Sider

fredag 30. oktober 2009

Halloween

Halloween
Snart senker mørket seg...





Elevene har pyntet skolen til fest. I ateriet henger katter, flaggermus, eddekopper og gresskar i trærne, på veggene i kantina har de festet store sjabloner av flaggermus og på bordene står det utskjærte gresskar. Her skal det feires halloween.
Flere av oss lærere har ikke det samme forholdet til feringen som elevene. Likevel, det er fint å se at de gleder seg.
Selv har bare jeg vonde minner knyttet til denne natten. For ni år siden mistet sønnene mine en kamerat -og en venninne av meg, en sønn. Det vil alltid prege feiringen for meg.




I avisa står det at skikken er irsk og kan spores tilbake til den keltiske mytologien og festen for dødsguden Samhain, "summerend", altså en dag som markerte slutten på sommeren.. Feiringen var preget av glede og død. Folket feiret den siste dagen i året som da var natt til første november, med at bøndene tente bål for å skremme vekk onde ånder. De ventet på gjenferd. På den tida mente folk det var troll, svarte katter, feer og monstre var overalt.
Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og blod, er nok ikke hentet fra de keltiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, Los días de los Muertos, "de dødes dag".
Så andre mener opprinnelsen til Halloween er faktisk veldig kristen og ganske amerikansk. Halloween feires den 31. oktober på grunn av en pave, og festens elementer er resultatet av katolsk fromhetsliv i middelalderen.

Det sies at Donald har skylda for at Halloween er blitt så populært. Det ligger nok et blad på loftet et sted med historien om hvordan Ole, Dole og Doffen ordner opp i nabolaget under "trick or treat", knask eller knep, gi eller få svi! Dersom utelampa er tent, regner barna med at de kan ringe på og få snop! Av unger som kommer til oss forventer vi en sang, dans eller tryllekunst for snopet!
Sort og oransje er blitt typiske Halloweenfarger og står for henholdsvis natt og mørke makter samt gresskar og markens grøde.




Festivalen for Pomona, den romerske gudinnen for frukt, frukttrær, frukthaver og blomsterhaver, kan også ha påvirket dagens festligheter. Hun var først ikke knyttet til selve høstingen, men blomstringen av frukttrærne. Navnet hennes kommer fra pomum som betyr frukt. Atributtet hennes er en sigd. En hellig lund kalt Pomonalis, nær Ostia, havnebyen til Roma, var tilegnet gudinnen.
I følge Ovid var hun opprinnelig en ung skognymfe som tilslutt giftet seg med Vertumnus, ikke fordi hun elsket han, men fordi han utkledd som en gammel dame, rådet henne til å gifte seg med han. Vertumnus viste seg å være ganske lystig og vital, og paret påvirket epletrærne til å bære bøttevis av herlige frukter.
I antikken ble deres dag 13. august feiret med store fester. I kunsten framstilles hun vanligvis med et fat med blomster eller et overflødighetshorn.





Malt av Nicolas Fouché på 1700-tallet.

Les mer om historien bak: http://www.albee.org/halloween/history.htm
En halloweenblogg av de store: http://gardenjoy4.blogspot.com/
Her er neste års dekorasjonstips: http://karilonning.blogspot.com/2009/10/after-attending-brain-challenging.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.