Sider

mandag 1. april 2013

Aprilsnarr


Jeg har det for vane å drive litt spøk med dem jeg har rundt meg... store barn små gleder... jeg kan være ganske så utspekulert av meg - og som regel blir folk narra! Det rare er at jeg kan ikke huske en eneste av disse spilloppmakeriene. Kanskje like godt! De pleier å være veldig harmløse og uskjyldige.




Opprinnelsen til denne skikken er omdiskutert, og mange teorier er lagt frem. Noen hevder at den stammer fra en minnefest hvor Kristus ble sendt fra Anna til Kaifas, fra Kaifas til Pilatus, fra Pilatus til  Herodes og fra Herodes tilbake igjen til Pilatus, der korsfestelesen  fant sted rundt første april.
Det som virker sikkert, er at det er en etterlevning av de en gang universale feiringene av vårjevndøgn, som startet på den gamle nyttårsdagen den 25. mars og som sluttet 21. april. I India er vårjevndøgnfesten navngitt som Holifesten, og den avsluttes den 31. mars. Folk blir som regel lurt ved å sendes ut på fruktløse ærend, og tradisjonen sies å ha pågått i uminnelige tider.
Likevel er det usannsynlig at denne forklaringen på aprilspøkens opprinnelse er korrekt. Lenge før 1582, da kong Karl IX av Frankrike brakte inn den nye gregorianske kalenderen, hadde franske og nederlandske kilder fra 1508 og 1539 beskrevet aprilspøker og skikken med å lage dem på den 1. april.
Selv om 1. april lenge så ut til å ha vært en vanlig fest i Storbritannia så var det tydeligvis ikke før starten på 1700-tallet at aprilspøker ble en vanlig skikk. I Skottland er skikken kjent som Hunting the Gowk, som vil si å jakte på gjøken, og aprilspøker var aprilgjøker, der gjøken var, som i de fleste land, et ord for forakt.
Nederlenderne har sine egne grunner. Tilbake i 1572 var Nederland fremdeles styrt av kong Filip 2 av spania. Det var nederlandske opprørere rundt omkring som kalte seg selv Geuzen etter det franske Geux som betyr tiggere. Den 1. april 1571inntok de en liten kystby kalt Den Briel. Denne hendelsen var også starten på et omfattende opprør mot spanjolene i andre byer i Nederland. General Alva av den spanske hæren kunne ikke gjøre mye. Bril er det nederlandske ordet for briller, og den 1. april 1572 oppstod uttrykket mistet Alva sine briller. Nederlendere finner dette ordspillet så morsomt at de fremdeles markerer denne dagen.
Skikken med spøker den 28,. desember eksisterer også i noen deler av Belgia, som for eksempel i provinsen Antwerpen. Den flamske tradisjonen er at barn skal låse ute sine foreldre eller lærere og bare slippe dem inn hvis de lover å ta med godteri samme kveld eller neste dag.
I Iran spiller folk hverandre puss den 3. april, den trettende dag av den persiske kalenders nyår (Norooz). Denne dagen kalles Sizdah Bedar som betyr utendørs-tretten. Det sies at folk bør gå ut denne datoen for å unnslippe ulykken fra tallet 13.
Det har i nyere tid blitt veldig populært å trykke aprilspøker i aviser, og å vise fabrikkerte nyhetsinnslag på TV. Kilde
Hvem fant opp aprilsspøken?
Jeg får komme tilbake til hva årets spøk er, og hvem som lot seg narre senere!

Yeesss, spøken slo inn! Jeg sa det var 41 varmegrader uten at solstrålene skinte rett på termometeret. Hm, det var jammen ikke verst, var svaret. Skal du ikke sjekke da, spurte jeg. Herren i Huset sjekka og det var 11 - ikke ille det heller....  Aprilsnarr!!!!!


1 kommentar:

  1. Nå er innlegget ute på Bloggedamer 40+. Et veldig fint innlegg, som jeg liker kjempegodt. Illustrasjonen også!
    Hvis du vil ta med deg en "knapp" til bloggen din og linke til innlegget, så finner du den på siden( knapp til gjesteskribenter)
    Tusen takk for innlegget, jeg setter stor pris på at du tok deg tid til å skrive det. Håper å holde Bloggedamer40+ siden gående, vet du..
    Ønsker deg en god uke,
    klem, M

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.