Sider

torsdag 26. november 2009

J for jernalder, ABC- tema


J for jernalder



Jernalderen er den tida som jeg har interessert meg mest for og dermed kan mest om med tanke på vår tidlige historie. Det er fra denne tida vi hører om kvinnenes betydning og status i samfunnet, i denne tida kvinnene seidet og kvinnesyslene ble tydelig definert - og fra denne tida vi har funnet spesifikke gjenstander som berlokker, spinnehjul, keramikk og nøkler som var i kvinnenes besittelse. Kvinnene fikk rettigheter og makt. Noen av dem er dessverre blitt borte i løpet av et par tusen år.






Perioden i Norge er delt inn i keltisk jernalder, romersk jernalder, før, eldre og yngre, folkevandringstid, merovingertid og vikingtid, dvs fra 500 f. kr. til 1030(66) etter. Kort sagt fra bronsealderen til historisk tid og skriftlige kilder.
Omkring år 500 f. Kr. ble Norden rammet av kriser og kulturskifte. Bronsealderen var slutt, og den nye tiden ble i store deler av Europa preget av et nytt bruksmaterial – jernet. Det gikk enda flere hundre år før kunsten å utvinne jern av myrmalm i stort monn nådde våre breddegrader. Ny redskap ble utviklet: slanke, lange ljåblad og krombøyd løvkniv (stuttorv).
Mine kunnskaper dreier som om yngre og eldre romersk jernalder mellom år 0 og 400-tallet. Mer eksakt, eldre fra år 0 til år 160 og yngre fra 160 til 375. Da oppsto det en utstrakt handel med de romerske provinsene. Blant varene finner vi spann, kjeler og øser i bronse.

I begynnelsen av jernalderen skjedde det et klimaskifte. Årstemperaturen ble lavere, men vinteren ble mildere, barfrosten mer sjelden, og snømengden økte. Sommerene ble kjøligere og regnfulle. Det ble vanskelig å få kornet modent i løpet av sensommeren. Derfor fikk husdyrhold større betydning.
Bøketrærene fant veien nordover, og lyngen begynte å spre seg over åpent landskap der trærne var hogd og brent for dyrking av korn eller til utmark for husdyra.
Tydelige gårdsanlegg finner vi først på 300-tallet. Det største av disse er funnet på Missingen i Råde her i Østfold. Huset var ca. 61 m langt, og er det lengste fra denne perioden i Norden. Bosettingen har vært basert på jord- og februk, men det er åpenbart at fangst har spilt en betydelig rolle. Bygg og havre var de vanligste kornsortene. Det ble også dyrket lin og ulike urter. De vanligste husdyrene her var hest, ku, svin, sau, gris og høns. Hestene var små og kraftige med lodden hud. Kvinners arbeidsområde på gården var dyrestell, husarbeid, veving, leirearbeid og omsorgsarbeid. Familien kan ha hatt katter og kanskje en hund på gården.






De eldste jernvinningsanleggene er fra ca. 100 f. Kr. Omkring Kristi fødsel var Norge trolig selvberget med jern.
I romersk jernalder endra gravskikkene seg, og ofte ble folk gravlagt uten kremering. Igjen tok de til å bygge markerte hauger over gravene og steinringer rundt. De rike og mektige fikk gaver med seg i grava. Det kunne være romerske gullmynter, sverd, glassbeger, kjeler, øser og statuetter av bronse i tillegg til kjønsspesifikke gjenstander som pyntesmykker, kammer, nåler og spenner i gull for kvinnenes del.






Ofringene foregikk i lunder etter eldgamle skikker.
Kvinnene samlet seg på små skjermede plasser i skogen mens mennene foretrakk åpne plasser og store sletter til sine samlinger.
Offerplassen var gjerne en slette, et vann elle en våt myr.

Kvinnene hadde også makt til å bestemme politiske allianser.
Kvinnene skulle holde liv i slekten, og spinnehjulet skulle være et symbol for det livgivende aspektet som spesielt var tilknyttet kvinnen.






Alle bildene er fra en noen videofilmsnutter jeg har tatt opp i forbindelse med et prosjekt om kvinner i jernalderen. Alle skuespillerne er tidligere elever,  døtre av venner, en elev av Herren i Huset, niese og to kollegaer.





Fra utgravingen av det store langhuset på Missingmyr.

http://ostfold.miljostatus.no/msf_themepage.aspx?m=1963


Flere innlegg på J hos Petunia:
 



Se etiketter med beslektede innlegg
 
xxx

21 kommentarer:

  1. Mange interessante innlegg du kommer med!
    Inne hos meg ligger det en liten utfordring til deg,men du avgjør selv hva du gjør med den,ikke noe press!
    Ha en fortsatt god kveld!

    SvarSlett
  2. Hei.
    Dette var interessant å lese :)

    Jeg bet meg fast i det med ofring. Hadde menn og kvinner seremonier hver for seg? Og hva ofret de?

    Kjempefine bilder, så flinke dere har vært :)

    SvarSlett
  3. Heisann!
    Ja, jeg har lest det at de hadde samlinger hver for seg, og til og med ofringer. Kildene har jeg i en perm der jeg har samlet utklipp herfra og derfra sammen med utskrifter fra nettet.Da jeg lagde taleteksten til filmsnuttene, var jeg dessverre ikke flink nok til å notere meg alle boktitler/sidetall mm på det jeg samlet.
    Ofringer kunne være blomster, frukter, brød, øl osv, og på julekvelden tok det helt av. Vent å se!

    SvarSlett
  4. Takk for svar :)
    Gleder meg til å lese mer om dette!

    Kikket innom Elisabeth, USA. Det var fine bilder, og på det ene bildet hennes var skyene nesten like som mine skyer på bilde nr 2.

    SvarSlett
  5. Et kjempe J innlegg! Du så fine de bildene var da. Man kan jo nesten tro at de var tatt på den tiden!! Ja, det hadde gjort seg!Skal lese dette sammen med minstemann i morgen. Han elsker historie og hva som skjedde fra denne tiden og til over middelalderen:)

    SvarSlett
  6. Stilige bilder. Det er interessant med historie og så mye du kan om den tiden. Masse flotte smykker og klær som kan være inspirasjon for designere også i dag.

    SvarSlett
  7. Jeg er selv dybt fascineret af jernalderen. Beundrer deres fantastiske kunstværker, f.eks. gundestrupkarret
    Klik her for at læse og se

    SvarSlett
  8. Fina bilder och intressant text.
    Trevlug helg!

    SvarSlett
  9. Skulle gärna ha varit där när du tog videon, jag blir lika lycklig varje gång jag kommer förbi så levandegjord historia. Flott och undervisande som vanligt hos dig :)

    SvarSlett
  10. spændende læsning. tak fordi du deler din viden. kh Louise

    SvarSlett
  11. Jag skulle hålle mig helt borte fra blogglandet till jeg var klar med de store maleriene.Men jeg var for nyskerrig etter att se vad du håller på med för spennande saker.Jeg håper det kommer mera jernalderen, den kan jag inte så mye om.
    kram

    SvarSlett
  12. Veldig interessant å lese. Bra at mye har forandret seg, men noe burde man også bevart.
    God helg!

    SvarSlett
  13. Så spennende lesning. Og så flott illustrert i bildene dine! På gården til mine besteforeldre er det en grav fra jernalderen, det er spennende og tenke på hvem som er gravlagt der og at det fantes bossetning her så langt tilbake i tid.
    Ha en riktig god helg!

    SvarSlett
  14. Interessant innlegg, med fine bilder!

    Ha en trivelig helg :o)

    SvarSlett
  15. Hvor spændende! Og det må have været spændende for børnene at være med til at leve som i jernalderen.

    SvarSlett
  16. flott innlegg , jeg bor ikke langt unna sånne gamle bosettinger og det er viktig med historie også hvor kvinner har del , det hender jeg lurer på hvor vi er i historie bøker for uten oss intet liv eller historie;O) F.

    SvarSlett
  17. Mycket fina bilder du bjuder på!

    SvarSlett
  18. Imponerende hvor flink du er til å formidle og levendegjøre dette historiske stoffet.
    La meg spørre, vi er rett som det er i Fredrikstad og da passerer vi Missingmyr, er dette utgravingsfeltet merket, eller er fortsatt avsondret fra publikum?
    Foregår det noen form for "Jernalderspill"?

    Tusen takk for at du på en så suveren åte deler dine kunnskaper her på ABC

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.