mandag 21. desember 2020

Julekakeraid; Ukraina (kolach)Julas brød, kolach, er det tradisjonelle midtpunktet på det ukrainske julebordet. Oppkalt etter sin form ("kolo" betyr ring eller sirkel), er kolach et kransformet eller rundt brød, dannet med forseggjorte fletter og vendinger av deigen. 


Deigen er ganske lett og luftig. Brødet kan fint spises med alt fra smør og gelé til skinke og ost.


Tradisjonelt er brødet bakt med to, tre ringer stabla oppå hverandre, med et lys som brenner i midten, men danderinga av ringene kan være høyst forskjellig.


Kolach (ukrainsk julebrød)


Start med:

1/2 kopp melk, ved romtemperatur

5 1/2 gram (ca. 1 1/4 kopper) hvete mel

2 ts tørr gjær


For deigen:

9 gram (2 kopper) hvete mel

1/4 kopp vann, ved romtemperatur

4 ss usaltet smør, mykgjort

2 ss honning

1 1/2 ts salt

2 store egg, lett pisket

1 ts vanilje

1 ss rom

1 ts sitronekstrakt


1 stort egg pisket med 1 ss vann til pensling


1. I en middels bolle kombinerer du melk, mel og gjær. Rør til en klebrig deig dannes. Dekk løst og la hvile på et varmt sted til det er hevet og oppsvulmet, ca 1 time.


2. I bollen med en stativblander kombinerer du alle gjenværende ingredienser (unntatt eggeblandingen). Tilsett gjærblandingen og bland med lav hastighet, ved hjelp av deigkrokfeste, til det er blandet. Slå av mikseren, og dekk løst med plastfolie uten å fjerne bollen eller deigkroken. La stå på plass i 15 minutter.


3. Fjern plastfolien. Øk hastigheten til middels lav, og fortsett eltingen til deigen er myk og glatt, ca 6 minutter. Overfør deigen til en stor, lett oljet bolle. Dekk godt med plastfolie og la deigen heve til den er dobbelt, omtrent 1 1/2 time.


4. Smør en stor rund form med høye sider, for eksempel en kake eller en springform. Vend deigen ut på en lett melet arbeidsflate. Del deigen i to biter, den ene litt større enn den andre.Del det store stykket i like halvdeler, og del det mindre stykket i like tredjedeler.5. Form hvert stykke til en remse som er omtrent 25 til 30 tommer langt. Dekk til og la hvile 5 til 10 minutter.


6. Bruk de to tjukkeste remsene og legg dem som en "X" -form.

Start i midten og vri tauene sammen.

Klem endene godt for å forsegle.

Legg de vridde remsene til side, og dekk løst.


7. Bruk de tre små remsene og legg dem parallelt med hverandre på arbeidsflaten. Begynn i midten, flett dem sammen som vist.

Gjenta flettingen på den andre halvdelen av remsene. Klem endene godt for å forsegle. Legg til side og dekk løst.


8. Ordne det første vridde tauet i en sirkel rundt den indre bunnkanten av den tilberedte formen. Klem endene godt sammen for å forsegle. Deigsirkelen er kanskje ikke så stor som pannen din.


Ordne det flettete tauet i en ring på toppen av sirkelen av vridd deig, match sømmene opp og klem endene for å forsegle.


Dette kan enten være som det er, eller du kan plassere en tungsmurt metallring 3 inches høy (for eksempel en høy kakeskjærer, eller en høy boks i begge ender) i midten av ringen for å holde formen . Dette vil også den flettete deigen å holde seg på toppen av den vridde deigen, da det kan ha en tendens til å falle til innsiden når brødet hever seg.


9. Dekk deigen løst med lett smurt plastfolie, og la den heve ved romtemperatur til nesten doblet i størrelse, ca 1 time. Tretti minutter før steking, forvarm ovnen til 180° C.


10. Pensle deigen forsiktig med eggeblandingen. Stek ved 180° C i 15 minutter, og senk deretter temperaturen til 160° C

http://www.abreadaday.com/kolach-ukranian-christmas-bread/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.