søndag 31. mai 2015

Blogger´s Sunday Walk- Spring and May




Jeg tok på meg gummistøvler og sammen med turfølget tok jeg beina fatt på kjerreveien inn kløfta mellom fjella til Ekheim der den hemmelige haven er.




Veien leder langt innover og slynger seg mellom grantrærne.




Det er bratt på begge sider. Her sklei jeg ned forrige søndag!


Fra SPOR



Ved dette idylliske tjernet midt i skauen spilte jeg inn en dans til filmen SPOR. Se tidligere innlegg




Det er høyt gjerde rundt hele eiendommen, men en port hadde lås til å åpne, og jeg smøg meg inn for å ta et bilde. Uheldigvis var det folk i parken, og jeg lista meg fort tilbake etter å ha knipsa et par bilder. Det er egen golfbane med nydelig rododendronpark rundt. Jeg får komme tilbake en annen gang og ta noen bedre bilder...



Tilbake gjennom skogen...


lørdag 30. mai 2015

Bli med på tur! Den hemmelige haven...




Med valp i huset kommer muligheter til å bli inngående kjent i eget nabolag. Jeg har gått veier jeg aldri har ferdes på i løpet av den tida vi har bodd i distriktet, og jeg har funnet stier å gå på som jeg ikke kjente til fra før, og forrige uke oppdaga jeg en fantastisk, hemmelig have som jeg vil oppsøke på nytt i morra.
Hemmelige haver trodde jeg bare fantes i bøkenes fantasiverden! Men de eksisterer faktisk i virkeligheten også - og bare et steinkast fra der jeg bor!

A puppy in the house offers plenty of opportunities to get solid knowledge of my own neighborhoods. I have passed roads I never have travelled during the time we have lived in the district , and I have found paths to go on which I did not know before, and last week I discovered a wonderful, secret garden that I will seek again tomorrow .
Secret gardens, I thought only existed in books of the fantasy world ! But they actually exist in real life too - and just "a stone's throw" from where I live !

Tomorrow Blogger´s Sunday Walk Spring, will take place, join us!
More information under the label or in the archive...



Vi har vår egen orkié




Jeg har hatt et innlegg om denne nattfiolorkiéen tidligere. . .Jeg har lenge hatt planer om å fotografere den, men den blomstrer så kort at jeg aldri har rukket å få gjort det! En stand er lokalisert til Begby.
Nattfiolen ble valgt til Fredrikstads kommuneblomst etter sammenslåingen med nabokommunene i 1994. Det er en orkidé som hører forsommeren til. Den lukter godt, spesielt om natta når det tiltrekker seg nattsommerfugler.
Plantene finnes ofte på åkerholmer og i åpen skog. Vi har to arter nattfioler i Østfold, nattfiol og grov nattfiol, som skilles på blomsterformen. Hos nattfiolen sitter støvknappene tett sammen. Blomstene er grønnhvite. Plantene kan bli opp til 30 cm høye. 
Blomstrer i juni-juli.

Om nattfiolorkidé:
Store norske leksikon
Botanikknett
Wikipedia
Nature Gate


Før kommunesammenslåinga var tiriltunge Lotus corniculatus byens kommuneblomst!

fredag 29. mai 2015

Naturen som værvarsler; Månen



I kveld
Månen natt til 27.mai

Siden tidevann, mennesker og dyr påvirkes av månen, er det ikke så merkelig at også været lar seg påvirke av nattens vokter.
Enkelte mennesker føler seg mer opplagt på voksende måne. Særlig bra er tiden rett før fullmåne. Ved fullmåne tuter reven og ulven uler. Uglene skriker og katta er alt for rastløs til å ville ligge i ro på teppet foran kaminen. Det heter seg at på voksende måne er alt dyreliv voksende og fyldig. Mange steder slaktes det ikke på avtagende måne. Å lage tau og reimer av vidje på avtagende måne, er fånyttes. Fisken har også sine beste bitetider i forhold til månen. På voksende måne, rett før fullmåne, er det gjerne bra vær. I Finnmark stemmer det ofte at den siste 1½ uka før fullmåne er det bra vær, mens det i uka etter fullmåne blir dårligere.
En gammel regle heter:

Liggende måne, stående matros,
Uværstegn.
Stående måne, liggende matros,

Godværstegn.
  • Det blir uvær når planeten Jupiter kommer nær månen.
    .
  • Er nymånens ender meget spisse, ventes kaldt vær.
    .
  • Er nymånens horn utydelige og matte, blir det mildt og urolig vær og regn.
    .
  • Ser nymånen svært krom ut, kan det ventes fint vær.
    .
  • Er det en stor ring rundt månen, blir det snart kraftig nedbør.
    .
  • Uværet kommer ofte fra den kanten som ringen åpner seg fra. Dette er et gammelt værtegn som assyrerne kjente allerede 2000 år før Kristus.
    .
  • Er det liten ring rundt månen, blir det opphold en god stund framover.
    .
  • Er månen rødlig, blir det nedbør og blåst.
    .
  • Er månen gul og fyldig, blir det mildvær.
    .
  • Sølvklar måne er godværstegn.
    .
  • Hvit og skarp måne forteller om kaldt vær.
En fin regel for å huske hva som er voksende og hva som er avtagende måne er:
Har månen formen som en 
 -komma, kommer den og den har konveks (voksende/veks) form.
Har månen formen som  
, konkav, er den avtakende.

Gamle værtegn
Værtegn i folketro
Månedlige værtegn


torsdag 28. mai 2015

Svarte snegler




Svartskogsnegl er en typisk skogsnegl (åndehull foran midten av kappen og uten kjøl bak på ryggen).
Svartskogsnegl forekommer først og fremst i naturlige områder, og er vanligvis ikke noe skadedyr i hager. Den forekommer heller ikke ute i dyrka områder.  Kilde




Det kryr av svartsnegler  i haven fordi det er en villhave, og nå om dagen er de lett synlige. Disse krøp rundt trappa ned til drivhuset.




I eldre folketro tok man varsler av de første sneglene om våren. En svart snegl betydde sorg; kom sneglen mot en, varslet det motgang, vendte den samme vei som en selv, var det medgang i vente osv. 




Mange «svartsnegler» spådde regn og uvær. Klarte man å ta sneglen i følehornene og svinge den tre ganger rundt hodet, kunne man ønske seg tre ting. Også i folkemedisinen har sneglen vært brukt, f.eks. mot manglende matlyst. Enkelte steder var det vanlig å bruke snegler som smøring på kjerrehjul.





onsdag 27. mai 2015

Mine små pelargoniabarn




Nå har jeg mista så mange flotte planter gjennom de siste vinterne at jeg tok skrittet å kjøpe frø og så i håp om at jeg kan gi dem en følelse av å være født her og ha et ønske om å gro her og overleve her år etter år.
Men jeg fant ikke flere duftende frøsorter enn to hos Impecta. Jeg vil gjerne ha de små, ekte blomstene....




Sorgen var ekstra stor da stiklingen jeg plukka på vei opp til Mountain Table ved Cape Town, ga opp i desember.
Marit har flotte pelargoniastiklinger som give away på bloggen sin, Hagekos og litt til...
Jeg lar meg friste sammen med flere. 3 lodder, tusen takk!




Her er den lille vakre jeg tok med meg hjem ... noe som egentlig ikke er å anbefale, men noen ganger er fristelsen for stor... og det var den den gangen.

tirsdag 26. mai 2015

Naturen som værvarsler; Planter



I dag ventes regn!

Planter
At potteplantene snur seg mot solen, er en kjennsgjerning, men når hestehoven åpner seg venter den sol, selv om det regner i øyeblikket.  Det samme gjelder løvetann.Holder solen seg vekk, lukker den blomsten. Dette passer om morgenen og ettermiddagen, mot kvelden derimot lukker den seg alltid til nattesøvn. Når du ser det ligger en vanndråpe i bladene på marikåpe langt utover dagen, er det tegn på at fuktigheten i lufta øker og at det er regn i vente.

Båndtang
Tang er en god værvarsler. I bra vær er den skrukkete og tørr. Når det går mot regn, svulmer den opp og blir fuktig å ta på.






Furukongler
Furukonglene er et av de sikreste av naturens barometre. I tørt vær stritter skjellene godt ut til siden, når de lukker seg sammen er det tegn på at det er regnvær i emning. Årsaken er at i tørr luft blir fibrene i skjellene stive slik at de strutter. Når luften blir fuktig trekker skjellene til seg fuktighet og blir bøyelige, slik at de kan gjenoppta sin opprinnelige form.

Kilde



Det ble ikke regn i dag, men hagl i mengder.