Sider

mandag 27. august 2012

La humla suse i urtebedet




Humler og bier spiller en avgjørende rolle i pollineringen av verdens planter.
Mange planter setter kun frø hvis de blir besøkt av en insektpollinator.
Humla påtar seg gjerne jobben. Og lønn for strevet får den i form av nektar som humlene bruker som energi - og protein (pollen) som gjør det mulig for dronninga å legge egg og fore opp avkommet.
Humlene er trofaste arbeidere. De jobber sjøl om det er kjølig. Humlene flyr i mindre lys enn biene, og trives også i duskregn. Her hos oss er humlene aktive hele døgnet om sommeren.
Humlene har betydelig lengre tunge enn de fleste bier og kan derfor også nå helt inn i blomstene som har dypere honninggjemme.




På grunn av sin store og tunge kropp og vibrerende vingemuskelatur er de i stand til å utføre såkalt buzz-pollinering.
Humla tar tak i blomsten mens den vibrerer sterkt  med vingene. Det frigjør plantenes pollen samtidig som andre plantes pollen ristes løs fra humlas hårete kropp. det sikrer kryssbestøving.
Når humla buzzer, skyves også pollen som sitter im pelsen bakover på kroppen og samles i pollenkurven på det bakre beinparet.




Humla kan fly langt fra bolen, men avstanden bør ikke være mer enn en mil for jordhumla. Åkerhumla foretrekker å samle nektar og pollen nærmere. Den holder seg i en avstand på bare 800 meter.Arter med store kolonier flyr som regel lenger enn arter med små kolonier.
Når humla er ute og flyr, flyr den faktisk fort- det er målt hastighet opp mot 16 km i timen. Det skulle man ikke tro!
Kilde: Lokalavisa Demokraten




Alle de 26 humleartene er ikke solitære. Det betyr at de lever i store fellesbol med dronning, arbeidere og droner. Under: En velfortjent hvil for natta etter en dags travelt arbeid.




The last supper:



Litt mer om humla: http://lorentshblomseth.blogspot.no/2012/06/la-humla-suse.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.