Sider

tirsdag 7. september 2010

Hva huodr seg?

.



Oppdaget noe vakkert på en rosebusk i dag....
Dette må være en ekte hulder! Hva skjuler eller huodr som det heter på gammaldags, seg bak denne forkledningen? Er det et dyr som har tatt på seg ny drakt og prøver å likne en moseroseknopp?
Er det rosegallveps, en Diplolepis rosae?
Nå lurer jeg på: skal jeg fjerne galla? Hvor mye skade gjør vepsen.... er det larvene som spiser opp blomsterknoppene om våren? Jeg har sett flere slike røde vepser med svart bakparti i haven. Har til og med tatt bilde av en i fjor, tror jeg. 

Se:
Skadedyr i grøntanlegg - konsekvenser for plantevalg
Planteveps på roser (f.v. roseskuddveps, rosegallveps, stor rosebladveps, liten rosebladveps og rosebladveps). Småbladlind, parklind, krimlind og ...
fagus.no/.../2009-skadedyr-i-grontanlegg-koonsekvenser-plantevalg.pdf



Lånt bilde


Inne i kolben kan det ligge anlegg til over 100 vepser! For mer informasjon, klikk på bildet!
Det står at skadde, unge eller tørre planter er mest utsatt til å være vert, men denne rosa er frisk og vokser fort og kraftig, så her er unntaket for regelen.

1 kommentar:

  1. Galleveps (Diplolepis rosae)

    Det dannes galler på blad, knopper eller frukt. Disse er først lysegrønne, senere rødfargede og kan bli opptil 10 cm store. I blærene lever larvene til gallevepsen. Først og fremst angripes villroser. De angrepne plantedelene dør.

    Gallevepsen legger egg på forsommeren. En galle utvikles og kan inneholde opptil 60 kammer med en larve i hver. Larvene lever, spiser og overvintrer inni gallen som brunfarges om høsten. De voksne insektene er ca 4 mm lange, har svart hode og mellomkropp og rødbrun blank bakkropp. De kan ikke bekjempes kjemisk. Brune galler klippes bort om høsten og brennes.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.