Sider

søndag 31. januar 2016

Og søndagstur langs Glomma




Mange på tur i det fine været!




Vi har gårder ganske langt inn mot byen, det er slik idyll som gir fine turopplevelser.




lørdag 30. januar 2016

Lørdagstur i kløfter og på gjengrodde stier




Siste utpost og siste post, for her har de fått det travelt... gått fra telt, soveposer og tørk!
Merkelig hvor dårlig kvalitet det er på bilder tatt med mobilkameraet mitt.




Spot og jeg fortsatte i skauen i ly for vinden. Det var rene vårløsningen med bekkesildring og fuglesang.



Vi kløv opp og ned av trange kløfter som strakte seg over en lang strekning.




Enkelte stedet gjorde store steiner det umulig å komme videre.



Enden er nådd og vi klatra opp på fjellet for å  fortsette turen.




Gamle trær i silhuett skapte rene trollskogen...




Merkelig mur av steiner dukka plutselig opp.




Fra steinalderboplass til stabbur i tradisjonell norsk byggeskikk ytterst på skrenten. 



Det har jeg aldri lagt merke til før.





Karnevalsmaska og ølhvetekake


Columbina: Se også starten 

Karnevalstida er vel i gang og maska er ferdig!

Det hele starta i 1162 som en feiring av seieren til Republikken Venezia over Ulrico, patriarken av Aquileia. Venetianerne kom sammen på Markusplassen hvor det ble slakta en okse og 12 griser og stekt 12 brød rundt fete torsdag. Matvarene ga Ulrico hvert år til byen som en slags krigsskatt til venezianerne etter seieren. og det utvikla seg til årlige festligheter før det ble forbudt av kongen av Østerriket i 1797. Fra 1979 er det igjen årlige karneval i Venezia. Deltakerne er kjent for de fantasifulle maskene. Kilde
Hvorfor masker?
Her er noen klipp fra en side om venezianske masker.

Å bruke masker er en flere hundre år gammel tradisjon i Venezia. Maskene bæres vanligvis under Carnival (Carnival of Venice), men har opp gjennom tidene blitt brukt ved mange andre anledninger  for å skjule brukerens identitet eller sosial status. Masken lar brukeren handle mer fritt i tilfeller hvor han eller hun ønsker å være sammen med andre fra ulike samfunnslag uten å vise seg fram. Det var nyttig for en rekke formål, noen av dem faktisk kriminelle, andre bare personlige for eksempel romantiske møter.
Festene ble holdt i perioden 26. desember til starten på fasten og fetetirsdag, og folk brukte forseggjorte masker for å skjule identiteten sin. Disse sammenkomstene var de eneste mulighetene den nedre og øvre klassen hadde til å omgås. Aristokrater og bønder, gjemt bak maskene sine, spilte ut sine fantasier sammen. De henga seg illegale aktiviteter som gambling, hemmelige saker, politisk attentat, og dans og fester hele natta. Kilde
Venetianske masker er preget av sitt ytre design, med lyse farger som gull eller sølv og bruk av kreative dekorasjoner i barokk stil med opphav i Commedia dell'arte. De kan være hele ansiktsmasker (f.eks den bauta) eller øyemasker (f.eks den Columbina).
På slutten av republikktida ble bruk av masker i dagliglivet sterkt begrensa. Fra 1700-tallet ble det altså tillatt i ca tre måneder, fra 26. desember. Maskene ble tradisjonelt dekorert med perler i matchende farver.

Typer av masker

Bauta
(noen ganger omtalt som baùtta, (fra tysk og betyr å skjule seg)) er en maske som dekker hele ansiktet. Tradisjonelt skal den ha en stram hakelinje, ingen munn, og massevis av forgylling. Maska har en firkanta kjeve som helst skal peke oppover for at brukeren skal kunne snakke, spise og drikke lett uten å måtte fjerne maska og dermed bevare sin anonymitet. Bautaen ble ofte brukt sammen med en rød kappe og en tricorn.
På 1700-tallet var det obligatorisk å bruke den på visse politiske tilstellinger som når alle borgere ble pålagt å opptre anonymt... Bare borgere hadde rett til å bruke Bauta. Den ga da folk en anonym rolle som ved hemmelige avstemninger i moderne demokratier.
Det var ikke lov til å bære våpen sammen med masken.
Columbina
Columbina (også kjent som Columbine og Columbino) er en halvmaske ofte overdådig dekorert med gull, sølv, krystaller og fjær. Det holdes opp til ansiktet med en batong eller er bundet rundt hodet med bånd som de fleste andre venetianske masker. Columbine ble populær fordi den ble brukt av en skuespiller med samme navn i Commedia dell'arte. Det ble sagt at den ble designa for henne fordi maska ikke skulle dekke det vakre ansiktet helt.
Medico Della Peste (Maska  til legen for pest)
Den Medico Della Peste med det lange nebbet er en av de mest bisarre og gjenkjennelige av de venetianske maskene. Det underlige designet har en makaber historie som stammer fra 1600-tallet da den franske legen Charles de Lorme tok i bruk maska sammen med andre sanitære forholdsregler mens han behandla pestpasienter. Maska er hvit og består av et hult nebb og runde øyehull dekket med krystallplater for å etterlikne en brille.
I dag er maskene ofte mer dekorative. Legene som fulgte de Lorme Rens eksempel, hadde på seg en vanlige svart lue og lang svart kappe samt maske, hvite hansker og en pinne (for å flytte pasienter uten å komme i fysisk kontakt). De håpa at disse forholdsreglene ville hindre dem å pådra seg sykdommen. De som bærer "pestlegemaska" har ofte slitte klær og kan oppfattes som et memento mori.
Moretta
Populær i Venezia fordi den viser skjønnheten og de feminine trekkene til kvinnenes som hode, kropp og sinn bak et slør. Masken ble holdt på plass ved at  brukeren biter i en knapp som er festa på den. . . Servetta Muta kan oversettes til  "hushjelp, tjener ". Denne maska har ikke vært mye brukt siden 1760.
Larven/volto
også kalt voltomaska, er hovedsakelig hvit og typisk venetiansk. Det er brukt sammen med en tricorn (trekanta hatt) og kappe. Det er antatt at ordet "larve" kommer fra det latinske ordet for "maske" -faktisk det samme på svensk!! eller "spøkelse". Som på Bauta, er formen på maska tilpassa slik at brukeren kan puste, drikke og snakke enkelt uten å fjerne den. Disse maskene blir laga av et fint vokslag, og den er lette og behagelige å ha på, noe som gjør dem ideelle for kvelder med sosialt samvær og dans.
Arlecchino
(fransk: Arlequin, engelsk: Harlequin) er vanligvis kledd i flerfarva drakt diamantforma mønstre.
Brighella (fransk: Brighella) er forbundet med en utspekulert og rampete tjener. Han er tilknytta Bergamo.
Pulcinella
(relatert til italiensk: pulcino eller dama) har en skjev nese og pukkelrygg. Han var modell for Punch i den engelske dukketeater Punch og Judy. Han hører til Napoli. 
La Ruffiana
(Gammel dame) er vanligvis en mor eller sladrekjerring som trenger seg inn i livene til kjærlighetsparene. 
Scaramuccia 
(fransk: Scaramouche) er en skøyeraktige eventyrer og fekter som erstattet Il Capitano i senere tropper.
Zanni 
karakteren er en annen klassiker fra scenen. Maska hans er en halvmaske i lær med lav panne, svulmende øyenbryn og en lang nese med en omvendt kurve mot  tuppen. Det sies at jo lenger nese, jo mer dum han er. Den lave panna er også sett på som et tegn på dumhet!

På 1700-tallet ble de venezianske maskene brukt i seks måneder av året, men ble betydelig redusert da karnevalet fikk en religiøs tilknytning og betydning. Østerriket tok kontroll over byen 18. januar 1798, og karnevalsfeiringen opphørte. Det tok som nevnt mange år før det igjen ble feira. Kilde
Interessante stoff:
Om karnevalet
Om maskene
Fekroner




I dag ble det ølhvetekake - godt å meske seg litt før faste!!!!!
Jeg har nok en stekeovn som krever litt mindre steketid, viser det seg stadig.
Smakte gjorde det likevel.


fredag 29. januar 2016

Fredagstulipaner




Med tulipaner i stua er januardagene lysere og mer farverike!


Another orange experience




From last week late evening walk. Now this scenery is history. The snow is gone.



mandag 25. januar 2016

Primstaven, PÅLSMESSE




Nå går det litt for fort i svingene for meg igjen.. Automatikk er ikke greia for meg. Innlegget mangler jo illustrasjon! Kanskje jeg får finne fram et bilde av veien til Damaskus som Paulus gikk, for det har jeg et eller annet sted .... egne tegna illustrasjoner får jeg utsette som på  mange av de andre primstavinnleggene! Eget foto får duge nå.

PÅLSMESSE eller "Pål skytter" til minne om Apostelen Paulus som den dagen ble omvendt til kristendommen på veien til Damaskus. Pålsmesse ga bud om vær og år. 
Hans minnedag har satt betydelige spor etter seg i vår tradisjon. Alt i eldste kristentid ble Pålsmesse påbudt som stor helligdag i Gulatingsloven. 
Over hele Norden het det at man ikke måtte gå i gang med noe større arbeid denne dagen, for det kom til å bli mislykka. Dagen er betegnet på en rekke primstaver med merker som kan tolkes som korstegn, sverd eller spyd. 
I Telemark og Setesdal ble merket oppfattet som en bue, og dagen derfor kalt Pål med bogen eller Pål skyttar. Kilde
Merket ellers er en fisk. Kilde



søndag 24. januar 2016

Treff for mor og sønner




Vi tok turen til Veumtraktene hvor det er en liten fin rasteplass med god anledning for de firbeinte til å boltre seg i snøen.




Grillkos ved bålet for store og små.



Få se familieprofilen, takk!