fredag 31. januar 2014

Blomstrende fredag; Kjærlighet





Jeg har fått et nytt bekjentskap i bloggverdenen. Det er Tove på bloggen Fargene forteller. 
Tove har vært på La Gomera som er min favorittøy framfor Tenerife. Det er forresten de eneste to jeg har besøkt i Kanariøygruppa. Der vokser en spesiell blomst som heter protea. Den kalles også Sugarbush.

....Og til slutt - så gøy at du visste navnet på denne vakre blomsten. Protea, det skal jeg huske. Og selvsagt var jeg ikke klar over at det var Sør-Afrikas nasjonalblomst. Igjen, tusen takk for dine kommentarer. En god kveld ønskes av Tove....

Da jeg skulle innom blomsterbutikken på vei hjem fra jobb for å kjøpe helgas bukett med tulipaner, så jeg blomsten lyse mot meg blant alle de andre som var satt fram for salg til morsdagen. Protea må passe flott til temaet om kjærlighet, tenkte jeg - og det var riktig mye kjærlighet rundt meg, viste det seg. Overalt hang hjerter i alle mulige materialer, og på benken var det hjertesjokolade med Love prega inn. Til søndag er det morsdag, og om fjorten dager er det Valentinsdag. Betjeningen er kanskje ekstra tidlig ute med å friste kjærlighetssøkende folk i samme slengen!

Slekten er oppkalt etter den greske guden Protevs sønn av Poseidon. Han var i stand til å forandre form til løve, slange, vann mm ved hjelp av bare vilje. Det viser til mangfoldet og den variasjonen som finnes i Protea familien. Mer enn 1400 varianter i ulike former, størrelser, farver og teksturer er registrert. 
De er blant de eldste blomsterfamiliene på jorda og kan dateres tilbake 300 millioner år. 

Havguden hadde evnen til å kjenne fortid, nåtid og framtid. Han ble kalt den gamle, gåtefulle mannen av havet. Han som hadde alle svarene...Men han ble trassig og lei og foretrakk å slappa av på øya Faros med å vokte Amfitrites seler. 
Protea symboliserer således mangfold og mot!

Jeg skal passe på å ta en masse bilder av ulike Proteablomster mens jeg er i Sør-Afrika og Kruger Nasjonal Park i oktober.



torsdag 30. januar 2014

Norsk kultur, Østfoldmat; Stekt flesk




Fredriksstad Blad 28. Januar

Jeg er nok enig i at reker topper lista over Østfoldmat, men den eldste sønnen ba faktisk om stekt fleks og duppe i dag... egentlig kaller vi det ikke duppe i Østfold, bare hvit saus, men han er halvt telemarking, så jeg får la det passere! Han rekker altså opp handa i kveld!
Kilde

Egen kommentar 30. Januar

Vi hadde en diskusjon på jobben i går om fiskepudding i hvitsaus med reker og grønnsaker i terteskjell. Det har vi innfødte et nært forhold til mens de av kollegaene som kommer fra den andre siden av fjorden aldri hadde spist det før de flytta hit. Det er kanskje den optimale Østfoldretten: Sjømat tilbedredt og servert på denne måten!
Jeg husker det var en flittig brukt lørdagskosrett i mitt barndomshjem. Vi har kanskje ikke vært så veldig flinke til å bringe den videre i arv. Mulig fordi jeg er gift med en fra den "are sida av fjord´n"!


onsdag 29. januar 2014

Åpen skole 2012





Tradisjonen tro har vi åpen skole i dag med utstillinger, stand i kantina og besøk av avgangselever fra ungdomsskolene i klasserommene mens undervisningen pågår. Vi er i den heldige situasjonen at det er lange ventelister med elever som ønsker plass på avdelingen vår. Mens andre skoler i landet sliter med å opprettholdet tilbudet om studiespesialisering med programfag formgiving fordi interessen er synkende, har vi stor pågang av elever, lange ventelister og 32 elever i paralellklassene!


Akryl Vg2, ekspressive portretter

 Pastell vg1, stilleben - klikk




 

- klikk på bildene -

Kunstnerisk uttrykksglede 

I fjor fikk vi Ildsjelprisen på fagkonferanssen Formgivingsfag 2014 fordi vi har stor rekrutering og fordi vi blant annet har tatt noen grep for å involvere lokalmiljøet i undervisningen, for å delta på kulturelle arenaer utenfor skolen og for å samarbeide med næringslivet. Flere av oppgavene elevene får er direkte knytta til det virkelige livet.



Digitale bilder V3, illustrasjon


Sitat:
Glemmen vgs var vinner av fjorårets Ildsjelpris. Juryens begrunnelse var: 
Miljøet har god lokal synlighet, og de er aktive i forhold til å løfte studiet SSP formgivingsfag i pressen. Glemmen har høyt elevtall med en god og aktiv rekruttering over lengre tid, og de har et bredt tilbud med tilrettelegging for tverrfaglige opplegg, for eksempel matte/realfag.



Fra utstillinga vår i elevsenteret




Elever fra ungdomsskolene - underholdning i elevsenteret med Helmine og Nora



Andre estetiske skoletilbud:
Design og håndverk
Design og tekstil
Produkt- og utstillingsdesign
Frisør
Medier og kommunikasjon
Konditor

 

Klipp fra fagtidsskriftet FORM:


Fra moteoppvisningen










Mandag 10. februar vil vi være til stede på årets konferanse for å takke for den gjeve prisen.