Sider

lørdag 27. mars 2010

Påske - hvor kommer navnet fra?




Jeg er litt usikker på hvem som er mannen bak dette bildet. For en mann er det. Ingen kvinnelige kunstnere er kjent for å lage plakater i Art nouveau-stil! Dessverre!
(PS jeg fant ut at jeg har feil... det er i alle fall en kjent kvinnelig plakatmalere i Art Nouveaustilen. På bloggen A Polarbear's Tale, er det et innlegg som bekrefter det!
Valget mitt faller på Alphonse Mucha. Det må bare gjøres litt med resaerch for å fastslå det! 
Ja, det er kunstneren fra Praha. Signaturen kom fram i venstre hjørnet da jeg forstørret bildet!
Han har også laget et par plakater til av Ostara, men det er denne jeg falt for!





Ostara tegnet i 1884 av Johannes Gehrts. Gudinnen flyr over hmmelen omgitt av romersk-inspirert Putti, stråler av lys og dyr. Folk ser opp på gudinnen fra marken under.
Kilde: Wikipedia
Ostara assosieres med Frigg Odins kone i norrøn mytologi!

I etymologisk ordbok står det:
Middelalderlatin pascha er blitt til italiensk pasqua, fransk pâques og er hentet fra hebraisk pesach. Ostern som tyskerne sier, og engelsk Easter, er hentet fra navnet på en hedensk vårfest som på gammelhøytysk het ostarun. Vårgudinnen het på gammelengelsk Eostrae, og dette navnet er beslektet med gresk eos og latin aurora som betyr daggry, av en indoeuropeisk stamme aus =lyse som også er opphavet til ordet øst, morgenrødens himmelretning!
Kilde: Johan H. Rosbach, Levende ord

Ordet påske stammer fra det hebraiske ordet pesah, som betyr forbigåelse. Den jødiske påskehøytiden heter Passover på engelsk, mens den kristne påsken jo heter Easter. I Norge bruker vi altså et hebraisk navn på påsken. Det engelske navnet på den kristen påsken har ikke noen bibelske opprinnelse, men er avledet fra navnet til den germanske fruktbarhetsgudinnen Eostre eller Ostara. Tiden rundt mars/april var trolig i førkristen tid oppkalt nettopp etter denne gudinnen.
Kilde: http://www.aktivioslo.no/paske/pasketradisjoner.php



Etruskisk strutseegg



Pasqua var en etruskisk festival. Mange lignende strutseegg er blitt funnet i flere etruskiske graver. De var dekorert med flotte geometriske mønstre.
Med kristendommen kom påsken etter som første søndag etter den første fullmånen etter vårjevndøgn.
Kilde: http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/hvor_kommer_paskeharen_fra

1 kommentar:

  1. Spännande! jeg kjente bare till den jödiske påskeferingen.
    känner på denne tiden stort behov etter appelsiner , vi hade det alltid i ryggsäcken når vi gick på turer i fjellet når jeg var ung.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.