Sider

fredag 19. november 2010

C, ABC- Skandinavia

.



Charlottes bastion er den nordøstre bastionen i Festningsbyen ved nordenden av Vollgaten. Den hadde en bestykning på 15 kanoner. Bastionens kruttårn er fra 1736. Navnet er etter dronning Charlotte Amalie, g. m. kong Christian V.
Christians bastion, Festningsbyens sørøstre bastion, er oppkalt etter kong Christian V. Den hadde 18 kanoner.




Trykk på illustrasjonen!




Cicignon.
Bydel i den sørlige delen av Vestsiden, i syd begrenset av Glomma/ Vesterelva. Det egentlige Cicignon er området mellom Fergestedsveien og elva, d. v. s. bebyggelsen på eller like ved det tidligere Cicignon forts grunn. I 1970-80-årene er det utarbeidet en bevarings- og reguleringsplan for området, vedtatt i bystyret 1986. Denne planen omfatter hele distriktet avgrenset av J. N. Jacobsens gate, Hans Jacob Nilsens gate/St. Croixgate og elva, og betegnelsen Cicignon brukes nå om hele denne bydelen. Utenfor fortet tilhørte grunnen Ny-Nygaard.
Det er i dette strøket jeg har vokst opp og kjenner hver krik og krok. Jeg har jobba så mye de siste dagene at det har vært mørkt når jeg har gått til jobb, og mørkt når jeg har gått hjem, så kanskje det blir noen flere bilder i løpet av helga.





Utstykningen av tomter tok til i 1860-årene. Fortets grunn ble overtatt av kommunen i 1908. Etter at festningsverket var demolert i 1912, ble nye gater anlagt og tomter regulert til villabebyggelse. Murvillaene fra denne byggeperioden og den eldre trehusbebyggelse langs Fergestedsveien dominerer fortsatt bildet av det egentlige Cicignon. Av fortets grunn innenfor vollene overtok staten tomt til tollstedets bygninger, mens resten ble liggende som sports- og festplass. De gamle festningsvollene kan fremdeles til en viss grad følges i terrenget som avgrensning av plassen og i parkanleggene innenfor.




Cicignon fort har navn etter guvernør, general Johan Caspar von Cicignon. Fortet utgjorde det vestre «hjørne» i trekanten Festningsbyen - Isegran fort - Cicignon som helt skulle beherske elveløpene. De første befestningene på stedet ble anlagt i1670-årene og vesentlig forsterket og utbygd 40-50 år senere. Cicignon ble tatt ut av bruk først på 1800-tallet, overtatt av kommunen 1909 og demolert 1912. Fortets voll gikk fra fergestedet langs nåværende Fergestedsveien og Bings gate til Cicignongaten og herfra rett sør til elva. Fortsatt kan man noenlunde følge anlegget i terrenget: Tollboden og Tollbodplassen ligger på det gamle nivå innenfor vollene, Cicignongatens søndre del og Ove Ramms gate ligge oppå vollen. På innsiden skråner vollene av mot plassen. Nedenfor den nå parkbehandlede østre del av vollen og glaciet lå den eldste skansen (lynetten), der Tollboden nå ligger. I denne sto en vaktstue, som fra midten av 1800-tallet ble kjent som «Badehuset».

Til orientering er tollstedet flytta  over til Kråkerøy, på Fredrisktad Mekaniske Verksteds område, nå kalt Værste der både Fredikstad Folballstadion og HIØ har bygd ny arena og nye lokaler.


Kilde: http://ftp.edda.f-b.no/Byleksikon/

7 kommentarer:

  1. Spændende og smukt sted du bor..
    Hav en dejlig weekend

    SvarSlett
  2. Fælles Norsk/Dansk historie og der er du vokset op :-))
    Der er dejligt lige der og jeg mindes ture med min far som næsten hysterisk guide. Moro at tænke tilbage på :-)
    Trevlig helg...Klemmer

    SvarSlett
  3. Cicignon har satt sitt preg på Stiftsstaden også, men vi klarer oss med en Cicignons plass, som vanligvis kalles Lilletorget

    SvarSlett
  4. Spændende historie til bogstavet C

    SvarSlett
  5. Så fint det er å "bli kjent" med dine steder!
    Fine bilder og tekst! Takk for hilsen! -Margit-

    SvarSlett
  6. Väldigt intressant att få veta. Det gamla kruttornet äv jättefint. Det var ju kul att jag fotat en butik som ser nästan lika dan ut som den ni har Gamlebyen!
    http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-scandinavia.html

    SvarSlett
  7. Når jeg ser disse vakre bilder, sier jeg til meg selv:
    Kom deg ned til Fredrikstad igjen.

    btw. Sier i fra neste gang

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.