torsdag 31. mars 2016

Som i 1001 natt... sagnomsuste Cienfuegos




Fra storhetstida da maurisk stil satte sitt preg på Cubas arkitektur.





Palace de Valle....rent som å være tilbake i 1001 natts omgivelser!





Under, porten inn til eiendommen. På inngangen skal fintfolk kjennes!




Huset er nå restaurant av den mer celebre klassen.






onsdag 30. mars 2016

Litt rart da...




...er nettopp kommet hjem fra Det kvindelige Læseselskabet der Ketil Bjørnstad ble bokbadet om sin siste bok om 60-tallet. Kan hende noen har lest tidligere innlegg, Ketil Bjørnstad tar feil,  hvor jeg sier at han tar feil når han beskriver tiåret med farven gul. Om dette har kommet Ketil Bjørnstad for "øyet", vet jeg ikke, men han spurte direkte ut i salen om det var noen blant oss som mente at det hadde en annen farve! Det var det ... og damen ved siden av meg var helt soleklar i sin uttalelse. Det er da rødt. Så er vi i alle fall to som mener det samme.  Og ja, D-dur er gul, varm gul!

Vi får besøk av Ketil Bjørnstad som vil samtale med Fredrik Høyer.


Se mer om Verden som var min
Boka frister til å bli lest, så dermed vil enda en tittel bli føyd til lista over bøker jeg vil lese.

Cubansk kaffe på sitt beste




Jeg kjøpte med meg kaffebønner hjem, og kaffen brygget på nymalte bønner er noe av den beste kaffen jeg noengang har smakt.





tirsdag 29. mars 2016

Santa Clara, revolusjonens by



Santa Clara was the site of the last battle in the Cuban Revolution in late 1958. There were two guerrilla columns that attacked the city, one led by Ernesto Che Guevara and the other led by Camilo Cienfuegos. Guevara's column first captured the garrison at Fomento. Then, using a bulldozer, Guevara's soldiers destroyed railroad tracks and derailed a train full of troops and supplies sent by Batista. At the same time, Cienfuegos's column defeated an army garrison at the Battle of Yaguajay not far from town. On December 31, 1958, the combined forces of Guevara and Cienfuegos attacked Santa Clara. The battle was chaotic, the defenders were demoralized, some fought, others surrendered without a shot. By the afternoon, the city was captured. This victory for Castro's troops is seen as the decisive moment in the Cuban Revolution as Batista fled Cuba less than 12 hours later. Klipp


Her fikk Che og Fidel det store gjennombruddet i kampen for revolusjonen. Togsettet ble sporet av.




Vognene står etterlatt og er nå blitt museum og galleri.




Både jernbanen og motorveien er lite brukt.




Det var en ide om at motorveien i nødstilfeller kunne brukes som rullebane!
Etter å ha vært på Cuba og sett elendigheten som rår, er jeg sterkt i tvil om revolusjonen var det rette for folket. Målet helliger ikke midlet. Ideologien er en sak, praksis en annen.




mandag 28. mars 2016

Påskeferien er over...



tydeligvis. Noen som lurer på om vi har fast arbeidstid?

Mitt svar en time senere: 
Heisann... at den skal leveres senere , må være ønsketenking. Mappe på fronter og innleveringsdato i kalenderen, så det burde ikke være tvil om at datoen er 1. april ;:OD), ingen spøk! Lykke til.
Og denne sms sendte jeg for sikkerhets skyld til elevene i en av klassene:

Heisann! Det er ingen spøk, innlevering 1. april. Mappe ligger ferdig i fronter. Velkommen tilbake på skolen etter ferien, forstår at ikke alle har tatt seg helt fri. Nå er det ikke mange skoledagene igjen dette skoleåret. Det går raskt mot eksamen, så stå på ;:OD), lykke til, beste hilsen Bjørg Nina

Hvis alle leverer 1. april, vil jeg få inn 120 besvarelser. 

Che og revolusjonen på Cuba




Jeg har alltid innbilt meg at Che bare var noen år eldre enn meg. Det var en illusjon. Først under besøket i mausoleet skjønte jeg at at bildene jeg så av han på slutten av sekstiåra ikke var nye. Ungdomsbildene av en 39 år gammel mann gikk verden rundt, og vi trodde at det var sånn han så ut da. Che ble født i 1928. Han var mao en voksen mann sett med øynene til en femtenåring.




Han hylles fremdeles for innsatsen under revolusjonen - overalt så vi bilder av han, og det er tydelig at han fremdeles lever sterkt i folks bevissthet.





Annen påskedag


God påske!

Awake, thou wintry earth-- Fling off thy sadness! Fair vernal flowers, laugh forth Your ancient gladness! Christ is risen!  

Thomas Blackburn





søndag 27. mars 2016

Første påskedag



God påske!

For I remember it is Easter morn, And life and love and peace are all new born! 
Alice Freeman Palmer



Vi fikk oss en snartvisit med en overnatting på Lia. Litt sol og litt skydekke, litt snø og litt bart.... Påskerennet ble i tradisjonen tro, gjennomført på jordet.








lørdag 26. mars 2016

Påskeaften


God påske!


Påsken er hele livet på én uke. 
Karsten Isachsen