Sider

torsdag 29. juli 2010

Primstaven, OLSOK

.



Primstavsymbol: Stridsøks eller høygaffel


Dagen var til minne om Kong Olav den hellige som døde i slaget på Stiklestad 29. juli 1030.
Mange steder het det at slik vær det var den dagen, ble det også hele høsten.
Dette var også en merkedag for slåtten, men pga ulike klimatiske forhold var reglene forskjellige. Noen steder het det at nå skulle slåtten være ferdig, andre mente at nå skulle den begynne.

Våt olsok varslet våt høst, fin olsok varslet godt høstvær. Var det kaldt, kom kornet til å fryse, het det i Salten, og som været var olsok, ville det bli vinternettene, sa man på Sunnmøre. Man kunne ofte vente væromslag på denne dagen. Var det fullmåne i dag ble det en streng vinter.
Kilde: KS Norheim

Dagen i dag (klipp)


29. juli er Olsok eller Olafsvaka (latin Olavi regis & martyris), da man mintes Olav Haraldssons død på Stiklestad i 1030. Det var den viktigste norske og nordiske kirkefesten i middelalderen. Feiringen av dagen holdt seg også lenge etter reformasjonen.

Palmesøndag 25. mars 1016 seiret Olav over landets fremste høvdinger i sjøslaget ved Nesjar mellom Larviksfjorden og Lange-sundsfjorden. Samme år ble han tatt til konge på Øretinget i Trøndelag. I årene etterpå skal han ha innsatt lendmenn, konfiskert gods og utbredt kristendommen på en måte som gjorde bøndene misnøyde.

Flukt
Olav styrte vel 10 år før danskekongen Knut den mektige kom til landet i 1028 og ble kåret til ny konge på Øretinget. Dette var stormennenes reak­sjon på Olavs harde styre. Olav måtte flykte, først til Sverige, senere til Garda­rike (dagens Ukraina).

Vendte tilbake
Da Olav kom tilbake gjennom Sverige i 1030, var det for å ta tilbake landet. Han valgte veien gjennom Verdalen, fordi Håkon Jarl på Lade ved Trondheim, som var Knuts mann, hadde druknet året før. Derfor så Olav mulig-heten for å starte gjenerobringen av landet nettopp i Trøndelag.

Slaget
Med en hær av svear, jemter, islandske og norske følgesmenn kom Olav til Stiklestad, der han møtte bondehæren, ledet av folk som Kalv Arneson, Hårek av Tjøtta og Tore Hund. Olav falt der i slaget 29. juli 1030.

Helgenkåring
Alt året etter ble Olavs legeme tatt opp, erklært hellig av kirken, lagt i et skrin og satt på høyalteret i Klemenskirken i Nidaros, senere i Nidarosdomen. Som død ble Olav brukt av kirkens menn for å skaffe seg folkets støtte i striden som utviklet seg mellom kongemakt og kirkemakt.

Helgendyrking
Dyrkingen av Hellig Olav bredte seg hurtig over hele Nord-Europa. Det ble bygd St. Olavs-kirker ikke bare i Norden, men også i større byer som Novgorod (Kiev), London og York.

Færøyene
Lenge etter reformasjonen i 1536 ble Olsok feiret som helligdag med bålbrenning, på samme måte som Jonsok. Ennå feires dagen på Færøyene som en av de viktigste festene i året, men hos oss har alle de middelalderske tradisjonene dødd ut.

Island
På Island var feiringen av Olav lite utbredt. Det skyldes trolig at de feiret sin egen lokale helgen, Thorlákr Thorhallsson, omtrent samtidig. Hans katolske festdag er 20. juli.

Værspådag
Olavsdagen var en viktig merkedag for været og avlingen. Man fryktet væromslag og flom. Hvis det regnet, var det fare for at avlingen tok skade.

Primstaven
Primstavmerket er som regel ei øks.


Symbolet finnes på primstaven fra Halden


13 kommentarer:

  1. Egentlig synes jeg denne artikkel du her har skrevet fortjener langt flere lesere.
    Rett og slett fordi den forteller noe om vår unike norske historie.
    Nå kan det sikkert sies mye pro et contra om hvor hellig Olav var, men en ting er sikkert:
    Olavfestsdagene i Trondheim er unike.

    SvarSlett
  2. MÅ legge til en ting, i går var Olavs natta, da syke å de med skavanker skulle holde seg oppe å faste for at de da skulle bli friske. Etter at en mann tok over hans øyna etter han var død å lå på(er ikke sikker på hva det heter) Men der de kunne ta sitt siste adjø.
    Takk for en kjempe fin blogg, bare digger den ;)

    SvarSlett
  3. Dette her er spennende lesning! kjekt å lese om merkedager, gammel (over)tro og værtegn!
    Noe var galt med linken din, så jeg slettet den og la deg inn på nytt:)

    SvarSlett
  4. Fint med repetisjon av historia vår. Begynner å bli noen år siden Snorre var kvelds- og nattelektyre.
    I år fikk jeg endelig med meg Spelet om Heilag Olav på Stiklestad, en virkelig stor opplevelse på selveste Olsokskvelden :)

    SvarSlett
  5. Så flott det var å lese om Olsok og værteikn mm. Jammen er det mykje eg har gløymt og sikkert aldri har lært om tidlegare norsk historie. Det er så mykje kjekkare å lese om dette nå i "vaksen alder" enn det var då dette var pensum til historieprøva :))

    Tusen takk for hyggelig besøk på bloggen min !

    SvarSlett
  6. Flott, annerledes P- og meget interessant ;)
    Ha en fin helg ;)

    SvarSlett
  7. lærte noe nytt i dag også men jeg husker vi feiret denne lørdagen da jeg var barn. Med bål rømmegrøt osv ( i Hole Kommune i hvert fall=)Men i dag feires den ikke lenger så vidt jeg vet..

    SvarSlett
  8. Inne hos deg er det stadig noe nytt å lære, og norsk historie er veldig interessant! Ønsker deg en flott uke:)

    SvarSlett
  9. Mycket intressant läsning!
    Historia är spännande!
    Ha en bra dag!
    /Maria

    SvarSlett
  10. Kjempebra innlegg!
    Jeg vil ikke at det værvarselet skal stemme altså! ;)

    SvarSlett
  11. Så dukkede det op alligevel, dit indlæg. Og det var godt for det er spændende læsning.

    SvarSlett
  12. Spennende å lese dette! Noe visste jeg fra før , men annet var nytt for meg! Takk for hilsen!
    -Margit-

    SvarSlett
  13. Interessant læsning, tak fordi du du deler

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.