Sider

fredag 20. august 2010

Fredriksten festning i Halden

.



Fredriksten festining ligger flott på fjellet som ruver over byen. Sannsynligheten for at det alt i jernalderen var en bygdeborg her, er stor. Beliggenheten for et forsvarsverk er helt perfekt.
Under det som kalles Hannibalsfeiden ble det anlagt provisoriske pallisader av tømmer ved byens sørport.


 
I 1645 ble det oppført et blokkhus på området, og mellom de svenske angrepene i 1658-60 fortsatte byggingen i stor stil. Norge mistet da Bohuslän til Sverige, og dermed ble kontrollen av grensefestningen Båhus overført til våre naboer.
Murmester Fabian von Stangen fra Akerhus slott fullførte i 1661 festningens hovedformasjon med bastioner i alle retninger. Det ble skapt et innelukket festningsrom, et femkantet, irregulært citadell, og senere ble både bakeri og bryggeri oppført i tillegg til kommandantbolig, forlegginger, arrest og kruttmagasiner. tre brønner forsynte besetningen med friskt vann.






Fortene Stortårnet, Gyldenløve, Overberget og Borgerskansen sto ferdige i 1701.
Festningen fikk navn etter den danske kongen Frederik III.
Den er blitt beleiret hele sekss ganger, men aldri inntatt. Over 100 kanoner var plassert på anlegget . I krigstid var over 1500 soldater stasjonert her.
Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen 11. desember 1718 under den svenske beleiringen.
Det er ennå ikke avklart hvem som avfyrte skuddet, om det var svenske eller norske soldater!






I august 1814 beileiret svenskene festningen enda en gang uten angrep, og i mars 1815 forlot soldatene Halden og vendte hjem til Sverige.
Før Unionsoppløsningen mellom 1902 og 1903 ble festningen modernisert og rustet opp, men pga av Karlstadkonvensjonen og den fredelige unionsoppløsningen ble festningen nedlagt som forsvarverk i 1905.Kommandantskapet ble avviklet i 2002.





Alle avgangselevene på studiespesialisering med formgiving var på tur i dag. Noen timers besøk på Fredriksten festning var en del av programmet.




1 kommentar:

  1. Morsomt at se de billeder fra Halden Festning. Motivet med trappen findes i mine frældres diassamling, blot med mig stående i modlys øverst på trappen.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.