Sider

tirsdag 28. april 2020

Gjenbruk, "tomatene i kopp"



Litt, eller veldig, sent ute med å så tomater i år. Jeg som hadde planlagt å være ute i god tid. Anledningen bød seg jo ganske gunstig denne sesongen siden påska ble hjemmepåske, og jeg hadde hatt gode muligheter til å stelle og vanne og godsnakke med det som måtte komme opp av jorda.
Noe usikkert ble det også om jeg i det hele tatt skulle ha tomatplanter denne sommeren. Drivhuset var jo kaputt. 
Nå er drivhuset reparert av Herren i huset (ser at disse herrene er gode å ha til denslags i programmet "Hagen min" også).
I dag skjedde det altså, seks tomatfrø kom i jorda, og små drivhus skal hjelpe til med å få fortgang i spiringa. Fant tilfeldigvis mens jeg rydda under verandaen i hælja, en pose full med engangsglass og- kopper fra en svunnen tid. Ikke tror jeg dem er mine heller!
Så nå står koppepottene med glass over fint på geledd i vinduskarmen på vaskerommet. Under dem er det et "foliefat for frysevarer" (som er tatt vare på nettopp med tanke på en slik bruk), kjekt å ha for å frakte med seg det som er sådd og å kunne gi ekstra omsorg på reise. Kan jo ikke dra fra de seks små midt i spiringa, de kan ikke være hjemme alene!

mandag 27. april 2020

To ermer i ett



Det jeg liker minst ved å strikke gensere, jakker, votter, vanter og sokker, er at det må strikkes to like deler...  Men ved en tilfeldighet kom jeg over en teknikk for en stund siden, og nå når jeg skal gå i gang med å strikke to ermer til jakka, tenke på det og lette opp denne siden på you tube.
Bolen fikk hvit bunnfarve, synes det ble litt mye svart som i oppskriften, til en liten gutt.



Bolen ferdig strikka, så var det bare å prøve ut kunnskapen fra filmen over! Det gikk veldig greit, bortsett fra at jeg strikker ganske fast. Med litt for trange masker ble det vrient å flytte maskene fra plastwiren til selve pinnen.


Men når borden ned var ferdig på ermene, var jeg lei av å løse alle flokene åtte nøster garn stelte i stand. Da var tålmodigheten min brukt opp. Jeg ser fordelen av å strikke to i ett, men da helst med færre nøster. Det skal nemlig være ett nøste for hver farve på hvert erme.



Her er resten av tilbehøret:



søndag 26. april 2020

Tacka, takke i disse tider



Vanligvis tar man hverandre i hånda når vi takker i vår kultur. I disse tider tar man hverandre ikke i handa. Et lite spark med foten, albue mot albue, et forsiktig vink, håndflata opp og fram, handa på brystet, en gest som å bukke eller nikke, er kommet i stedet, og noen tar over den thailanske måten å si takk på som jeg syntes var så skjønn da jeg møtte den for første gang for en del år siden.

Lånt bilde

Emoijen for takk, her er den:


Lånt bilde

Flere land har sin egen måte å uttrykke takk på!

Lånt bilde

På leting etter gode idéer kom jeg over denne, og jeg tok den rett til hjertet:

Lånt bilde

Lånt bilde
Tegnspråk

https://www.norsksonen.com/hvordan-si-takk-pa-norsk/

Lefser blir bakt på takke, svært få unge i dag vet hva det er!
Når jeg ser denne 
kan jeg faktisk ta et bilde til helga, for nettopp en slik har vi til bålpanna vår som er i Telemark!


Blogger´s Sunday Walk; Vår/Spring



Dagens tur gikk til Sandbukta, et sted vi aldri har vært på landsiden av før.


Vi parkerte bilen og gikk 700 meter tilbake på veien som beskrevet i turboka.


Turens oppdrag: å ta bilde av blad som er i ferd med å brette vingene sine ut...

Låven til gården Smauget

Massevis av liljekonvall, 
og her skulle det også vokse skogbingel. 
I følge biologiportalen skal den blomstre nå.


Fant bare gjøkesyre


Til og med båten bak brygga er på plass!


Og her kom båtene med de store mastene også...


Vi lurete veldig på hvordan denne vulkansteinen hadde kommet hit. Var den som jeg trodde, et resultat av utbruddet som skapte Søsterøyene og Missingene som alle er vulkanske eller er den kommet langveisfra med isen som var et annet forslag!


Vårblomstene fiol, hvitveis og blåveis


Og hestehov og smørblomst


Langs stranda vokste  kvann og slåper samt strandmelke


Over til Sandbukta


Onsøy har også sin urskog


Og rundt de mosedekte kampesteienen skulle orkidéen knerot vokse.


Dette var det jeg kom nærmest orkide´!



Fremdels nydelig vær på hjemveien. 
Vi møtte mange hyggelige folk på turen, 
flere enn oss hadde søkt ut i det fine været. 
Vi fikk hjelp til å finne rette veien, 
likevel klarte vi å gå litt feil i følge boka.

Jeg skulle se etter skogbingel, for den skulle være sjelden. På Biologiportalen står det av den blomstrer april/mai, men i turboka vår står det juni, så vi så ikke snurten av den!



Det samme med orkidéen knerot. Om den står det i Wikipedia: Den opptrer aldri i store mengder, som regel finner en bare noen få planter som er vanskelige å få øye på.
Bladene er grønne året rundt; de er helt karakteristisk nettnervete og lette å kjenne igjen selv når planten ikke blomstrer. Det gjør den ellers ganske sent på sommeren, fra slutten av juli til ut i august. Til tross for at blomstene er små utføres pollineringen hovedsakelig av store humler. Kilde


Oppdraget i dag: Ha en fin tur, husk: god avstand mellom de som går, smil til dem du møter og si hallo! Nyt naturen og det sosiale, noe å drikke, hør på fuglesangen, oppdag blomstene som spretter, ta bilder og vel hjemme igjen, vask hendene:;OD
Postlegg blant annet et bilde av at bladene spretter på tregreinene.
Lenka er oppe en uke!

Mission today: Have a nice walk, but keep in mind: distance between the walkers, smile to those you meet and say Hello!, enjoy the nature and sosial meeting, listen to the birds, discover all the flowers that bounce, take some photos and at last coming home... clean your hands.
Post among all, a picture of the leaves bounce on the branches!
The link is open one week!

Vi skal gå på jakt etter skogbingel i dag, en sjelden plante.

We are going to look for forest shingles today, a rare plant.





You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter