Sider

mandag 21. desember 2009

21. desember - Kommende måne fra 9. desember og vintersolverv

Kommende måne fra 9. desember. Vintersolverv 21. desember.

De vise mennene hadde med seg gaver 
som det lille barnet skulle få - røkelse, gull og myrra



Gull, røkelse og myrra er verdens mest kjente julegaver. Vi er relativt godt kjent med hva gull og røkelse er, men hva i all verden er myrra?
Svaret er å lese i Dagbladets Magasinet fra i forgårs. Myrra er tørket melkesaft fra trær og busker av familien Commiphora som bant annet vokser i Somalia, Etiopia, Eritrea, Jemen og Saudi-Arabia. Beslektede planter finnes også i andre land. Navnet myrra kommer visstnok fra det arabiske ordet Murr.
En gresk myte forteller om prinsesse Myrrha som fikk barn med sin egen far og som straff ble omskapt til et tre. Gråten fra treet gjorde at hun ble forløst med sønnen Adonis. Og han ble som kjent en vakker ung mann som Afrodite la sin elsk på. Tårene fra treet ble påstått å være myrra.
Selv om dette er en myte er det likefullt et bilde på den tidas samfunn og menns holdninger til kvinner. Jeg kan ikke fri meg for tanken på at det fremdeles er kvinner som lever under slike forhold, også i 2010- snart. Heldigvis er det ikke mange.
I det gamle Egypt ble myrra brukt i balsameringsprosessen som antiseptisk middel. I senere tider er det også en viktig ingrediens i parfyme og røkelse. Det kan også tilsette smak til vin og olje.

Solen gir liv og vekst, og ved juletider snur den og kommer tilbake. Derfor ble den feiret med en stor fruktbarhetsfest. Den ønskes velkommen ved at vi tenner mange lys, og således gis den styrke og kraft.
Rokker, kverner, hjul og annet som gikk rundt måtte ikke forstyrre solen i solsnuingen.
Farven rød til jul står for solens energi. I førkristen tid brant vi bål og tente røde lys for å hjelpe sola tilbake. Den var livsviktig for jordas fruktbarhet. derfor forbindes fruktbarhet med denne farven.
Slakting, brygging, baking og annet viktig arbeid måtte foregå ved voksende måne. Når månen var ny, ble resultatet best. Derfor ble de stanset.
Det var om å gjøre å spise og drikke mest mulig, og maten skulle være fet og drikken sterk!
på en magisk måte skulle dette styrke det kommende året, og julematen måtte bare spises i jula.
I skumringen ble julen skutt inn. Denne skikken er like gammel som skytevåpen, og skuddene skulle både skremme bort onde makter og varsle høytiden. Det var husbonden som løsnet de første skuddene, etterhvert deltok sønner og tjeneesteguttene.
Åsgårdsreia var noe av det mest skremmende juleaften. Dette var en flokk dauinger på vill ferd som skapte redsel og uhygge. De red på store hester med skramlende bisler og svære rutninger. Opprinnelig var det et følge av guder og valkyrer.
Derfor holdt folk seg innendørs og beskyttet hus og låve med tjærekors eller skarpt stål på og over dørene.
Dauingene ville gjerne ha tak i kalver de kunne ri på, og folk lot derfor sopelimer, koster, river, hakker og spader stå ved fjøsveggen for at de døde heller skulle ta dem.
På bygdene sto julebordet dekket med brennende lys gjennom hele natta for at de døde skulle få komme inn og få et julemat.
Gårdsfolket lå i halm på kjøkkengulvet for at de døde skulle få ligge i sengene. De skulle få komme og gå som de ville. Dørene ble aldri låst julenatta, og folket lå og dro seg lenge i halmen juledagen. Det varslet lykke å finne korn under bordet juledags morgen.
Den morgenen hilste man god jul. Det var en alvorlig sak i gamle dager, for den som ikke hilste god jul, kunne risikere å møte ulykke. Alle som kom innom i jula, måtte ta imot bevertning, ellers bar de jula ut, het det!
Kakelinna, som noen steder også ble kalt lefsetøvær eller lefsetøyra, er en betegnelse som brukes om en mildværsperiode som gjerne intreffer i desember, før jul. Kakelinna er gjennom folketradisjonen nært knyttet opp mot Tomasmesse den 21.desember. I tidligere tider ble det hevdet at kakelinna skyldtes all bakingen – at alle ovnene forårsaket mildværet. I dag er denne folketroenforlatt, men begrepet brukes ennå.

Denne kvelden skulle juleølet testes!
Midværet denne dagen ble kalt kakelinna.
xxx

2 kommentarer:

  1. WOW! What an informative post!
    Thank you!
    * hugs * deb

    SvarSlett
  2. Dricka gott och spisa fet mat kan jag vara med på, bränna ljus och låta spinnrocken få stå i fred också, men sova på golvet i halmen, nix! det skulle jag inte gjort :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.