Sider

onsdag 31. oktober 2012

Halloweenfeiring




Det ble servert gresskarsuppe på gresskaret som ble kjøpt på eplefestivalen, etter oppskrift fra boka.







Boka byr på mye godt f.eks. sylta gresskar!




Den innholder også oppskrift på barnemat!




Stort gresskar på eplefestivalen.




  
Hvordan Samhain ble Halloween



Samhain ble Halloween da de første misjonærene, St. Patrick og St. Columcille, konverterte til kristendommen.
Hvis en gruppe mennesker tilba et tre, rådet Pave Gregor misjonærene allerede påslutten av 500-tallet til å vie det til Kristus og la keltnerne fortsette med tilbedelsen i stedet for å hogge det ned. På den måten instruerte han misjonærene heller i å bruke seremoniene i kristendommens navn enn å utslette folks skikker og tro.
Kirkens hellige dager ble derfor med hensikt lagt til de tidligere hellige dagene. Jul, for eksempel, ble  25 desember fordi det samsvarer med midtvintersfeiringen hos mange folkeslag.

Samhain med stor vekt på det overnaturlige var desidert hedensk. Misjonærene oppfattet kelternes  overnaturlige guddommer som onde og knyttet dem med djevelen. De keltiske druidene var prester, poeter, vitenskapsmenn, forskere, religiøse ledere, rituelle spesialister og lærere. De var nærmest å regne som samfunnets støtter. Som representanter for religionen ble druidene ansett som onde tilbedere av djevelske eller demonisk guder og ånder. Den keltiske underverdenen ble uunngåelig identifisert med det kristne helvete.

Kelternes tro på overnaturlige skapninger vedvarte, mens kirken etter hvert gjorde bevisste forsøk på å definere dem som ikke bare farlige, men ondsinnete. Tilhengere av den gamle religionenen gikk i dekning og ble stemplet som hekser.


Kelterne feiret Samhain med å kaste bein fra slaktede dyr på bålet. På denne natten lot de kun disse bålene brenne, noe som skapte et fellesskap i de små samfunnene.
Samhain er den siste dagen det blir samlet inn mat for vinteren, og den siste dagen folk tilbrakte i sine sommerhus.
Samhain blir sagt å være en natt hvor grensen som skiller de levendes og de dødes verden er uviss, noe som tillater de døde å vandre rundt blant de levende.
I mange tradisjoner rundt om i verden (ikke bare heksetradisjoner) blir denne natten feiret som de dødes dag. Små kaker i form av hodeskaller blir lagd og satt ut for å glede de døde.
I Bretagne lages det kaker i form av gevir for å være et minne om vinterguden og hans berømte horn.
Da Romerne fikk kontakt med Kelterne la de deres festdag, de dødes dag, til Samhain. De Kristne tok senere over denne tradisjonen, endret riktignok navnet til "All Saint's Day" og endret Samhain til "All Hallow's Eve"  og la den til 1. november.
Denne natten døde sommeren, og vinteren ble født. Dette var de dødes kveld, og man hedret dem som hadde gått bort i løpet av året. Samhain var også kjent som ”De Dødes Festival”. Menneskene takket sine kjære avdøde som de trodde fortsatt hjalp dem fra åndeverdenen. Man trodde at alle åkre måtte være høstet før denne dagen, ellers ville slemme ånder gå rundt og ødelegge de uhøstede åkrene om natten, og gjøre dem ubrukelig for mennesker. Dette var kjent som ”den siste innhøstning”, etter dette var marken som død. Bål ble tent for å markere slutten på sommeren, og for å lyse vei for de døde på deres vei til de høyere riker. 




For å vise respekt overfor de døde bygget man altere og stablet hauger av epler på dem, som takkoffer. Epler ble ansett som udødelighetens frukt, og ble ofte gravd ned på denne natten slik at de sjelene som vendte tilbake til de dødeliges verden om våren skulle ha nok mat i de kalde vintermånedene. Derfor er Allehelgensaften kjent som eplefestivalen. Skikken med jack-O´ lanterner stammer fra en fortelling om en mann ved navn Jack som lurte Djevelen tre ganger. Første gang lovet han å selge sin sjel for et glass whiskey. Djevelen gikk med på det og gjorde seg om til en mynt som Jack kunne betale med, men i stedet la Jack mynten ned i pungen sin der han hadde et sølvkors, og da kunne ikke Djevelen forvandle seg tilbake. Jack lovet da at om han fikk leve i ett år til, så skulle Djevelen få sjelen hans. Djevelen gikk med på dette, og ventet et år. Men da tiden var omme lurte Jack Djevelen igjen, og Djevelen ble hengende mellom himmel og jord, ute av stand til å komme seg noe sted. Han fikk da Djevelen til å sverge at han ikke skulle havne i Helvete om han slapp ham løs. Djevelen lovet dette, og holdt løftet sitt. Da Jack døde, fikk han ikke komme til himmelen etter et noe syndig liv, men til Helvete for han da heller ikke. Dermed ble Jack vandrende rundt, på leting etter et sted å være, bærende på en uthult kålrot med et lys i som lykt. På den tiden denne fortellingen oppsto var kålrot en vanlig grønnsak, men i Amerika var den det ikke, så den ble byttet ut med gresskar som i dag er selve symbolet på Samhain. Tradisjonen med å hule ut gresskar, epler eller kålrot og skjære skremmende ansikter inn i dem, stammer fra troen på at Allehelgensaften er den kvelden da sløret mellom den synlige og den usynlige verden er på sitt tynneste. De dødes sjeler kunne vandre fritt, og lyktene som ble satt ut skulle skremme bort uønskede ånder med sine grufulle ansikter. Tradisjonen med ”Trick or Treat” i Amerika, stammer fra matofrene man satte ut til de døde sjelene som passerte denne natta.




Jeg var helt nødt til å ta med denne!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.