleggskanten ut skjematisk!
Pass på at du hele tida får den løpende tråden fram over tommelen og at du skyver masken du trekker over tommelen fram over den forrige og holder fast over maskene når du trekker nåla gjennom.




Runding - begynnelsen på en lue.
Når du skal begynne med en sirkel, er den lettest å få pen hvis du lager den første omgangen av tungesting. Lag en knute rundt tommelen som en vanlig begynnelse, og sy 10-12 tungesting om denne slik tegningen viser. trekk ringen sammen. trekk så ut den siste løkka og tre den inn på tommelen - og arbeid videre som før. De første omgangene må de øke i hver maske for å få sirkelen flat.






Å binde fram og tilbake i en flate.
Hvis du vil lage en vest med åpning foran, må du kunne snu arbeidet og binde over raden tilbake.
Når du har laga et opplegg i ønsket lengde, beholder du maska rundt tommelen, men vrir arbeidet mot høyre slik at tommelen kommer i riktig posisjon på den andre sida av arbeidet. Så arbeider du videre som vanlig ved å plukke opp masker på toppen av foregående rad. For de første maskene du lager, har du ingen masker å plukke i på tommelen, men disse lages på samme måte som i begynnelsen av oppleggskanten.

I slutten av hver rad øker du en maske ved å lage to masker i én. I begynnelsen av hver rad øker du ved å lage to masker i én . Dette gjøres for at kantene skal bli rette.

Oval begynnelse på en tøffel.
Nålbinding er basert på at man arbeider fra venstre mot høyre. Når du har lagt opp til ønsket lengde, beholder du masken om tommelen mens du ser på kantmaskene i oppleggets høyre kant. Her skal første omgang sys fast. Stikk nåla gjennom en maske, vri arbeidet til vanlig arbeidsstilling igjen, plukk de te maskene oppå tommelen, vri nåla mot deg og plukk opp maska rundt tommelen og den løpende tråden som vanlig. Se fig 4 til 6. For at rundingen ikke skal stramme, syr du to sting i hver maske i kanten 4-5 ganger etter hverandre.




Videre syr du hvert nytt sting i en ny maske + den siste maska du sydde i slik at du har sju masker på nåla (= to i kanten + tre oppå tommelen + løkka rundt tommelen + den låpende tråden) før du tekker nåla gjennom. Hvis du ønsker en løsere binding, kan du stikke nåla kun gjennom en maske i kanten.





Tegn ditt eget mønster i full størrelese. Fotens lengde er fra A-B til F. Tegn inn bredden på omgangen. Følg pilene på tegningen. Begynn med en oval form (ca 12 masker) - A-B. Øk og fell hvor dette er angitt på tegningen, men juster antallet etter din egen fasthet på bindinga.Ved C begynner du på opplegget til sålen.Ved D snur du som i en oval form (hælen). Bind videre rundt som angitt her, men etter egne mål. Pråv den på ettersom du arbeider.




Tegn et mønster i full størrelse. Begynn i tuppen med en sirkel som forklart over. Øk i hver maske den første omgangen, videre 3-5 m i hver side til votten har ønska  vidde. Bind videre rett opp til tommelen. Lag et hull til tommelen ved å lage en oppleggskant i stedet for å binde i foregående rad. dette hullet bør være dobbelt så bredt som tommelen. Legg opp 4 m mer enn du hoppa over. Bind videre rett opp i ønska lengde. Øk ev litt på de siste omgangene hvis du vil ha vottene videre ved håndleddet. Tommelen lager du ved å binde en sylinder rundt hullet. Fell noen masker på siste omgang og sy hullet på tuppen sammen til slutt.

Lue
Materiale : Rauma vamsegårn.
Framgangsmåte: Legg opp 6 m
1. og 2. omg: Øk  i hver m dvs sy to sting i hver kantm = 1 dblm
3. omg: x 1 enklm, 1 doblm, 1 enklm, 2 dblm x
4. omg: x 3 enklm, 1 dblm x
5. omg: x 5 enklm, 1 dblm x
6. omg: x 10 enklm,  1dblm x = ca 122 m
7. omg: Øk 1 m på fire steder i løpet av omg
8.,9., 10., 11. omg: sy rundt uten å øke
12. omg: x 10 enkl m, e´n inntagning x
Avslutt omg. med mindre og mindre masker.

Skjøting av tråden:
I nålbinding må tråden skjøtes ofte. Den skjøtes mens den nye tråden ennå er på nøstet slik at begge trådene har samme tvinn. Slit av garnet, ikke klipp!
Tvinn opp endene som skal skjøtes, slit av en tråd i hver ende, ca 6 cm lang. Legg endene i hverandre , fukt med spytt og gni dem sammen til garnet har tovet seg... Skjøten blir sterk og usynlig.
Øking: 
Øking beskrives i oppskrifter som V. Det sys to sting i den samme maska på foregående rad.
Felling:
Felling beskrives i oppskrifter som X, ta opp 2 helt nye kjedemasker på nåla ved siden av den gamle.
Mønster:
Tegn mønster i full størrelse til det som skal lages,for plagg som skal toves beregnes 2-3 cm ekstra på lengde og bredde, til krymping. Tegn inn bredden på omgangene  - og V og X etter hvert.
Farveskifte
Avslutt omgangen/farven og start med ny omgang/farve der den forrige slutta. Bind små løkker.

Variasjoner:
Det er mulig å hente opp løkkene på ulike måter: 
A.
Å slippe løkka ned fra tommelen med det sammen den er laga. Det arbeides fra rettsida.
B.
Å ta opp 2 løkker bak tommelen, vippe unna 1. løkke og sette nåla ned bak og under 2. løkke, vri den inn under og over 1. løkke, så stikk nåla inn under løkka og tråden på tommelen som vanlig.
C. 
Flere finnes i heftet "Olddanske Tekstiler! Og fantasien er ustoppelig med tanke på å lage nye!

Par: 
Disse bør jobbes med parallelt hele veien!. Bytt om for hver skjøt!



Andre typer, demontrasjoner på You Tube: 

3 kommentarer:

  1. Så kul, jag har ju lust att försöka detta, har liksom bara inte kommit igång. Irriterar mig egentligen för gamla tekniker gillar jag att lära mig, dom ska inte få lov att gå i glömska.
    Fin veiledning, takk :)

    SvarSlett
  2. i miss blogging and i miss YOU tooo :DDDD
    i'm sorry for disappearing i just dont know what to do with my blog anymore because my blog is so boring even though i miss posting on it :/

    hope you have been fine xoxoxoxoxo

    SvarSlett
  3. Utrolig bra reportasje om nålbinding. Det må jeg lære meg som er med og ror vikingebåten Olav Kvite på Mjøsa og leker viking flere ganger i året i fult kostym ellers....

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.