Sider

fredag 3. juni 2011

ABC-Skandinavia; Bjerk

Bjerk og bjart
For språkforskere har ordet bjerk stor interesse. Det er felles språkgods fra germansk til indisk språkområde, slik at man antar indoeuropesik har sin opprinnelse innenfor det område bjerk finnes. Det må ha vært et eller annet sted i Europa, men ikke i Syd-Europa, der fellesordet bjerk ikk finnes. Ordets indoeuropeisk grunnlag er bhereg skinne eller være hvit. Det er samme ord i engelsk bright og i norsk bjart, og i navn som Albert (egentlig Adalbert - strålende ved adel) og Hybert (egentlig Hugubert - strålende ved hugen). Både fra Karl XII's og Napoleons felttog er Bjerkeelven Beresina kjent.
Kilde: Levende ord av Johan H. Rosbach 

Bildet viser Bjerkestien hvor jeg bor! Ikke bare jeg, men en søster, en fetter og en tremening - helt tilfeldig i Norges  6. største by!





Ukas ordspråk:

Bedre sent enn aldri!
Jeg har dessverre ikke anledning til å kommentere innlegg i nærmeste framtid, men kommer sterkere igjen når situasjonen tillater det!







ABC_ Skandinavia
etymologi
ordtak
Uttale: etymolgi
Etymologi: av gr. 'læren om det sanne'etymologi, den gren av språkvitenskapen som beskjeftiger seg med ordenes avstamning, opprinnelse, slektskapsforhold og betydningshistorie. Vanligvis brukes betegnelsen også om den grunnform eller den grunnbetydning et ord kan henføres til eller kommer av, som når man f.eks. sier at etymologien til dusin er det franske douze, tolv, eller at herre etymologisk henger sammen med komparativ til en germansk grunnform haira- med betydningen gråhåret.
Ordet etymologi uttrykker egentlig den oppfatning at det eksisterer en naturlig sammenheng mellom tingen og tingens navn, altså at ordet ved sin form og klang avspeiler tingens sanne og virkelige vesen. Dette er også tydelig tilfellet ved de såkalte onomatopoetiske eller lydhermende ord, f.eks. brumme, fugleskriket i kråke (eg. krāke). I alle språk er det mange ord hvor det er en åpenbar sammenheng mellom form og betydning. Det er også lett for enhver å øyne sammenhengen mellom venn, vennlig, vennskap, og det krever relativt beskjeden fagkunnskap for å se den etymologiske forbindelse mellom flyte, flod, flåte, fløte og derfra å trekke linjer til f.eks. tysk fliessen og engelsk float. Ved de aller fleste ord er imidlertid den etymologiske sammenheng og betydning skjult for legmannen, ikke sjelden også for den erfarne lingvist. Det gjelder ikke minst en mengde arveord som hører til de mest dagligdagse i språket.
Ordtak
Ordet stammer fra den indoeuropeiske grunnformen vrdho, og siden dh kan bli b, forstår man at også det latinske ordet verbum stammer herfra. Verbum betyr ord, fremdeles har vi uttrykket 'verbal framstilling'. På russisk finner vi roten igjen i vratj lyve. Spesiealbetydninger  av ord er 'løfte', f.eks. 'på mitt ord', 'ordtak' f.eks, 'et gammelt ord', og 'ry' f.eks. 'ha ord for'.





3 kommentarer:

  1. Bjørk er et vakkert tre som jeg liker godt! Flott Valg for B. -Margit-

    SvarSlett
  2. Bjørken er flott den,
    men jeg har bjørkeallergi og liker helst å unngå den i pollensesongen :)
    Ser ut som et fint sted du bor!

    SvarSlett
  3. Ja, den bjørken! Akk o ve, hva skal en gjøre når den står alle steder og attpåtil sprer gresset sitt pollen helt fra Sibir! Jeg har også lurt på det med vaksine, men er veldig skeptisk til den slags så jeg vet ikke helt ennå.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.