Sider

søndag 17. januar 2010

Sitat -og ordtakstafetten

*




Det som forsvinner i snø, kommer fram i tø!

Utfordringen kom kort og godt fra Hilde i Hagen på Granheim forrige uke:  
Velg et ordtak og illustrer det!
På grunn av høy aktivitet den siste uka, fikk jeg ikke på plass den siste forberedelsen før i dag. Egentlig er ikke det helt korrekt fordi jeg mangler litt informasjon i form av et svar fra en kristen ortodoks ung mann om hvor jeg kan finne bildet av ikonet jeg skriver om. Nok om det...
Jeg hadde dette ordtaket et sted i bakhodet, men kunne ikke helt huske ordlyden nøyaktig. Kun ett sted på nettet ga treff på tø! Og der var det- bare i en litt annen formulering.
En helt fantastisk historie fikk meg til å velge dette. Temaet for undervisningen i forrige uke var arven fra Bysants. Det rare er at svært få elever vet at byen i tillegg har vært kalt Myklagard, Konstantinopel og nå  Istanbul. Byen har gitt navnet til en stil i kunst -og kulturhistoria der iconene har en sentral plass.
Eikon er gresk εἰκών/eikōn og betyr bilde, men vi tillegger dette bildet noe hellig i vår tid. Et velkjent motiv er Maria med Jesusbarnet.






På Chois, en av de greske øyene nær kysten til Tyrkia, ligger det et kloster oppe i fjellet.
I klosteret som heter Nea Moni, er det en korskirke med en stor åttekantet dom omgitt av tromper (nisjeaktige hvelvinger), og her henger historiens opphav, et nydelig ikon. På 1000- og 1100-tallet var klosteret dekorert med marmorkunstverk, fresco-malerier og mosaikk på gullbakgrunn. Dette var en del av det som er karakterisert som «den andre gullalderen i bysantinsk kunst».
Mosaikken er bevart og er tilgjengelig i dag.
Klosteret står på UNESCOS verdensarvliste.


Postkort



Ikoner har for vane å komme til folk på uforklarlig vis, og de blir oppfattet som et tegn på at Gud har talt.
I følge et sagn grunnla keiser Konstantin Monomachos i det 12. århundre klosteret for å oppfylle et løfte han hadde gitt tre eremittmunker som forutsa at hans forvisning til Lespos ville bli midlertidig, og at han til slutt ville komme tilbake på tronen. De tre munkene Nikita, Icannis og Josef oppdaget mirakuløst et ikon av Jomfru Maria hengende uskadd på en myrtebusk mens flammene slikket rundt det. Varmen hadde smeltet snøen slik at ikonet kom til syne, og det ble bestemt at her skulle klosteret ligge!





To år senere var Monomahos faktisk på nytt keiser av det bysantinske riket. Det tok 12 år å bygge  klosteret, og han fikk aldri oppleve innvielsen av klosteret fordi han døde før det var ferdig.
Kilder:http://www.fragrant-chios.com/no/info/mon_neamoni.php
 http://www.chios.gr/archeological/nea_moni_en.htm
www.it-stud.hiof.no/~filipali/Chios.pdf


Jeg klarer ikke å finne noe sted der det er skrevet at det var snø på Chios på det tidspunktet, men jeg mener å huske at guiden vår fortalte oss det!

Av mangel på bilder av Mariaikonet viser jeg akvarellen jeg tegnet mens jeg var på Chios. "Gull"-bakgrunnen og glorien er lagt inn digitalt etterpå.




Det å male et ekte ikon er en vitenskap. Som de gamle egyptiske veggmaleriene er ikonene malt etter strenge retningslinjer. Figurene skal blant annet være slanke som tegn på et asketisk liv, perspektivet er omvendt (det har sine helt spesielle grunner: motivene er av hellige mennesker som befinner seg et  annet sted enn det vi gjør. Derfor blir det et himmelsk perspektiv), det er mangel på dybde og lys, og skygger er tegnet som linjer.
Min skisseaktige akvarell er fritt malt og bryter alle regler! 
Etter et forsøk til fant jeg imdliertid ikonet på siden til den unge kristen- ortodokse mannen jeg nevnte i starten av innlegget - og på hans side dukket det opp, OBS - her har han svart meg med et innlegg. Godt jeg sjekket en gang til. Bloggeverdenen er underlig! Skam den som gir seg, Mia!

Da vil jeg at alle som vil se bildet av ikonet av Maria i klosteret Nea Moni, klikker seg inn på denne siden. Legg gjerne igjen en hilsen! 
Jeg sender sitatstafetten videre til Madam og Bella, to av mine følgere!
Se Hildes innlegg her.
Stafetten ble startet av Petunia. Jeg forslo faktisk ordtak eller sitat som et tema for "Frøken"- konkurransene Anne på Moseplassen arrangerer. Fint at Petunia fikk samme ide uten konkurranse!
Reglene finner dere her.
Laila-Karin viser ordtakets konsekvens! Bildet er hennes bidrag til Frøken Frost! Det fant jeg også tilfeldig en halv time før innlegget publiseres.
Umulig for meg å finne et godt illustrasjonsmotiv nå midtvinters i mange kuldegrader. Det ser ut til at vi kan vente lenge på  mildvær og snøsmelting- mer snø er i anmarsj.
Bildet er fra en videofilm som ble tatt opp i mars 2002 på et sted som heter Mærrapanna.

* *

6 kommentarer:

  1. WOW!
    Flott ordtak, og veldig interessant historie.

    :)

    SvarSlett
  2. Et stiligt ikon det der på Chios, att klostret fikk stå ifred for turkere er kanske en ting men att det klarer jordbävningen också, såna naturkrafter har alltså god smak vad gäller konst också..synd bara att naturen inte fattade det på Haiti.. Oansett, ett lärorikt inlägg igen, och din madonna ser eftertänksam och snäll ut hon också..men varför har hon inte med Jesus på bilderna?

    SvarSlett
  3. Mycket intressant med klostret på Chios.Den som hade haft lite penger över, jeg skulle gärna ville se dette i virkeligheten.Tusen tack for tipset om Niko Valkeapää. Han var fin,herlig medetativ sang.

    SvarSlett
  4. Heisann Mia!

    Det finnes flere typer Mariaikoner med og uten Jesus.
    Jeg kan komme tilbake til de ulike typene etterhver og forklare forskjellene!

    SvarSlett
  5. Takk for ditt bidrag i sistastefetten:)
    For meg kunne det godt ha kommet litt tø nå.. er litt le all snøen, jeg.
    Det må jo være et eventyr å kunne besøke et slikt kloster.

    SvarSlett
  6. Tack för ditt svar, vilket underbart träd! Nu längtar jag verkligen till våren, att få åka til plantskolan och köpa växter... Jag får läsa böcker och planera så länge! :)

    Ha en bra vecka!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.