Sider

onsdag 14. september 2011

Primstaven, KROSSEMESSE




Prinmstavsymbolet:  et kors.

Dagen er til minne om korsets opphøyelse i år 629. Keiser Herakleios fikk det da tilbake fra perserne og satte det opp på Golgata. Høsten begynte nå for alvor, og alt korn skulle være i hus. Le og grinder som ble satt opp på Krossmesse om våren, skulle nå fjernes. Siste frist for å føre dyrene ned fra setra.


Dagen i dag (klipp)

14. september ble det holdt messe (latin Exaltatio Sanctae Crucis) til minne om at Jesu kors ble gjen-funnet i Jerusalem av den romerske keiser Konstan-tins mor, den hellige Helena, i år 320. Det samme ble feiret 3. mai, men denne datoen er feil ifølge paven.

Den hellige Helena, eller Flavia Helena, var født ca. år 250. Hun har sin katolske minnedag 18. august og er kjent som skyts-helgen for gjenfinning av mistede eller stjålne gjenstander.

Kristi kors
Legenden forteller at 14. september 320 fant Helena tre kors og fire nagler i en brønn like øst for Golgata i Jerusalem. For å avgjøre hvilket kors som Jesus hadde blitt naglet til, ble en død kvinne lagt på korsene etter tur. På ett av korsene våknet kvinnen opp fra de døde. Det var naturligvis på Kristi kors.

Forvirring
I Frankrike utviklet det seg en skikk med å feire gjenfinnelsen av korset 3. mai, fordi man blandet sammen to datoer.

Dobbel feiring
Skikken spredte seg til Roma og førte til feiring både 3. mai og 14. september. I 1960 rettet paven opp misforståelsen og avskaffet feiringen 3. mai.

Tap nr. 2
Det hellige korset gikk tapt igjen da perserkongen Chosroës angrep Jerusalem i 614. Først 3. mai 628 ble korset brakt tilbake av keiser Heraklios etter et felttog mot Persia. 21. mars 629 skal det ha blitt satt opp på nytt på sin gamle plass i Jerusalem.

Tap nr. 3
For øvrig sier historien at det hellige kors gikk tapt for godt i slaget ved Hattin i Galilea i 1187. Det ble tatt av ikke-kristne da det ble båret av biskopen av Betlehem. Det hindret ikke at biter av Jesu kors var god handelsvare som relikvie i middelalderen.

Høstdag
På denne tiden av året skulle kornet være i hus. Enkelte steder var dagen siste bufardag, da man lukket setrene for vinteren og tok buskapen heim fra sommerbeite. Dagen markerte at høsten begynte for alvor.

Gamle skikkar og overtru:
Nå skulle kornet være i hus og det var siste dag å dra fra setrene på.
Grindene skulle nå tast bort.

Korsmesse, krossmesse, betegnelse på to minnedager om det hellige kors. Korsmesse om våren, 3. mai, ble høytideligholdt til minne om at korset ble funnet i Jerusalem av Helena, keiser Konstantins mor. Korsmesse om høsten,( den lille) 14. september, ble feiret til minne om gjenerobringen av korset, som var tatt av perserne.
Kilde: Store norske leksikon

Symbolet finnes på primstaven fra Halden



2 kommentarer:

  1. Jeg treger en Flavia Helena.Ofte.
    Alltid morsomt å finne ny kunnskap.

    Ha en vakker dag

    SvarSlett
  2. I don't know what this object is...but the picture makes me want to hold and explore it with my fingertip, add it to my collection of oddments... :-)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.