Sider

lørdag 30. september 2017

Druesafting




Druene er ikke blitt skikkelige modne i år, så vi forsøker safting for første gang i lånt kjele.





HUSKEREGLER VED SAFTING:
Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
Alle flasker som skal brukes må være rene, hvis ikke kommer det lett 
  mugg.
Bruk godt modne bær, disse er som regel mest saftige og smakfulle.
Beregn ca. 400-700 gram sukker per kilo bær.
Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.

Ved kokesafting og råsafting tilsettes sukkeret etter siling.

Druesafting uten saftkoker


Hver vinter, beskjæres alle greinene som vokser på hovedgreinene ned til 10 cm. Så lenge planten har blader, er det best at unngå beskjæring. Hard frost kan skade unge skudd. November og desember er de beste månedene for vinterbeskjæring. Tidlig på våren vil plantesafta begynne å sive ut i det øyeblikket man beskjærer. Kilde

fredag 29. september 2017

Krokushav




Nå er krokusen kjøpt inn og i ferd med å komme i jorda... mtp denne kommentaren min på Trädgårdsvägen 24. mars:

Heisann. Gjett om jeg ble misunnelig, jeg med min gressplenflekk der det står to, eller var det tre, ikke lett å se, spinkle krokus! Jeg skal lenke til siden din på et utkast...  og kjøpe en menge poser med knoller til høsten. Da blir det noe å se fram til neste vår!!! I mens gleder jeg meg med dine flotte bilder av den ene krokusen vakrere enn den andre. Go´hælj ;:OD)

Bildet fra Trädgårdsvägen




tirsdag 26. september 2017

Moodboard og Monthly Makers



Og jeg har henta fram den gamle macraméen, 
den jeg knøt i studietida, fra loftet. Det er in igjen!


I september ska vi skapa på tema 
inredning och precis som vanligt är det din egen tolkning av ordet som sätter gränserna för vad ditt bidrag ska bli... Denne måneden er Emilia vert.
Monthly Makers er innredning. 

For meg må det bli å innrede oppholdsrommet vårt på fritidsstedet Lia i Telemark. Opprinnelig var det et kjøkken, men nå fungerer det både som et rom der vi lager mat og der vi samles rundt en sittegruppe.
Rommets utforming setter rammer for hvor mye det går an å forandre på tidligere møblering, men vår egen "signatur" vil vi kunne sette på det.
Peisen må utbedres, og murer er engasjert. Her er to tegninger og forslag på hvordan vi kan tenke oss det kan bli:


Kanskje det blir en helt annen løsning:



Starten på et moodboard:


Bildeklipp til moodboard


er et idékart eller tankekart i bilder. 
Oppholdsrommet har fått en liten oppgradering med nytt furugulv og kjøkkenvegg. Noen gamle møbler er malt med to strøk, det tredje males i høstferien, uke 40. Derfor kommer jeg ikke i mål med prosjektet denne måneden heller. 
Septemberprosjektet mitt var femårskrone til Saga. Jeg råka opp for perler innen fristen. Heldigvis fikk jeg bestilt den siste "racken" med rosa perler fra Panduros sentrallager. Det årna sæ! På salg var de også... Se krona her.

Stilen i oppholdsrommet vil nok være inspirert av et besøk jeg avla på Sundborn, hjemmet til Carl og Karin Larsson i sommer. Farveglade tremøbler med ditto tekstiler.



På handlelista står et par etniske pledd fra Peru. Tror de kan gå godt sammen med norsk åklesøm.


Lånte bilder


Jeg har avtale med en kollega som holder sauer om å kjøpe en stor sauefell.
Pinterest er en gullgruve under slike forberedelser. Der er det mange gode ideér å finne som f.eks. hvordan skjule en oppvaskkum med et bakebrett.




Livet i Lia har egen blogg med en inspirasjonsside der jeg til enhver tid samler ideér, utklipp og bilder som kan legge grunnlaget for stilen jeg er på jakt etter. Det er med andre ord selve innredningen som er mitt bidrag denne gangen.
Bilder av rommet kommer....

Idéer og tips "hjemmedekor"





Høst i urtebedet




Gentian salvie eler Blå engelsalvie

Fantastiske, blomstrende blå blomster som blomstrer sommeren gjennom helt til høsten! De åpner seg i jevn rekkefølge på høye stilker. Lett å få til å trives og sprer seg sakte fra røtter. Vannes normalt i næringsrik jord. Kuttes ned før vinteren.
Den er flerårig, men tåler ikke streng kulde. Sommerfugler, humler og bier liker den!



mandag 25. september 2017

Vinterklart for pelargoniaene




Fra kjeller til loft: 
De gamle hyllene fra barneromma har vært lagra i kjelleren i flere år. De er nå tatt fram og satt opp i vinduet mot sør i loftsstua som er relativt kjølig vinterstid. Her har en julestjerne stått siden jul. Greit å ha et sted der plantene kan hvile...

De helt vanlige pelargoniaene kan bare pakkes ned i en pappeske og settes tørt og kaldt fra september/oktober til februar. Klippes da ned. Settes i vann for å bli gjennomvåte. Plantes så om i ny jord.
De avleggerne som er tatt om sommeren, stilles lyst og litt kaldt, vannes sparsomt med litt næring av og til hele vinteren. Sjeldne planter må skjermes litt for sterk sol. Duftpelargoniane skal få samme behandling.
Ta stiklinger av de plantene som er viktig å bevare.



Noen viser blomsterprakt fremdeles!
Stiklinger fra Niklasdam



Disse tipsene har jeg fått av 

Margareta Kallberg

Roser i slutten av september




De siste rosene lyser opp i rosebedet. De fortsetter å blomstre fram til frosten. 







lørdag 23. september 2017

Tilbake til gamle dager i nåtid...



Pastellene er tegna av en lokal kunstner, Erling Andreassen, og utstillingen er del av byjubiléet i bibliotekets overlyssal.
Jeg syntes det var en passende anledning å la elevene bli kjent med hvordan byen så ut da jeg var liten - og de syntes det var spennende å se hvilke forandringer som har skjedd i bymiljøet de siste 50- 60 åra. Det var jevn summing i lokalet. Elevene var tydelig engasjerte.




Fra første til  og med tredje klasse gikk jeg på den gule barneskolen, fra fjerde til og med sjuende den rød mursteinsbygningen som nå er St.Croix aktivitetshus. Trebygningen brant 13.januar 1984.
Neste utstilling var galleri ØKS i Ferjestedsveien, bildet under, der Østlandsutstillingen av samtidskunst vises nå.