Sider

onsdag 20. januar 2010

R for runer, ABC-tema


 R for runer, ABC-tema




R for roser selvsagt! Det var planlagt i god tid, men da Mia ettersøkte mer informasjon om runer etter å ha lest innlegget mitt om Quartz, tar jeg ho på ordet og forandrer tema. Roser blirt det nok nok av likevel!
Det finnes to sett runer, de eldre og de yngre. De eldtse stammer fra 400 -tallet og har 24 tegn. De har et germansk opphav. Mellom 550 og 700 verserte norske overgangsformer med fra 24 tegn til 16 tegn. Runer har faktisk vært i bruk fram til 1800-tallet, men da tilpasset det latinske alfabetet. Runeskriverne satte ikke inn skilletegn eller mellomrom mellom ordene.

runer, (plur. af rune, senmiddelalderlig omdannelse af oldn. rún 'løndom, runetegn', måske beslægtet med got. rūna 'hemmelighed', af indoeur. *rū- 'brumme, give lyd fra sig') Den store Danske

Alle runene har navn, tallverdi og en betydning knyttet til navnet. Runa Fe f.eks. betyr rikdom, og det er selvsagt her snakk om fe. Tallet er 24. Hvor mye fe du eier viser hvor rik du er!
Selve ordet rune betyr magiske tegn eller hemmelige tegn. Formen på dem gjorde det lett å risse dem i tre. Man mente at runene var magiske, og at man kunne trollbinde andre ved å riste runer mot dem. Det å bære runer på seg virket beskyttende. Kunnskap om runene ble kalt reginkunnr - kunnskap som tilhører guder. Serien av runer har fått sitt navn etter de seks første lydverdiene:
F-U-Th-A-R-K.
Runene var ikke allemannseie i starten.
Slik lyder myten om hvordan runene kom til Norden. Odin lærte seg å overskride dødens terskel. Han hang ni dager og ni netter opp ned fra livets tre, Yggdrasil, gjennomboret av sitt eget spyd, geir-odd, for å kunne kjenne til runenes makt. Etter den fryktelige sjølofringa fikk Odin "se" runene, og da kunne ikke kunsten å rune bare spres uhemmet. Håvamål forteller om hvordan Odin mottok runene i sin søken etter visdom og kunnskap, og han lærte om hver av dem, og hva de betydde.

Jeg vet at jeg hang
på det vindblåste tre
i ni hele netter,
spiddet nedenfra
og gitt til Odin,
meg selv til meg selv gitt,
på det treet jeg hang,
som mange vet,
hvor det av røttene renner.
Ingen bar til meg
mat eller drikke,
ned i meg stirret jeg,
opp tok jeg runer,
med smerteskrik tok jeg dem,
så falt jeg ned.
Resten av historien finnes i Håvamål, vers 11-145 og vers 146-164
På grunn av denne bedriften mottok han innsikt i runenes betydning og makt.
Odin lærte Heimdal å tyde runene, og han lærte menneskene å bruke dem da han reiste omring på jorda.
Runene ble brukt til korte budskap, merking, beskjeder og "lapper". De ble ofte brukt til merking av gjenstander og utstyr. Det var tilsynelatende en skikk å runemerke hus. Runesteinene ble reist for å hedre noen sitt minne eller en viktig hendelse. Runene kan variere fra sted til sted akkurat som dialekter, og med runer skriver man ordlyden av det man sier, og det kan derfor være vanskelig å tyde datidens dialekter. Både menn og kvinner kunne bruke runer. Innskriftene fra eldre jernalder var korte og ble opprinnelig skrevet i tre, senere risset i metall og hugget i stein, tre, leire, bein og horn.
Runenes magiske effekt var viden kjent og ble brukt ved rådgiving, ved forbannelser, ved spådom og maning på runestaver. De tre mest brukte treslagene var ask (verdenstreet), barlind (runen Eoh) og børk (runen Beorc). Uttrykket "å stave" kommer fra at hver rune i det yngste runealfabetet hadde en stav (runestav vertikal strek i runetegn -ordnett.no, runestav, primitiv evighedskalender af form som en stav, hvorpå ugedage og gyldental er markeret med runer; den kendes i Sverige fra 1200-t. Ugedagene blev angivet ved de syv første runer i futharken gentaget 52 gange, mens gyldentallet blev angivet med futharkens 16 runer suppleret med tre særlige tegn. Derved kunne man bestemme påskens placering- Den Store Danske).



I vårt distrikt er en runestein fra Tune det mest verdifulle lokale funnet. Den står i dag på Historisk museum i Oslo. Mye tyder på at den stammer fra 400-tallet. Den har runeskrift på to sider. Tekstene er skrevet i høyderetning, og linjene skal leses annen hver gang fra venstre mot høyre og fra høyre mot venstre. Vanligvis ble runer lest fra høyre mot venstre ovenfra og nedover.



 "Jeg Viv etter Vodurid Lags-Felle virkede runer".



for WoduridaR steinen | tre døtre delte/(behagelig)gjorde | gravølet/arven de ?/kjærligste/nærmeste/fornemste av arvingene."

Det er sannsynligvis snakk om et arveoppgjør etter en far. 
Jeg Viv gjorde runer for Vodurid, min husbond.

Videre står det at Viv reiste steinen til minne om Vodurid, og at de tre døtrene tok del i arveølet og delte arven.
Disse ordene viser at også kvinnene her nord hadde en viktig posisjon i jernaldersamfunnet og at de ordnet opp i familiens saker når det var nødvendig.
Den eldste bevarte runeinskripsjonen er fra ca år 150, og var risset inn i en kam som ble funnet i Vimose på Fyn i Danmark. Inskripsjonen lyder harja. En regner med at runnene dukket opp som et direkte resultat av germanernes kontakt med romerne. Germanerne tok over noen av de latinske bokstavene, forandret litt på andre og fant opp noen selv.
Klipp: http://www.norron-mytologi.info/diverse/runeskrift.htm
 




Brakteaten (C-Type) ble funnet rundt 1800-tallet ved en brønngravning i Fredrikstad og innlevert av presten Mørk i 1835.Tilhører Universitetets Oldsaksamling i Oslo (Inv.-Nr. 689). Innskriften lyder: u=duuz/h=duuzi Innskriften gir ingen mening.
Klipp og kilder: http://www.arild-hauge.com/innskrifter.htm

Den er datert til Folkevandringstida, og viser noen av de eldste runene.






Det er brakteatet jeg har brukt som utgangspunkt for ikonet til kulturminnelenka på bloggen min!
En av de eldste runeinnskriftene, og trolig den elsdste kjente i Norge, er funnet på en spydspiss fra Øvre Stabu på Toten og lyder «raunijaR» (=røyner, opplever, erfarer) fra omkring 200 e.Kr.
Klipp:http://larsrolle.net/Runer/startside.htm

Kilder : Agder Vikinglag, Wikipedia og http://www.bgnett.no/pagan/runer/

Runekasting er en måte å spå på eller en måte å få orakelsvar på ved hjelp av runer. Runer ble rissa inn på brikker av tre, bein, keramikk eller stein.
En tredel bar Frøyas navn. Hver rune hadde en positiv og en negativ betydning. Fehu positive sider sto for blant annet fruktbarhet og velstand, Uruz for styrke, og sexhunger/lyster, Thurisaz for fruktbar, erotikk, energi og vitalitet.
Og Anzuz for harmoni, tegn fra gudene og gudommelig visdom, Raidho for livets dans, reise, Kenaz, visjoner og inspirasjon, lidenskap, Gebo er gave og styrke. Wunjo glede ekstase, suksess og velvære. Det var fire måter å kaste runer på.
Brikkene ble kastet utover en duk > brikkene som viste runer kunne tolkes som svar.

En brikke ble trukket opp fra en pose > runa ble tolkes som svar.

Tre runer ble trukket opp fra en pose > den første runa viste situasjonen som den var. Den andre runa  mulig handlemåte. Den tredje runa den nye situasjonen som ville oppstå.

Alle brikkene ble lagt med runene ned på en duk. Det ønskede antall brikker ble plukka opp. Runene tolkes som svar.

Metoden er beskrevet som brukt av germanerne av Tacitus (i en skildring av en oppdagelsesreise år 100 e. Kr.).
Tacitus skriver kapittel 10:

VARSLER OG ORAKELSVAR akter de på likeså ivrig som noe annet folk. De kaster lodd på en meget enkel måte. En gren blir skåret av et fruktbærende tre, hugger de opp i små biter, som hver for seg blir merket med bestemte tegn og strødd som det faller seg, om hverandre, på et hvitt klede. Dersom det er samfunnet som helhet som ønsker et råd, blir handlingen utført av dets prest.
Såfremt utfallet av loddkastingen forbø et eller annet tiltak, skjedde ingen ny rådespørring om dette den dagen, men dersom loddkastingen tillot det, kunne det bekreftes ved hjelp av nye varsler.
http://www.arild-hauge.com/rkasting.htm

Runer som rår for alt
Makter som tvinger menn
Staver sterke som ulvens klør
Kvasse som ørnens øye
Mektige runer, gjør min vilje




Jeg kjenner til runer kun fra et kulturhistorisk ståsted, så det er sagt! 
Flere innlegg på R hos Petunia på 



**

15 kommentarer:

  1. Her var det mye å bite! Og jeg ante ikke at "å stave" kommer fra runestavene.. Kjekt å vite ;-)i vår qwerty-tidsalder. :-) Bra jobba!

    SvarSlett
  2. Snälla ,detta måste jeg lese flere ganger, så vänta lite innan du gör ett nytt inlägg.Jeg är ikke så snabb av mig så det händer ofte att jeg går tilbake till dine inlägg för att lese en gang till men da finner jeg de ikke .Här är så meget matnyttigt.
    kram

    SvarSlett
  3. Heisann!
    Takk for skikkelige hyggelige kommenaterer!
    Og Wenche... da har jeg slurva med å sette på etiketter. Det hender. Mange av innleggene du er interessert i har etiketten KULTURSTEDER OG MUSEER
    Skal skjerpe meg!

    SvarSlett
  4. För det första, jag hoppas att om jag blir spådd att bricka nr 3 blir detta Fe, rikdom i det som komma ska hade varit fint ( nu som alla mina pengar försvann på glasögon i stället för den efterlängtade macron..) för det andra hade jag aldrig klarat att läsa något begripligt ut av det skrivna på dom stenarna, så jag tror nog jag måste studera runor ännu mera, men för det tredje, tack för ett underbart föklarande och uppklarande inlägg om runor, har jag sagt det förr ? - Du är en guldgruva! )Massa spännande matnyttigt som vanligt :)

    SvarSlett
  5. Dette var interessant lesning om runer. Spennende å tenke på at de risset inn tegnene i stein, litt av en jobb å få ut det de hadde på hjertet.

    SvarSlett
  6. ja det var flott innlegg om runer . Vi hadde hatt litt problemer med å utrykke oss her på abc med runer riktignok men en gang funka det jo . Ha en god helg F.

    SvarSlett
  7. Det var utroligt spændende at læse, hvad du fortæller! Der er meget nyt for mig, og jeg må læse det én gang til.

    Ønsker dig en dejlig weekend!

    SvarSlett
  8. Så flott! Ja, roser er det jo alltid noen som ta, men dette var spesielt og morsomt å lese. måtte være en slitsom måte å uttrykke seg på, men de fikk sagt det på en varig måte.
    Takk for din kommentar! -Margit-

    SvarSlett
  9. Runer er spennende å se, og sikkert veldig spennende å tolke. Jeg har vært i Alta der de har funnet flere bergkunster. Utrolig hva de klarte å få hugget inn i stein.
    Ha en flott uke.

    SvarSlett
  10. Detta var ett mycket intressant inlägg måste jag säga. Tack för det!
    Trevlig helg!

    SvarSlett
  11. Synes dette med runer er kjempeinteressant og jeg leste mye om det i ungdommer:)
    Flott R:)

    SvarSlett
  12. Meget interessant indlæg om runer!

    SvarSlett
  13. Som vanlig gir jeg deg terningkast 6!

    Det kvad du siterer er faktisk til gjennomtanke for oss nordmenn som uten viten og vilje som så til de grader er blitt smørt av olje og gass.

    Sier ikke mer. Det kunne da fort ha blitt hundrevis av sider.

    Ha en fin lørdag (vi skal faktisk se håndball)
    og søndag (da blir det kanskje barnebarn

    SvarSlett
  14. Intressant historik om runor!

    SvarSlett
  15. Hvor er det spændende! Jeg tror at runernes egenskab som magtsymbol har været stort.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.