Sider

søndag 29. oktober 2017

Blogger´s Sunday Walk Autumn 2017



Skoa er gjort klare, vaska og impregnert.




Hvor turen helt nøyaktig går, er uvisst på nåværende tidspunkt siden jeg har forhåndslaga dette innlegget som vil bli erstatta med en BSW-dokumentasjon, ganske snart!
Men alle som tar beina fatt i dag, kommenter i feltet under likevel. Håper det blir noen flere enn sist!


lørdag 28. oktober 2017

Hva skjer i morra? What happens tomorrow?




Det er Blogger´s Sunday Walk - høst!
It is Blogger´s Sunday Walk - Autumn!



torsdag 26. oktober 2017

En annen verden




Passerte grensa til Bolivia gående i dag, en selsom opplevelse jeg aldri kommer til å glemme!




Besøkte også stedet med templet for gudene, de levende og de døde. Noen av figurene på veggen, kjenner vi igjen på tegningen på seilet til Tigris, flåta Thor Heyerdahl seile til Polinesia med...


mandag 16. oktober 2017

Peru and Bolivia 2017



Our trip to Peru and Bolivia 2016

From an autumn inspired by North America, for winter 2016 we took off to South America. Our winter collection spans the green theme of the Amazon Rainforest to alpaca knits for cool heights. We consider the plains of Patagonia in Chile and the Amazon jungle of Brazil, but later land in Peru. So much to see, so little time! We add two stops in Bolivia because Diana who worked on the collection and has joined us on our trip actually comes from Bolivia.
We are away for eleven days and visit eight places. We travel by plane, minibus, train, boat and bike and stay at many different hotels. This is a breath-taking trip with many astonishing sights to take in: traces of the fascinating ancient culture of the Incas, the tropical heat of the Amazon Rainforest, the misty heights of the Andes and La Paz, the islets of Lake Titicaca and the salt flat of Bolivia. Not to mention all the adorable alpacas we got to pet and all the wonderful people we met! We returned with so many experiences, sights, shots and stories.


I mange år har jeg vært kunde hos Gudrun Sjöden, kjøpt klær jeg har slitt ut og hatt et spesielt forhold til. En slik tur fikk jeg lyst til å være med på, men dessverre var alt utsolgt på det tidspunktet vi skulle bestille. Heldigvis var det andre tilsvarende turer som ikke var utsolgte - og til og med billigere og lengre! Blink!

Et år er gått, og vi skriver 2017!

Our trip to Peru and Bolivia 2017, kommer...


Varsel





om at det nærmer seg... I går fikk mannen min ordet Lima lagt av motstanderen på Ordspill - det har aldri skjedd før. Og i dag leste jeg om Bolivia på første siden i lokalavisa - det har aldri skjedd før.
Noe er i gjære!

Og så snek ordet goat seg inn, apropos innlegget på torsdag

søndag 15. oktober 2017

En hustegning




Ønsket om å studere arkitektur kom som før nevnt veldig tidlig, allerede før jeg starta på skolen - og det har vel aldri helt sluppet taket. 





Derfor lot jeg ikke sjansen gå fra meg da jeg så oppfordringa til å tegne i boka på Arkitekturmuseet da vi var der med elever denne uka. 



"That´s it!"
Fotografen er en elev. Takk Julia...



Portrettene av Julia er mitt bidrag til Monthly Makers som denne måneden har fotografi som tema. Portrettene er utsnitt av  gruppebilder, se under.
Og det slo meg i ettertid at portrett 2 av Julia har store likheter med portrettet av Tamara de Lempicka som var temaet i innlegget mitt i går. Her er hennes portrett speilvendt, rotert litt og gjengitt i gråtoner. Sammentreff?





"Dobbeleksponering":




Dette var absolutt ikke tilsikta, her er utgangspunktet:







lørdag 14. oktober 2017

Tamara de Lempicka

Tamara de Lempicka



Elevene har fått ny oppgave om reise. De kan sjøl definere hva reise er. En av elevene har valgt å la seg inspirere av maleriet Mitt portrett av Tamara de Lempicka. En kvinne kjører bil dvs kvinnen er på reise.
En post med dette bildet lå allerede klar som utkast på bloggen min, og med elevens tillatelse får jeg bruke hennes prosess til å fullføre innlegget.





Tamara de Lempicka er en av de kvinnelige kunstnerne som jeg har latt meg fascinere av, og det var sikkelig artig å oppdage at også elevene har fatta interesse for hennes kunst.Elevens besvarelse:




torsdag 12. oktober 2017

Kaprisiøs - hva menes med det?


    Ukas bidrag til Illustration Friday som er overdårdig - 
Gresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Kilde 


En lærer så lenge en er lærer. I en oppgavebesvarelse i kunsthistorie brukte en elev et uttrykk som var helt ukjent for meg. Eleven beskrev et motiv på et maleri fra barokken. 

Stilen kjennetegnes ved bruk av dynamiske virkemidler som til tider kan virke overfladiske, patetiske og voldsomme.
Det inkluderer svulmende, pompøse og detaljrike former med et dramatisk, dynamisk, følelsesladet og ekstatisk uttrykk - med effektfull bruk av lys og skygge, overdrevet perspektiv, motsetninger og kontraster.
Begrepet kaprisiøs dekker faktisk fullt og helt hva denne stilen har forkjærlighet for. Nå er ordet innlemmet i mitt vokabular! 
Fra synonymordboka: 
vilkårlig

som betyr overdådig

som også er et adjektiv som passer i beskrivelsen av barokk stil!


Men ved bildesøk på ordet, så er det bilder av kaker i alle fasonger som dominerer.

Overflødighetshorn cornucopiae (gresk κέρας Ἀμαλθείας, keras Amaltheias, «Amaltheias horn»; latin cornu copiæ, «Copias horn» eller «overflodshorn»), i henhold til gresk mytologi, opprinnelig hornet til geita Amaltheia som diet guden Zevs som spedbarn. Kilde


Gjødsel fremstilt som et overflødighetshorn i 
R. Christiansens «Landmandsbogen» fra 1895 

Capricious 
Etymologi: fra latinsk caput, "head" + riccio, "curled" eller "frizzled".
Roten av ordet er substantivet  kaprise, som betyr "et innfall" eller "plutselig forandring av sinnet", og ordet har opphav i det italienske ordet capriccio, som betyr innfall, men også pinnsvin.
Capriccio er en kombinasjon av capo, "head" og riccio, "hedgehog", og den opprinnelige betydningen var "pinnsvinhode", en beskrivelse av noen som ble så redd eller forbauset at håret på hans eller hennes hode "stod rett ut".
Omformingen av betydningen av capriccio fra "frykt" til "innfall" eller "plutselig impuls" ser ut til å ha involvert en annen gruppe dyr; nemlig geiter som hopper hit og dit, flakkende, vimsete...
Mens det italienske ordet capra, "geit", ikke er direkte relatert til capriccio, er det likheten mellom ordene som er årsaken til at capriccio går fra å bety "skremme" til "innfall". Da "caprice" kom inn på engelsk i 1667, betydde det bare "innfall, uberegnelig" eller "forestilling"
Capricorn 
Steinbukken (s) (substantiv) (ikke flertall)
1. I astrologi er det tiende tegnet på dyrekretsen representert med en geit med  fiskehale, og det strekker seg fra 22. desember til 19. januar.
Steinbukken er klassifisert som et jordtegn, og den styrende planeten er Saturn.
2. I astronomi, en svak zodiakonstellasjon i ekvatorialregionen på den sørlige halvkule, som ligger mellom Vannmannen og Skytten.
Så med andre ord er det en sammenheng her, der geit er fellesnevneren.
Cornucopia 
hornhinnen (noun), cornucopias (pl)1. En stor overflod av noe representert med et horn, brukt som et symbol på masse. 2. Et maleri eller annen visualisering av et stort horn som er overfylt med frukt, blomster og grønnsaker; pleide å symbolisere "masse" eller "velstand".3. Etymology: I gresk mytologi et geithorn fylt med den typen mat eller drikke eieren ønsket. Noen legender mener det var et horn fra elvenguden Achelous, andre et horn fra geita Amalthaea. Det er ofte fylt med frukt og blomster og er blitt et symbol på overflod.  Kilde 




onsdag 11. oktober 2017

På døra




I går var vi så heldige og fikk en overraskelse i form av hummer og krabber på døra! Det ble et lite festmåltid midt i uka!

tirsdag 10. oktober 2017

Krydderfest





https://issuu.com/batesunited/docs/maisonhageogterrasse

Sjelebot




Noe å glede seg over...
Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober.




Glufsa er stedet!

søndag 8. oktober 2017

Jeg tillater meg....




å være litt praktisk, litt omsorgsfull, litt kreativ, litt løsningsorientert, litt egoistisk og noen vil si litt frekk og freidig!
Jeg tok jo med meg frø fra en kjempeverbena da jeg besøkte botanisk have i Riga for ett år siden. Gleden var stor da de begynte å spire på forsommeren, men planta har vært treg til å gro. Nå når frostnettene kommer, aner jeg anlegg for blomster. Jeg regna med at de en dag ville utvikle seg, og jeg har lett etter kunnskap om hva kan jeg gjøre for å få den til å overleve vinteren. For egentlig er den flerårig, men tåler ikke frosten vår. Det fikk jeg bevis for da naboens kjempeverbena fra i fjor, ikke så dagens lys i vår.
Kluet er å sette den i en potte inn, samtidig ta stiklinger.
I dag skal vi feire søsteren min som har fødselsdag i morgen - og jeg har ikke fått kjøpt gave. Ingen fare for dagen er jo i morgen, men det er kjedelig å komme i selskap uten å ha noe med. 
Jeg tar med verbenaplanta! Søsteren min har en utmerka vinterplass for den i sin innelokka veranda, og siden jeg ikke vil oppleve at den blomster i dagene som kommer, kan den glede ho i stedet.
Dermed har jeg sørga for både planta, min søster og meg sjøl.
Litt flaks at jeg har fått frøene til å spire for det er neimen ikke enkelt etter Garden Living å regne!


Verbena bonariensis er en urt der delene som vokser over bakken brukes til å lage medisin.
Verbena brukes til sår i halsen og luftveiene, som astma og kikhoste, og for hjerteforhold som brystsmerter (angina) og væskeretensjon på grunn av hjertesvikt.

Verbena brukes også til depresjon, hysteri, generalisert anfall, galleblæresmerter, leddgikt, gikt, metabolske forstyrrelser, "stakkars blod" (anemi), feber og utvinning etter feber.

Andre bruksområder inkluderer behandling av smerte, spasmer, utmattelse, nervesykdommer, fordøyelsessykdommer, lever- og galleblæresykdommer, gulsott og nyresykdom og nedsatt urinveisykdom.

Kvinner bruker verbena til å behandle symptomer på overgangsalder, uregelmessig menstruasjon og økende melkestrøm, hvis de ammer.

Noen bruker verbena direkte på huden for å behandle dårlig helbredende sår, abscesser og brannskader; for leddgikt, leddsmerter (revmatisme), dislokasjoner, bein blåmerker (kontusjoner) og kløe. Verbena brukes også som gargle for kaldt symptomer og andre forhold i munn og hals.
Verbena inneholder kjemikalier som kan redusere betennelse. 
I kombinasjon med gentianrot, europeisk eldre blomst, marianøkleblomst og syre, brukes verbena til å opprettholde sunne bihuler og behandle betent eller hovne bihuler (bihulebetennelse). Dette kom som et flott tips akkurat nå mens jeg sliter med bihulebetennelse....

I industrien brukes verbenablomster som smakstilsetting i alkoholholdige drikker.

INFORMASJON
Verbena bonariensis
Høyde: 130 cm
Blomsterfarge: Lilla
Såtid: Februar–mars (inne)
Blomstringstid: Juli–august
Vokseplass: Sol
Bruksområde: Bed
Vi vil ikke ha en sommer uten kjempeverbena i hagen. Dette er en fantastisk plante med høye, tynne, grasiøse stengler og små, lilla blomster i skjermer i toppen. Den blomstrer ustoppelig fra juli til august. Vi kombinerer dem med forskjellige georginer i varme farger. Det blir veldig stilig.

Så frøene i potter med såjord. Ikke dekk frøene med jord for de er lysspirende (trenger lys for å spire), dekk de heller potten med plastfolie og sett potten under lys. Når de små spirene viser seg, må de ha lys i form av plantelys. Når plantene er blitt store nok til å håndtere, kan du prikle de om i egne små potter. Får du ikke kjempeverbena til å spire etter 2-3 uker så fortvil ikke! Det hender de vil ha en liten kuldebehandlig for å spire. Sett pottene i kjøleskapet eller ut under snøen i 3 uker. Det vekker frøhvilen og plantene vil spire kort tid etter at de blir att inn i romtemperatur igjen. Du kan lese mer om stratifirering (kuldebehandling) av frø i denne staudebloggen:
http://garden-living.blogspot.no/2014/12/lag-egne-stauder-sa-staudefr.html

Tips!
Kjempeverbena kan overvintres frostfritt som plante eller som rotede stiklinger som plantes ut året etter.