Sider

søndag 31. mars 2019

Över


Onsdag 20.mars


Dagen etter forsvant snøflekken, men det kom litt mer snø uka etter som ikke ble liggende, så endelig kunne vi si at vinteren er over for denne gang.



Snart er mars over, og seljas kattunger titter fram. 
Helt fra gamle dager av har blomsterstanden til selje blitt kalt gåsunger. Kattunger, pusekatter, andunger, pusling, kattlabb, palmekatter og dunungar er andre navn.
Vi er gått over fra vinter til vår.


Siste dag på frifot, i morgen er det over til bånd.



Her er to bilder som Herren i Huset har tatt. Jeg går over grensa fra Peru til Bolivia høsten 2017, en selsom opplevelse... Hatten kjøpt i Sør-Afrika, er med på hver eneste reise... det samme er skolecapsen min, hver til sitt bruk!


Fra den høye hesteryggen kan barnebarnet skue over alle de andre som rir på mindre hester. Klipp fra videoen i forrige innlegg:



Pet, hesten, var glad over å få litt ekstra oppmerksomhet!



På vei til elevenes aktivitetsdag, gjennom vollporten og over vindebroa i Gamlebyen.

Fire ganger er jeg over elva i løpet av dagen... litt over stokk og stein også!






En tøff, liten rytter



I går var jeg med barnebarnet på riding, og gjett om Besta ble stolt...

fredag 29. mars 2019

Tenk om alle hadde en




Tankekrakk der det går an å sitte i fred og ro, høre vinden ruske i trærne, småfuglene synge de første tonene, myse mot sola og bare tømme hodet for triste og ødeleggende tanker og gå derfra litt lettere til sinns.

torsdag 28. mars 2019

Det enkleste og vakreste



av alle vårtegn. Hestehoven stråler om kapp med sola!

mandag 25. mars 2019

27. Livsmestring; takknemlighet



Går fint an å lage en sjøl!


Skaff deg en takknemlighetsbok der du hver dag fører inn tre ting som har gjort deg glad eller takknemlig.

I februar 2018 var det i Østfoldavisen noen fornuftige tips om hvordan gjøre hverdagen litt enklere og mer verdifull, og hvert tips skal få sitt eget innlegg på bloggen, betingelsesløst og uforbeholdent og med fravær av kritisk sans og dømmekraft, helt uten vurdering!
Se Østfoldavisen nr. 2 2018

søndag 24. mars 2019

Vass


På nynorsk har vi ordet kvass med samme mening. Det har vi ikke på riksmål, der heter det skarp eller spiss!


ETYMOLOGI av norrønt vaz, vatns, genitiv entall av vatn; se vann
vass benyttes ofte i forstavelser eller prefiks som beskriver vann som f.eks. i vassbøtte, vassfar, vassdrag

Vass 
Synonymer
bladvassrörvass
Vass är vårt största gräs och får ofta flera meter höga strån. Under gynnsamma förhållanden kan den bilda mycket stora bestånd. Jordstammen är grov och kryper längs botten. Vassen kan både växa hårt förankrad i botten eller mer löst förankrad som flytande rotmattor. Ofta fastnar mycket drivande material i vassen. Det bidrar ofta till att snabba på utvecklingen av ny landmiljö. Vassen blommar i augusti till september. Kilde


Vass er imperativ av å vasse. Her vasser barnebarnet mitt sommeren 2017


Sjølsagt ingen dagsferske bilder denne uka!




Etterskrift

Noe jeg ikke visste som jeg kom over da jeg gjorde research: 
Kvass er en tradisjonell slavisk og baltisk drikk som vanligvis er laget av rug, kjent i mange land i Sentral-Europa, Østeuropa og Asia og spesielt i Hviterussland, Russland og Ukraina. Farven på ruget bidrar til farven på drikken. Kvass er klassifisert som alkoholfri drikke etter russisk, litauisk, polsk, ungarsk og rumensk standard, da alkoholinnholdet fra gjæring er vanligvis lavt (0,5-1,0%). Det kan være smaksatt med frukt som jordbær og rosiner, eller med urter som mynte. Kilde
Oversettelse av kvass fra svensk



lørdag 23. mars 2019

Mer vegetarmat fra nå av



Men salaten er den samme som under med tranebær i tillegg!


Et virrvarr av farvenavn



Dette er klipp og lim fra Dagblad Magasinet

Er dette samme farge?
Før fantes ofte bare to ord for alle verdens farger.
6. februar 2007 
Forfatter Astrid Meland

TURKIS, MINTBLÅ OG SJOKKROSA. Og hvem husker ikke favoritten cerise? Peach. Lilla. Rosa. Indigo. Rød. Grått. Fersken. Eggehvit. Oransje. Purpur. Magenta. Isblått. Marine.
Cyan. Aprikos. Fiolett. Svart. Hvitt. Brunt. Sølv. Gull. Antikk.
I dag har vi hundrevis av ord for farger. Flest er det nok i malerbutikken, hvor det finnes tusenvis av varianter som trenger navn. Der går det i mokka, plomme, eggeskall, surf og lime når malingen skal blandes.
MEN DET ER IKKE true colors vi snakker om lenger, ikke på norsk i alle fall. I mange språk fantes det opprinnelig bare to ord for alle verdens farger. Det ene fargeordet omfattet svart og de kalde fargene, altså grønn og blå. Det andre begrepet omfattet hvit og de varme fargene, rød og gul. De to ordene for lyst og mørkt ble altså brukt for å indikere fargen på alt.
Ved Berkeley i California har forskere jobbet i over 30 år med å kartlegge ordene vi har for farger. Professor Paul Kay er pioneren. Sammen med en rekke forskere har han studert verdens språk og sammenfattet det på nettsiden The World Color Survey
Han forteller at mange av språkene med kun to fargeord nå er utryddet. Men det finnes fortsatt språk med tre eller fire ord på fargene, mens det i engelsk finnes ti eller flere ord for farger.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Språket Yacouba på Elfenbenskysten har bare tre ord for farger, det samme har Be\'te\' i samme land og Ejagam i Nigeria, sier Paul Kay til Dagbladet.no.
Dette fant forskerne ut ved å dra ut i verden med sine fargekart med 320 farger. Tusenvis av mennesker er spurt om å sette navn på fargene på over 100 ulike språk.
- Enkelte språk, som baskisk, bretonsk og irsk, skjelner ikke mellom grønt og blått, hva betyr det?
- Historisk har de fleste keltiske språkene ikke skilt mellom grønt og blått, og det gjelder dermed også irsk. I hvilken grad dagens irsktalende befolkning kan ha utviklet eller lånt ord for å skille mellom grønt og blått, og hvor mye det brukes i forhold til gamle ord for grønt og blått, det vet jeg ikke, sier Kay.
- I tidlig latin, og antakelig også i klassisk latin, hadde man ikke forskjellige ord for grønt og blått. Ordet viridis betydde grønt eller blått, fortsetter han.
EN DEL afrikanske folkegrupper som lever med omgivelser i tropisk fargeprakt, har tallrike betegnelser for hvitt, men er språklig mindre opptatt av de øvrige fargene.
Andre afrikanske folkegrupper har utviklet over hundre fargeord for brune farger som kjennetegner ting som for dem er livsviktige.
- Culinaspråket i Peru og Brasil har fire ord for fargene, mens de fleste innfødte språk i Amerika har fem ord. Og dette gjelder nok antakelig de fleste språk i verden. For husk at de fleste språkene ikke er skriftspråk, sier Kay.
FARGENE HAR KOMMET TIL OSS på forskjellige tidspunkter. Oransje kom til Europa på 1500-tallet med appelsinen. Ordet kommer fra det persiske ordet naräng, en bitter appelsin. I dag betyr ikke ordet appelsin lenger, men betegner gulrøde fargetoner.
Lilla kommer også fra persisk, nemlig fra ordet for syrin, som er lilak. Og det samme skjedde med ordet for syrin, det ble frakoblet sin opprinnelige mening, og betegner i dag fargen.
Det tok lang tid før vi utviklet abstrakte begrep for fargene. Grekerne gjorde det ikke. De brukte flere blå fargestoffer, men hadde ingen abstrakt betegnelse for blått. De refererte til kyanos, i dag cyan, som blåsvart, glinsende hårprakt.

FARGESPRÅKET utvides med den teknologiske utviklingen, mener forskerne. Eldre språk ser ut til å bruke fellesord på ulike farger, mens i nyere språk splittes det opp. Forskerne kaller språkene som ikke skiller mellom grønt og blått for GRU-språk. Det viser seg imidlertid i mange tilfeller at GRU-språk over tid utvikler ord for eksempel for å skille mellom grønn og blå. Og denne utviklingen fortsetter, og man begynner å bruke ord for lilla, brun, så rosa, oransje og grått.
I boka «Basic Color Terms: Their Universality and Evolution» skriver Kay og kollega Brent Berlin at man kan dele inn verdens kulturer i sju ulike nivå når det gjelder språk og farger. På det første nivået har språkene bare ord for fargene svart og hvit, eller lyst og mørkt. I fase sju har man mer enn seks grunnord for farger.
- Dere skriver her at det er en sammenheng mellom antallet ord på basisfarger og hvor kompleks kulturen er. Betyr det at kulturer med få ord for farger er primitive?

- Jeg vil ikke bruke ordet primitiv. Jeg tror i grunnen ikke dette forteller oss så mye. Etter fransk standard, er engelsk «primitivt» fordi språket har bare ett ord for stol, og det dekker både chaise og fauteuil. For engelsktalende og amerikanere kan fransk fremstå som primitivt. De har bare ett ord for saus, som dekker både sauce og gravy.

Kilde

fredag 22. mars 2019

Viktig beskjed, naturvern i anledning demonstrasjoner for renere vann, renere luft, renere jord


Fra demonstrasjonen i dag
Under, sett gjennom en kollegas linse:

Grønnere hverdag

Grønnere hverdag er et nyhetsbrev fra Naturvernforbundet. Her får du tips til hvordan du kan ta litt mer miljøvennlige valg i hverdagen.

Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du er medlem i Naturvernforbundet.

Ut i naturen!

Mulighetene er gode for matauk, rekreasjon,
fugletitting eller bare å komme seg ut på tur.

Unngå pøbelplanter i naturen

Du trenger ikke gå langt for å gjøre noe for naturen. Mange har fremmede arter i sin hage - og du kan hjelpe til med å bli kvitt disse.  Her kan du se lista over vanlige fremmede arter.

Plukk plast!

Å plukke søppel er noe av det enkleste du kan gjøre. Er du ute i naturen anbefaler vi alle plukke plast på avveie. 

En bil mindre!

Vær synlig når du sykler i mørket. Verv en venn - og både du og den du verver får våre klistremerker til å feste på hjelm og sykkel. Klistremerkene er med refleks slik at du alltid er synlig!

Dette er klipp og lim av dagsaktuelle temaer fra Naturvernforbundets brev!

Hva slags lykke er dette?



Danmark kom på en god annen plass i kåringa av verdens lykkeligste land etter Finland. Kan oppskriften på et lykkelig liv finnes mellom de to permene?


Og danskene skriver om det: 

Det er lett å se hvorfor Danmark ofte kalles verdens lykkeligste land. Ikke bare har de like foreldrepermisjon for menn og kvinner, gratis høyere utdanning og tog som kommer i tide, men de brenner mer lys per husstand enn noe annet sted. Så ingen vet mer om det - hva danskene kaller lykke - enn Meik Wiking, administrerende direktør i Happiness Research Institute i København og forfatter av den bestselgende sensasjonen The Little Book of Hygge. Men han mener at mens vi sikkert kan lære mye av danskene om å finne lykken, er nøklene til lykke faktisk begravd over hele verden.
I denne fengslende boka tar han oss med på en skattejakt for å låse opp dørene til indre oppfyllelse. Fra hvordan vi tilbringer vår dyrebare tid, til hvordan vi forholder oss til våre naboer og koker middag, samler han bevis, historier og tips fra de mest lykkelige hjørnene på verdenen. Dette er den ultimate veiledningen til hvordan vi alle kan finne litt mer lykke i våre liv.

I The Little Book of Lykke identifiserer Meik de seks faktorene som forklarer de fleste forskjellene i lykke over hele verden - samhold, penger, helse, frihet, tillit og godhet - og utforsker hvilke tiltak vi kan ta for å bli lykkeligere. Som han avslører, kan vi utdype vår lykksalighet og tilfredshet med små justeringer i vår oppførsel, om vi spiser som franskmennene (sitter rundt et bord og nyter vår tid) eller danser tango som argentinere i Buenos Aires
Med sin varemerke, varme og vanvittighet, utforsker Meik lykkegapet blant foreldre, hvor mye penger du virkelig trenger å ha for å være lykkelig, hvordan vi kan bli sunnere uten å måtte gå på treningsstudioet, hvordan vi kan lære å bygge tillit og samarbeide, hvordan vi kan hjelpe hverandre, og hvorfor våre forventninger ofte overgår vår virkelighet. Den lille boken Lykke er et globalt veikart som gir en ny tilnærming til det å oppnå hverdagslig lykke som ikke bare forbedrer våre egne liv, men hjelper oss med å bygge bedre samfunn og en bedre verden. 
Meik Wiking er administrerende direktør i The Happiness Research Institute i København, og er en av verdens ledende eksperter i lykke. Forpliktet til å forstå lykke, subjektiv velvære og livskvalitet, arbeider Meik med land over hele verden for å oppdage og utforske globale trender for livtilfredshet. 
Der nevnte han det, livstilfredshet. Nettopp min kjepphest!

What does LYKKE mean? 


onsdag 20. mars 2019

Internasjonal dag for glede 2019



Hver dag til jobb møter jeg disse to jentene som går i første klasse. Noen ganger synger de på vei til skolen, men ikke i dag. Ingen sang i dag? spurte jeg dem. Nei, vi har for mye å tenke på, svarte jenta til høyre. Håper det er noe hyggelig dere tenker på, sa jeg.... Å, ja, var svaret som kom kjapt. Fin start på dagen deres!


Hvorfor brukes ordet lykke? Jeg skulle ønske det hadde vært bytta ut med glede, tilfredshet eller det å være fornøyd.....





En liten hilsen til elevene jeg har i prosjekt Tankekraft der de skal rustes i livsmestring!



Barnebarnet mitt hadde tegna en pære til meg. Det varmer et Bestahjerte!


Pause i det sola går ned.



tirsdag 19. mars 2019

500 år siden en bok med norsk tekst kom til Norge!




En kollega har designa plakaten, 
elevene kreert forfatterportretter og bokmerker...


I dag åpner vi med stor festivitas...


Elevene på vg1 har tegna bakgrunner til animasjoner elevene på Barn -og ungdomsfag har animert, se
Oppgaven lød som følger, hvor går det an å lese bøker?


Mens elevene på vg3 har malt stilleben med bok, 
torso, flaske og bolle. 
Deres arbeider vises på storskjerm!

Bøker kan brukes til mye rart...

MEN


ÅPNING

Under framføringen til Fredrik Høyer av Gi slipp ringte mobilen min (huff) 
og han la episoden inn i slamdiktet umiddelbart! Imponerende av han, flaut for meg!

Jubileumsservering av tapas med sprudlevann i høye stettglass...
stil skal det være!