Sider

lørdag 24. april 2010

Labyrinter: Sjelens symbol

Bildet er henta fra 
http://www.northwestindiana.com/discussionforum/viewtopic.php?f=49&t=149



Hvilken sammenheng er det mellom labyrinter og fruktbarhetsritualer?
Under Verdensutstillingen i Montreal i 1967 var over en million mennesker innom en paviljong som het " Le Labyrinthe" hvor folk ved hjelp av filmeffekter kunne oppleve historien om Thesevs som dreper Minotaurus. Hensikten var å vise menneskets seier over seg sjøl...
Alle folkeslag har reagert på labyrintssymbolet, for det rører ved erfaringer som er felles for alle mennesker. Dessuten har det betydning på et ubevisst plan som hever seg over alle kulturer og etnisk tilhørighet. Symbolet har vært brukt på en rekke måter gjennom mange århundreder - i fruktbarhetsritualer, dødsriter, som hjelpemiddel i religiøse sammenheng, som innslag i haver og parker, i problemoppgaver og spill, og som dekorativt element i kunsthåndverk.

Til tross for at labyrinten har stor kraft som symbol for folk verden over, er opprinnelsen uklar. De tidligste eksemplene finner vi rundt Middelhavet, særlig den Europeiske delen. Ordet labyrint er gresk og særlig knytta til labyrinten som arkitekten Daidalos bygde for kong Mino på Kreta. Der skulle udyret Minotaurus sperres inne.
Helleristninger av labyrinter finnes det mange av. De ved Ponteverda i Spania er sannsynligvis fra mellom år 900 og 500 før vår tidsregning, og  de ved Val Camonica i Italia fra mellom 750 og 550.
En labyrint som er risset inn ved inngangen til en klippegrav i Luzzanas på Sardinia kan dateres tilbake til 2500- 2000 før vår tidsregning. Labyrintsymbolet har også benyttet på takstein, krukker, kar, leirtavler, mynter, smykker og segl, så vel som mosaikkarbeider - alt sammen fra landene rundt Middelahavet og fra perioden mellom 1300 før vår tidsbegergning til 250 etter.
Siden spredte det seg til andre steder av verden, særlig Nord-Europa, men også India, Afrika og Nord- og sør-Amerika. Labyrinter kan ha vært kart over underverdenen som den dødes sjel måtte følge. I kraft av det er de symbol på døden, men samtidig kan de også ha symbolisert gjenfødelsen, for hvis sjelen kan finne veien inn til labyrintens sentrum, klarer den sikkert også å komme seg ut igjen.
I Europa foregikk labyrintritualene ofte i form av danser. I England lagde de labyrinter på gressbakken som ble brukt under vårfesten. 1. påskedag og maidagen - begge disse dagene feiret folk gjenfødelsen.
På Tisler, en av øyene i Hvalerskjærgården,  var det en labyrint markert med steiner i terrenget. Her måtte unge menn ta seg inn i midten og redde ei jente ut av hennes fangeskap. Disse labyrintene ble kalt "jomfrulabyrinter". tilsvarende skikker finnes også i indiske tradisjoner.



 Labyrinten i Chartre katedralen



Labyrinten slik mange av oss tenker seg den i dag, har en form av et puslespill eller en nøtt som knekkes. Men i de første labyrintene var det bare en rute inn til midten. Små labyrinter som hopindianerne brukte, kunne godt symbolisere større byggverk.
Da de kristne tok opp bruken av labyrinten, ble symbolet tilpasset deres religions behov: Labyrintruten ble veien til frelse. Første gangen det ble benyttet i kristen sammenheng var på 300-tallet.
På 1500-tallet, da det ble høyeste mote med legende urter, blomsterbed og dvergbusker, ble det svært populært med hekklabyrinter over store deler av Europa. Disse hadde neppe noen tilknytning til oldtidens labyrinter!
Forskjellen ligger i mangelen på åndelig betydning, pluss det faktum at hekklabyrintene har en rekke blindveier  og altså ingen direkte vei inn til midten.
Storbritanias eldste bevarte hekklabyrint ligger ved Hampton Court Palace ved London. Den ble anlagt i 1690, men erstatta da trolig en eldre labyrint. Gangene utgjør en lengde på 800 meter tilsammen.
Den størtse i verden er hekklabyrinten ved Longlrst House i England fullført i 1978. Den er bygd opp av barlindhekker som dekker et areal på 6185 kvadratmeter.
 
Hvem husker ikke labyrinten i The Shining? Se video ved å klikke på bildet.






Teksten som er hentet fra et gammelt utklipp, er bearbeidet og forkortet. Det står ingenting om hvem som er forfatteren til originalartikkelen. Kanskje jeg finner denne artikkelen på nettet også!

Mens jeg lette, fant jeg noen andre veldig interessante sider:
http://gudinnedokumentar.wordpress.com/labyrintens-frue-den-store-gudinnen-pa-kreta/
http://www.journeyofthesoul.co.uk/page4.htm
http://www.fisheaters.com/labyrinths.html




1 kommentar:

  1. Spennende og interessant innlegg :) Jeg har vært fascinert av labyrinter så lenge jeg kan huske. Har veldig lyst på en i hagen, men min kjære er ikke helt enig i det... Jeg planlegger et lite innlegg på den andre bloggen min om labyrintene i nord etterhvert.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.