Sider

torsdag 31. januar 2019

Livsmestring; empati






onsdag 30. januar 2019

Livsmestring; betraktninger





Siden jeg ikke verken kjøper eller abonnerer på ukemagasiner, er det kjærkommen "lesing" på et venteværelse og noen ganger finner jeg stoff verdt å "ta med seg hjem"... Men hvorfor i all verden tok jeg ikke bilde av hele siden, tenkte jeg dagen etter. Jeg prøvde å huske de seks punktene fra artikkelen av Dora Thovallsdatter ... som jeg hadde tatt bilde av! Hukommelsen min er jo ikke lenger som den var, jeg huska bare 4 av 6. Det sjuende er noe jeg hevder sjøl, og som jeg fikk bekreftelse på er rett da jeg fant alle punktene på nettet i ettertid. Hva den maskina har innabords! 


1. Gi slipp
2. Her og nå
3. Ikke sammenlikne deg med andre, du er god nok som du er
4. La minner være minner
5.
6.
7. Ingen grunn til å skamme seg eller å ha dårlig samvittighet




1. Gi slipp øvelsen
Lukk øynene og se for deg at du ligger i en stri elv og klamrer deg fast til det du finner på elvekanten, enten det er gress, kvister eller steiner. Du holder fast for harde livet, prøver å stå imot vannet som prøver å dra deg med. Kjenn på behovet for å klamre deg til «tryggheten». Deretter, og her kommer poenget, bestemmer du deg for å slippe. Bli med elven og se hvor den fører deg hen. Ikke stopp, ikke kjemp imot. Bare la deg føre nedover og ha tillit til at det går bra.
Kjenn hvor godt det føles, og så åpner du øyene igjen.
Dette handler om at frykt er ofte knyttet til behovet for kontroll, og når det er noe i livet vi ikke kan kontrollere, så kommer frykten. Ha tillit. Bli med elven. Det får gå som det går. Det blir som det blir.

2. Takknemlighet fjerner frykt
Dette var helt nytt for meg da jeg kom over dette. Takknemlighet er en følelse som erstatter frykt. Det er faktisk ikke mulig å ha de to følelsene samtidig! Så helt konkret: Når du f.eks. legger deg på kvelden og bekymringene kverner, tenk på tre ting du er takknemlig for. Trenger ikke være store ting, bare noe som har vært fint i løpet av dagen. På den måten stilner du frykten, for den er det ikke plass til når du kjenner på takknemlighet.

3. Her og nå
Når det er blitt forsket på frykt, viser det seg at 99 % av alle bekymringer handler enten om fortid eller framtid. Her og nå har vi det stort sett bra hele tiden! Men hvordan sette et anker i nuet? Jo, det er jo det mindfulness handler om: Å være til stede. Og hvordan gjøre det mest effektivt? Sett fokus på pusten. Lukk øynene, trekk pusten inn med nesa og pust ut med munnen. Gjør det minst tre ganger og vips er du mer her og nå. Bestem deg for å legge merke til det rundt deg, i stedet for å være et annet sted mentalt. Bruk sansene dine! Hva lukter det, hvordan er temperaturen, hvordan har du det akkurat nå? Og pust igjen, om du plutselig ramler ned i fortid eller framtid igjen.

4. Gi slipp på fortiden
Frykt er ofte knyttet til vonde erfaringer vi har hatt i livet. Frykten for avvisning, frykten for at noe trist, kjipt eller vondt skjer. Ved å gå rundt med åpne sår, så har du også mer frykt fordi du vet at det skal ganske lite til for å vekke de gamle følelsene igjen. Så ja, dette er en ren oppmuntring til terapi: Bli ferdig med vonde ting som tar plass. Det tar energien din. Og gleden. Bort med det! Det er fullt mulig. Virkelig. Den sekken du bærer med deg av vonde ting, det blir tungt å gå gjennom livet da. Gi deg selv den gaven det er å bearbeide din historie og vonde følelser.

5. Slutt å sammenligne deg selv med alle andre
Ved å stadig vekk sammenligne deg selv med andre du ser opp til, så taper du. Når du tenker at alle mulige andre er bedre i deg i alt mulig, så blir du ikke fri til å leve ditt liv. For du er jo en som strever etter å bli som noen andre. Vær deg selv. Jobb med å like deg såpass godt at du ikke drar deg selv ned hele tiden ved å tenke at andre er bedre. Legg merke til tankemønsteret ditt når du sammenligner deg selv, og si: stopp! Jeg er meg. Jeg er bra nok som jeg er. Jeg gjør så godt jeg kan. Trenger selvsagt ikke si de setningene ordrett, finn noe som passer til deg, så lenge de er oppbyggende!

6. Det du fokuserer på, får du mer av
Den traff meg da jeg hele tiden tenkte på penger og stresset med å ha for lite av det. Jeg skal ikke påstå at det er lett å endre fokus når livet ditt er marinert i noe som er vanskelig, men vit at bevisstheten din kverner rundt det du velger. Du er din egen sjef i tankene dine, skift fokus hvis det du tenker på drar deg ned. Har du i stedet noe du gleder deg til, eller noe du gleder deg over? Om ikke annet enn at det snart er sommer? Prøv å skifte fokus når det du tenker på det som tapper deg. Det er ikke alltid det går, men å la kverna gå og surre deg ned i en nedadgående spiral? Prøv i det minste.
Å få det til av og til er bedre enn å forbli i elendigheten. Husk at du er ansvarlig for ditt liv, ikke legg skylda på alle andre for at det er som det er. Å ta personlig ansvar for ditt liv er det motsatte av å være et offer i det. Det gir faktisk energi og glede den dagen du virkelig merker at det er du som sitter i førersetet. Ikke forbli i passasjersetet og klag på veien ting går. Du styrer. Ta kontroll. Si nei til det som kjennes riktig å si nei til, og ja til det og de som fyller batteriet ditt. Bruk tiden din på det du vet er bra for deg. Dermed lever du mer ditt liv. Som forhåpentligvis ikke har så mye frykt. For hva skal vi med masse frykt? Det har aldri skapt noe som helst! Mindre frykt og mer glede, ja takk. Det er faktisk et valg.

tirsdag 29. januar 2019

Livsmestring; om å være ærgjerrig



Jeg har alltid tenkt at det å være ærgjerrig, er en fin egenskap, men da jeg leser hvilke synonymer ærgjerrig har, er jeg slets ikke sikker på om jeg mener det lenger!
Jeg har alltid tenkt på en ærgjerrig person på en som ikke gir seg, som er målretta og iherdig, positivt lada. Når jeg leser herskesjuk, overlegen og hovmodig, må jeg omdefinere min oppfatning av det er å være ærgjerrig.
En oversettelse til engelsk: 



gir en forståelse mer lik den jeg alltid har hatt, se her, så hva skal jeg mene?

mandag 28. januar 2019

36. Livsmestring; maven




Sørg for å holde mave og tarm i orden, spis linfrø i yoghurten hver morgen.

I februar 2018 var det i Østfoldavisen noen fornuftige tips om hvordan gjøre hverdagen litt enklere og mer verdifull, og hvert tips skal få sitt eget innlegg på bloggen, betingelsesløst og uforbeholdent og med fravær av kritisk sans og dømmekraft, helt uten vurdering!

Se Østfoldavisen nr. 2 2018

søndag 27. januar 2019

Nå går vi! BSW Winter 2019 - og FIL




Jeg har valgt å være litt rasjonell i dag og slår sammen to innlegg. Kanksje jeg kan få flere til å være med på Blogger´s Sunday Walk på denne måten. Neste BSW-utfordring finner sted siste søndag i april, den 28. Mer informasjon om BSW finnes i fanen over og under etiketten på siden.
Til alle som vil ut og gå i dag, ikke glem kamera! Ta bilder av det som dukker opp underveis, lag et innlegg, husk å få med BSW-ikonene med lenke hit og skriv en kommentar på bloggen min, så lager jeg en samleside innen uka er over.
Noen lurer kanskje på hvorfor jeg ikke har



Det er fordi jeg starta BSW før jeg kjente til funksjonen, og siden jeg starta med forbindelse via kommentarfeltet og samleinnlegg, har jeg fortsatt, både fordi jeg er litt sta og vil være litt annerledes! Husk å komme tilbake for å se det endelige innlegget - og kommentarene, ikke minst.

Været i dag er ikke det aller beste turværet, lett snødrev og kast i vinden, minus 5 grader. Det blir nok ingen tur til kysten og Mærra panna som jeg hadde forespeila meg, heller en tur i skauen i ly av nåltrærne.... eller kanskje det blir vandring i Gamlebyens gater? Gamlebyen med kirkespiret skimtes på bildet over.

GOD TUR!



Det ble Gamlebyen. Spot og jeg gikk over Kråkerøybroa, langs promenaden, forbi det gamle skuret der farfar og pappa tok i mot båter med last, forbi barndosmhjemmet mitt med hodene til Plensa i forgrunnen, der møtte vi en hyggelig, eierløs gordon setter, så videre mot ferjeleiet til Gamlebyen. Det var relativt folketomt i gatene, de fleste var kanskje på skøyter rundt vollane som er islagte nå.


Det gamle kvinnefengslet og bystyresalen i 2. etasje! 


Det er mye artig å se i vinduene, blå flasker, gammelt verktøy - noen klenodier!


Tok byferja til Smertu ved Isegran - og i akebakken var det fullt liv. Det viste seg at sønn og barnebarn var der også!



FIL

Ordet har sitt opphav i latin filum 'tråd'fil 



og har flere betydninger, men hvor er linken til dette: :
Verktøyfil til å bearbeide materialer med for å få bort ujevnheter og skarpe kanter: trefil, metallfil, neglfil, tannfil
Veifil hvor biler kjører for å komme til rett sted
Datafil hvor informasjon er lagra
X-fil en science fiction-serie
Greddfil på svensk som er rømme på norsk, som er syrna melk
Brevordner og oppbevart informasjon om en person

28. januar på vei til jobb, kjørefil... jeg går....!
Datafiler
Rømmegrøt
Gammel brevordner fra farfar

og til slutt Tøyen fil og klafferi

Klikk på bildet som er lånt, for å høre musikken deres!

Svar til Helen:


lørdag 26. januar 2019

Alle: ut å gå igjen i morra!




På nytt går oppfordringen til å komme seg ut enten det er storm, bitende kulde, snøfokk, slaps, tøvær, striregn eller herlig varme. Bare de som opplever uutholdelig varme, får lov av meg å være inne! Her er jeg ikke til å overtale eller lure! Neida, å være ute skal være lystbetont eller gi energi, så den avgjørelsen for hver og en ta, om det blir tur eller ikke i morra. 
Her er værvarselet for mitt distrikt søndag 27. januar, 4 dager i forveien.



Sola vil glimre med sitt fravær, ellers kjempefint turvær både for to - og firbeinte.

Jeg har nettopp kommet innafor døra etter dagen første tur av fire. Ikke alle er like lange, men litt frisk luft og mosjon blir det. Himmelen var vakkert farva rosa, og det gir håp om en flott dag. Dessverre hadde jeg lagt fra meg mobilen hjemme, så det ble kun et bilde av en mer oransjefarva himmel i etterkant av turen. Tidsmarginene er små i morgenstunden.

Under er et turkart for neste tur eller morgendagens.

Klikk for større bilde på bildet, større kart her!

Jeg går bilveien til Enhus gård, så videre mot Sanviken, snur og tar stien over Kariknatten og hjem via Kråkerøy ungdomsskole. Over Kariknatten har jeg aldri gått før. 
Da ble dette dagens andre tur!


Denne hilsenen møtte meg da jeg tok inn på stien.


Grått skydekke kom sigende inn fra øst.


Så fikk jeg problemer med å finne stien da jeg skulle gå nordover....


På blåmerka sti igjen!


Skiltene hadde gått ut på dato, så jeg måtte gå etter min egen retningssans.


Super turkamerat!


Kunne dette være Kariknatten?


Området består av stier på kryss og tvers, noen ganger var Spot og jeg nødt til å utforske stien.


Tilbake til utgangspunktet: Vi passerte bak bondegården til høyre og kom ut stien til venstre... 
Oppdatert værvarsel. Vinden løyer, heldigvis: 


BLI MED PÅ TUR!