Sider

tirsdag 23. februar 2016

Norsk kultur; Beger til øl




Vikingene hadde mange typer øl for ulike anledninger, for eksempel drømmeøl, elskovsøl og berserkøl. Sistnevnte mistenker vi dem å ha blandet fluesopp i…
Man brygget øl til alle store begivenheter i livet. Ordet barsel kommer fra barnsøl. Festarøl til forlovelse, brudeøl og gravøl. Velfareskålen sikret den dødes videre ferd og mottagelse. Hver person tømte et einskildebeger alene og skålte med avdøde. Begeret fylte kjøgemesteren fra en stor ølbolle.
Ordet skål sies å ha sin opprinnelse fra ølbollen – eller skåla – som ble brukt frem til 16 - 1700-tallet. Kilde

mandag 22. februar 2016

Vakre animasjoner; Koi and lotus




Koi and lotus .... og så er det med en øyenstikker også. Jeg er blitt svartelista rett og slett fordi jeg vil dele de vakreste animasjonene jeg vet om. Det har vært mine beste hensikter å dele noen av dem med andre bloggere. Mitt ønske er å spre oppmerksomhet rundt uavhengige animasjoner som et alternativ til de kommersielle.  
Og sånn gikk det da jeg lasta opp adressen
http://www.youtube.com/watch?v=TwBy2BUE6ng




Men det er en utvei, jeg gir meg ikke, søk på animated chinese paintings, der ligger dennest øverst i lista! God fornøyelse.


søndag 21. februar 2016

Blogger´s Sunday Walk; Winter




Today´s challenge: join Blogger´s Sunday Walk. You can run, silly walk, fast walk, skating, skiing, anything that´s make you forward by your own machine, even biking... Do it anywhere!
Sign up by writing a comment on this post.
You are all welcome, take care of your body, I do ;:OD)
I will walk on strange paths...

lørdag 20. februar 2016

Mojito




Jeg må starte med å skrive at jeg er helt grønn på drinker - og da kollegaer sa at jeg måtte smake mojito på Cuba, visste jeg ikke hva det var. Derfor dette innlegget. Litt forberedt må jeg jo være...

Havana, Cuba, er fødestedet til mojito selv om den eksakte opprinnelsen til denne klassiske cocktailen kan diskuteres. Allerede på 1500-tallet var det en drink kjent som "El Draque", etter Francis Drake. 
I 1586 etter en vellykka angrep på Cartagena de Indias Drake seilte et skip med et mannskap som var angrepet av dysenteri og skjørbuk, mot Havanna. Det var kjent at de lokale søramerikanske indianere hadde løsninger for ulike tropiske sykdommer, så en liten gruppe av besetningen gikk i land på Cuba og kom tilbake med ingrediensene til en medisin som skulle vise seg å være svært effektivt.
Ingrediensene var aguardiente de Cana (en grov form for rum) blanda med lokale tropiske ingredienser: lime, juice av sukkerrør og mynte. 
Mynt, lime og sukker var også nyttig for å dempe den vonde ånden drikken ga. Drinken ble ikke kalt  Mojito på den tida, men dette er fortsatt den originale oppskriften på drikken.



Noen historikere hevder at afrikanske slaver som jobba på de cubanske sukkerrørgårdene på 1800-tallet, var de første til å drikke den. Guarapo, juice av sukkerrør som ofte er brukt i mojitos, var en populær drikk blant slavene.

Det finnes flere teorier bak opprinnelsen til navnet mojito. En slik teori er at navnet er knyttet til mojo, et cubansk krydder laget av kalk og som brukes til å smaksette cubanske retter. 
En annen teori er at navnet mojito rett og slett er et derivat av mojadito (spansk for "litt våt") eller bare diminutiv av mojado ("våt"). På grunn av den enorme innflytelsen innvandring fra Kanariøyene skapte, kom begrepet trolig fra spansk.

Mojito var favorittdrikken til forfatteren Ernest Hemingway. Det har også ofte blitt sagt at Ernest Hemingway gjorde baren La Bodeguita del Medio berømt fordi den ble et av hans faste tilholdssteder. Han skrev "My mojito i La Bodeguita, min daiquiri i El Floridita" der. Tittelen kan leses på veggen i baren i dag, håndskrevet og signert av forfatteren sjøl.
Tradisjonelt er en mojito en cocktail som består av fem ingredienser: hvit rum, sukker (tradisjonelt sukkerrørjuice), limesaft, vann med kullsyre og mynte. Mynteblader og limebåter brukes til å pynte glasset. Kilde






fredag 19. februar 2016

Hipp hurra for valpen vår




som fyller ett år i dag. Han er utvokst, men langt fra voksen. Tar nok et år til før valpestrekene er en saga blott. Vi er veldig glade i deg til tross for at du av og til sliter oss helt ut og gjør en del ugang.
Du vokser det vel av deg.... Gla´i deg!



torsdag 18. februar 2016

Caesalpinia, Kanariøyene og neste tur går til...




A propos en liten kommentar....


Heisann Tove, nå skal du få høre: det finnes flere varianter av dette treet, Caesalpinia. Tror det er hva treet heter, men blomstene mangler de lange støvbærerne. Tok med meg noen frø fra Kanariøyene, Puerto da la Cruz, en gang - og nå vokser det et tre i stua vår, vet ikke hva slags farve det blir på de blomstene - for jeg fant ingen på det jeg tok frø fra. Var ikke så heldig som du! Har fått tilsendt frø av et tre med guler blomster av en annen blogger - og jeg sendte noen frø av et tre med røde blomster fra Cape Verde tilbake, men ingen av dem har vokst opp. I alle fall ikke hos meg.




Så det er bare treet jeg har sådd med frø fra en belg jeg fant under treet som vokste ved hotellet vi bodde på.
Jeg har lett på google-map for å se hva slags farve det er på blomstene, og alle trærne i gata har gule blomster. 
Nå har jeg etterlatt meg digitale spor og stadig dukker tilbud om overnatting på hotellet opp på nettsidene jeg besøker. Det var et greit hotell, men uten sjarm og langt fra et hotell jeg vil anbefale for et lengre opphold. Da foretrekker jeg å ta inn på mer spesielle hotell om jeg har sjansen til å velge!
Neste tur går til





Hvordan jeg skal bo her, er det ingen foreløpig i reisefølget som vet. Det er visst sånn det er, merkelig system, men spennende også!
Det er en stund siden jeg var på reise. Litt miljøforandring skal gjøre godt. Fremmede lukter, smaker, farver og ikke minst lyder.... bare å åpne opp for nye inntrykk.
Se Vilt og vakkert på reise.


onsdag 17. februar 2016

Bøker med border og rammer




For en stund tilbake samla jeg på barnebøker der illustrasjonene har border eller rammer rundt. Det er blitt en drøy hyllemeter i åras løp. Det er bøker jeg gjerne tar fram og bare beundrer - blott til lyst!
Når barnebarna blir store nok til å høre historiene i dem, vil fanget mitt favne om barnekroppene, og vi vil forsvinne sammen inn i en fantastisk eventyrverden.
En av disse bøkene er Den store gåten. 
Det var da jeg leste Princesa Nadies innlegg om Elena Kukanovajeg kom på idéen om å presentere bildebøkene mine på Vilt og vakkert.
Juan Wijngaard som har illustrert Den store gåten minner meg veldig om streken til Elena Kukanova.

Ser også at han har illustrert en bok om Frøya som heter Valkyrie.







tirsdag 16. februar 2016

Fra Den kulturelle skolesekken; Illustratøren Shaun Tan




Illustratøren Shaun Tan var et ubeskrevet blad for meg inntil vi ble presentert for arbeidene hans gjennom Den kulturelle skolesekken i går på skolens bibliotek. Elevene i 3. klasse holder nå på med en illustrasjonsoppgave, og dette besøket passa midt i blinken i så måte. Her var det mange idéer å få både gjennom bøker og animasjonsfilmer.
Se shauntan.net - illustratørens hjemmeside og bli like fascinert som jeg!

Klikk

På hjemveien skal jeg gå innom bokhandleren og kjøpe Det røde treet!



Fotograf er praksisstudenten min Ella


Han har vunnet Oscar for animasjonsfilmen The lost Thing
Dette fikk elevene lese på forhånd:
Fortapt og funnet. 
Et møte med Shaun Tans verden.Australske Shaun Tan er en illustratør og forfatter som beveger seg i et grenseland mellom science fiction og eksistensiell opplevelse av samtiden. Han er opptatt av samspillet mellom natur og kultur, mellom menneske og teknologi. Hovedpersonene hans er ofte en slags utkrystallisering av ham selv, en litt sær type som interesserer seg for rare ting. Gjennom svært detaljrike bilder berøres historie og sivilisasjonskritikk, men alltid formidlet med varme. Menneskene er alltid nærværende og Shaun Tan gestalter både vår søken og vår ensomhet. Gjennom et samspill mellom tekst og bilder formidler han på briljant vis magisk fortellerkunst og dyp humanisme. Shaun Tan er en virtous forteller, en veiviser til billedbokens nye muligheter. Hans billedverdener skaper et eget kosmos der ingenting er selvfølgelig og alt er mulig. Minner fra barndom og oppvekst er faste referansepunkter men billedfortellingene er universelle og berører alle, uansett alder.


mandag 15. februar 2016

Ukjent skudd i blomsterpotta




Skuddet hører slettes ikke til i potta der det vokser en annen plante jeg har hatt lenge, men dessverre ikke kjenner navnet på.



Jeg skal legge ut bilder av den opprinnelige planta med blomster  og det nye skuddet senere, så kan kanskje noen hjelpe meg med å identifisere begge artene!



søndag 14. februar 2016

Morsdag, Valentin, teaterbesøk og mere til på en og samme dag




Nå ringer han for å ønske meg en fin dag... sønnen som i sin tid skrev disse sannhetens ord og tegna den fine blomsten.




Husker godt da jeg første gang ble presentert for spørsmålet om hva den skjematiske tegningen skulle forestille. Det må ha vært en gang på storskolen. Svaret er: Dame med solhatt på sykkel!
Litt artig å kunne bruke sønnens blomst i en ny illustrasjon med temaet hatt. Det kunne vi vel aldri se for oss da morsdagskortet ble lagd. Gjenbruk er velbruk...
I skrivende stund er jeg i ferd med å hente fram solhattene mine. Det har blitt en del gjennom åra. Noen av dem skal pakkes i reisekofferten sammen med solbriller og krem med solfaktor 50!


Klipp fra facebook

En bukett tulipaner er sjølskrevet på morsdagen... og neste år vet vi at det er noe som heter Morsaften og Annendag Mor... det skal ikke glemmes!
Valentindagen ble avslutta med Oliver Twist som ble dagens høydepunkt for små og store.




 



lørdag 13. februar 2016

Måneden Lent




Lent
 starter med askeonsdag, i år 10. februar, og varer i seks uker fram til og med påskeaften, i år 26.mars.
Det engelske ordet Fasten er en kortform av det gammelengelske ordet len ​​(c) ten, som betyr "vår", som i nederlandsk språk, beslekta med lente (gammelnederlandsk Lentin) fortsatt gjør i dag. Et utdatert begrep i tysk, Lenz (gammelhøytysk Lenzo), er også relatert til det samme. 
Ifølge Oxford English Dictionary, den kortere formen (laŋgito-, laŋgiton-) synes å være et derivat av laŋgo- lang ... og kan muligens ha referanse til forlengelse av dagene som karakteriserer årstida våren . ... dagene blir lengre...
Opprinnelsen til -en elementet er mindre klart: det kan rett og slett være et suffiks, lencten kan opprinnelig ha vært en forbindelse laŋgo- 'lang'  eller på en annen side et lite attestert ord  -tino som betyr "dag".  Kilde

Dette var komplisert, er ikke sikker på om jeg har forstått det!
Filosoferer litt over forbindelsen til det engelske ordet len(c)ten som da jeg uttalte det, ble temmelig likt ordet lengten, mao å lengte etter noe, f.eks  å lengte etter våren med spiring og lyse, varmere dager... og lente kan godt være vårt ord vente!

Betegnelsen viser til tida fra den førtiende dagen før påske. Farven for faste er fiolett.
Fordi midtpunktet av lent er torsdag i den tredje uka av fasten, har Laetaresøndagen tradisjonelt blitt sett på som en dag for feiring. Se eget innlegg 6. mars

Her i huset er vi ikke medlemmer av noe religiøst samfunn, så faste er bare en kuriositet og noe jeg er nysgjerrig på hvordan gjennomføres iht tradisjoner. Derfor blir det som tidligere lørdager nybakt ølbrød til formiddagsmat. Denne gangen med ramsløkolje som smakstilsetting. Skal bli spennende å se og ikke minst smake resultatet. Det var dårlig heving på deigen som består av 250 gram sammalt grovt rugmel og 250 gram smelt. Ellers er oppskriften som her!


fredag 12. februar 2016

Hipp, hipp, hurra nok en gang




Nå er det lillebrors tur, 33 år gammel i dag, grattis til deg - ha en fin dag!
Bildet viser han på 3 årsdagen. Det ble nok servert pølser med ketchup og sennep i selskapet.
Vet ikke om tegningen hans skal forestille han og storebror som hadde fødselsdag 10. februar, men regner med det...
I dag er Kjærlighet tema for Blomstrende fredag - og hva passer vel bedre med å si at jeg er utrolig  gla´i dere, mine to flotte guttebarn som nå er voksne karer.
PS for å gjøre en ting klart: det er mine to sønner som har fødselsdag 10. og 12. februar! DS




I tillegg til å ha et fantastisk utseende, er muscari blomstene også ansett som noe av en delikatesse, og av viktig verdi i urtemedisin. Navngitt i Smakens Ark katalog, er muscaris nevnt under den vegetabilske overskriften  lampascioni, og er verdsatt for sin spesielle, litt bitre smak som kan minne om vårløk. I Hellas spises perlene til Muscari comosum i sylta form. Pga sine medisinske egenskaper, kan disse blomstene brukes til å lage en form for sur-smakende vin som sies å ha høyt innhold av vitamin C og andre antioksidanter. Perlene kan knuses og blandes med en base for å skape et grøtomslag til rød eller irritert hud, og de kan også bli drukket som te som en effektiv vanndrivende medisin. Mange parfymeprodusenter bruker muscariblomstene pga duftene. Disse vakre blomstene produserer en søt duft som likner på honning.
Sjøl om symbolikken til muscariblomstene er vanskelig å finne, kan de ulike farvene være bestemmende for hva budskapet kan være... Dyp, blå farvetoner er ofte forbundet med makt og tillit - mens de dype lilla nyansene kan representere mystikk, ro og kreativitet. Denne nyansen kan gis til en kunstnerisk person - som  mest sannsynlig virkelig vil sette pris på den vakre på blomsten.
De passer bra for begge bursdagsbarna har kreative evner.

http://uk.bulb.com/886/muscari.html

Blue Flowers:
The symbolism of blue makes me think of that line in the movie Outlaw Josey Wales when Sandra Locke's character observed clouds were like "dreams floating across a sky-blue mind." That's precisely what blue symbolizes - the clarity found in our dreams, thoughts, and imaginations. The color blue speaks to the dreamers in our world, and blue flowers are the perfect gift to call out the muse in the poet, artist or musician in your life. Or, gather up a bunch of blue flowers when you need a boost of inspiration. They are also the perfect hue for enhancing calm and tranquility.
http://www.whats-your-sign.com/meaning-of-flower-colors.html


Just the same blue:  Muscari sky!