Sider

onsdag 13. juli 2011

Svartsurbær er det ikke


Med en gartner in spe på besøk, blir det oppdaga nye nyttevekster i haven. Jeg har i mange år lurt på hva slags trær jeg kjøpte for flere år sida. Det viser seg å være spiselige svartsurbær. De ble planta mellom oss og naboene for å få litt skjerming. Ingenting er bedre enn flerbruk. Trærne har egentlig aldri fungert som noe skjerming - for de har vokst mer i høyden enn i bredden til tross for iherdig toppklipp av meg.
Men denne gartnerspiren tok nok feil. Jeg har funnet ut at buskene heter Amelanchier spicata eller junisøtmispel.



Amelanchier spicata, er også kalt kratt shadbush, lav junisøtmispel, dverg serviceberry, eller lav servicebær (historisk også kalt "due bær"). Det er en art av servicebær som har spiselig frukt, som er virkelig Pomes. De kan spises rå eller kokt. Amelanchier spicata har klynger av små hvite blomster som blomstrer om våren.
Bærene kan spises rå, saftes eller syltes eller lages gele og vin av.

De inneholder nokså mye sukker, små mengder protein og fett, og moderate mengder fiber. Det er mye kalium, jern, magnesium og aluminium.

Mer info
Se nyttig informasjon om de sunne bærene:
http://www.nrk.no/planteguiden/?action=Plant&plantId=3450#action=Browse&typeId=4&familyId=612&startRowIndex=0

http://www.agropub.no/
http://en.wikipedia.org/wiki/Serviceberry

6 kommentarer:

  1. Både bær og blader ligner veldig på en busk som vokser vilt langs gangveien her. Jeg har ikke funnet ut hva den heter, men kan denne vokse vilt på Dombås??? Eller er det en slektning. Den har ikke bær foreløpig i år, men jeg skal fotografere den hvis jeg får anledning. Blomstene er gule, og jeg plukket noen grener mens den blomstret, men de falt av etter en dag eller to. De var kanskje på hell.
    Eldbjørg

    SvarSlett
  2. Bærene dine ser mer blå ut enn mine svartsurbær, men det er kanskje sortsforskjeller. Man kan lage syltetøy og saft, men husk bare at oppvarming (og knusing) frigjør små mengder blåsyregass fra bærene, som inneholder cyanogenglukosider. Så ikke stå med hodet oppi syltegryta. Her kan det leses om det: http://aisforaronia.com/wp-content/uploads/2011/06/chokeberry_article1.pdf

    SvarSlett
  3. Oj... Det som står i kommentaren over visste jeg ikke.
    Jeg har laget både gele og likør av svartsurbær tidligere. Kjempegod smak, men det trengs en god del sukker for bærene er sure. Før har jeg plukket svartsurbær i nabolaget, men fjor plantet jeg to busker i hagen så det blir egendyrkede bær etterhvert. I år blir det tre bærklaser :)

    SvarSlett
  4. Det var en grundig og lang avhandling på engelsk Grethe har gitt tips om. Det gjelder å ha god tid til å sette seg inn i informasjonen.

    SvarSlett
  5. Hei, er søtmispel bær og aronia bærdet samme?

    SvarSlett
  6. Søtmispel er det som jeg har bilder av i dette innlegget. Sjekk
    http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/amel_spp.htm
    og aronia: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/aron_mel.htm

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.