mandag 29. april 2013

Mandagstema: Motlys


Magnoliagreiner er tatt inn for å drives fram til blomsting på lørdag. Håper de da er i full blomst og kan gi festen en ekstra vakker borddekking.




Bildet er tatt i vinterhaven mot spottene i taket klokka halv ti nå i kveld.






Mandarin, orange Monay




I call this plant the Lily of the nun, because I had a little offshoot many years ago from the nuns living in the house next to my childhood´s home. Can anyone tell me her real name?




lørdag 27. april 2013

Kjærkommen summing i vårsola






Zuuum, zuuum hvem lar seg ikke fascinere av denne lyden!  Vi lar oss avbryte det vi holder på med, lytter og speider etter humla som strever med å holde kroppen flyvende over oss....








De liker å hvile i varmen fra sola, og kan sitte stille i timevis... i alle fall føltes det ut som det da jeg venta på å få et blinkskudd av den første humla i vår. Den svære humla klamra seg fast til husveggen et sted som ikke akkurat ville gi det beste motivet. Da jeg omsider gikk lei av å vente og tok meg en pause, var den rakkaren fløyet vekk før jeg var tilbake for å sjekke om den hadde våkna av formiddagsluren.... på tirsdag.
Perleblomstene i potta er visne. Noen fruktemner har fått utvikle seg, og frøene skal sammen med løkene i jorda for å bli nye planter neste vår - til glede for humla. Uteplantene lar vente på seg. Ikke et blad er å se ennå.






Solstrålende de siste dagene må ha gitt humla mi et kraftig b-vitaminkikk, den bokstaveligtalt suser i full fart avgårde forbi terrassen. Det er slett ikke noe problem for den å holde seg på vingene. Det første som møtte meg i dag tidlig var humla som kom rett mot meg, så raskt at jeg ikke rakk å få innstilt kameraet. Vel, tenkte jeg ... dette virker lovende. 

Jeg ble sittende på post i timer før den kom tilbake. Da hadde jeg besøk på terrassen, så humla var fordufta lenge for kameraet ble slått på. For tredje gang forbi terrassen kom den nok en gang i rekord fart med kursen peila rett rundt hushjørnet. På vei tilbake tok den seg tid til å surre litt rundt i rosebedet og inspisere plenen uten å ense en eneste lille krokusblomst som sto der innbydende i flotte farver og med bærerne fulle av pollen. Den var kanskje alt fornøyd med dagens innsamling. Det er nok en mørk jordhumle etter plakaten å dømme. Endelig fikk jeg tatt bilder...







Litt fakta
Humler er store, tunge og hårete sosiale insekter som er verdens mest klossete og klønete til å fly. Sammen med marihøner, øyenstikkere og sommerfugler er de kanskje de eneste insektene som nesten alle liker.




Dette må være en skikkelig jordhumle


Bare dronninger og arbeidere hos humler har stikkebrodd. Stikk av humler kan svi, men de stikker veldig sjelden. Kanskje fordi de ikke synes det er bryet verdt! De er ganske så bedagelige anlagt og synes å unngå konflikter. Det er bare når de føler avkommet blir trua at de viser agressivitet!

Det antas at det har vært humler på jorda siden tidsperioden Oligocene, for rundt 30 millioner år sida.

Det er påpekt at Einstein en gang sa at uten bier til å pollinere matvekstene våre, vil vi dø ut i løpet av bare fire år. Antakeligvis har Einstein aldri sagt dette i det hele tatt. Det er bare en myte. Men hvis biene skulle dø ut, er det ganske sikkert at liv slik vi kjenner til det, vil opphøre etter en kort tid. Tilgangen på mat vil bli så mye mindre. En verden uten bier, vil trolig også være en verden med langt færre mennesker.

Humler finnes hovedsakelig i nordlige tempererte strøk, i tillegg er det noen innfødte søramerikanske arter, og på New Zealand har noen arter som ble innført for rundt 100 år sida for å pollinere rødkløver, blitt et naturlig innslag. 
Det er visstnok allerede kolonier av Bombus terrestris, dvs den vanlige humla,  på Tasmania, så det er nå bare et spørsmål om tid før de når fastlandet.
De trekker mye lenger nord enn honningbier, og kolonier er funnet på Ellesmere Island i Nord-Canada, bare 880 km fra Nordpolen!
Det er over 250 ulike humler i verden, de fleste på den nordlige halvkula. Det er bort i mot 34 arter i Norge.



Oversatt og farvelagt



En humlekoloni starter friskt hver vår med en dronning som har parra seg tidligere på året og som våkner opp fra dvalemodus. Hun føder først arbeidstakere (kvinner) og til slutt hanner (droner) og dronninger. På slutten av livet i kolonien vil bare de nye dronningene overleve. De går i hi og starter på nytt neste vår. Humlene er vedlig stedskjære, de kan fly ganske langt til tross for at de er dårlige flyvere, men kommer som regel alltid tilbake til utgangspunktet.
Alle kan bidra til å gjøre forholdene gode for humlene våre! 
Natural History Museum
AgriLife
Discover the Bumble Bee

Andre bidrag i oppfordringen fra Elisabeth om å delta på utfordringen hos Anne på Moseplassen:
Humlehagen



Illustrasjon til innlegget bak siste lenka


Sant å si så sydde jeg også et humlekostyme til minstesønnen da det ble arrangert karneval i byen for en del år sida - da var han kry som en humle, surra rundt og svinsa fram og tilbake....

Blomstrende fredag; Endelig


Det blir gjenforening og jubileum!




Ja, hva skal man tro på? Jeg har fått invitasjon til å treffe to sommervenninner igjen etter 46 år, og dette er det skrevet om i "stjernene" denne uka!
Jeg ser fram i mot å se dem igjen, endelig! Vi skulle ha truffet hverandre tidligrere, men det ble utsatt. Nå har vi funnet ny dato, og forventningene til møtet er store!
Og arrangementet er jo at familien samles til jubileum i hjemmet. For å få det til må alle i familien stille opp og yte sitt siden jeg mer eller mindre er bevegelseshemma en stund til.

Her er vi, på Foten 1963!






fredag 26. april 2013

IF; Farwell


Strange, but this headline is the name of the painting I was inspired of last week!
I let me inspire once more!!






They are all present: Mother and son, the family, the young lovers, father and daughter, grandfather and granddaughter, the old couple and friends!

Original painting,
States of Mind 1; Farewells




Suddenly I discovered a new and third face in this part!!!




Or will this be better?


And a man in profile with a scull cap on his head appeared too in front of the old woman!



Some come, some leave




I like to give all my new visitors and followers a warm welcome, nice to have you with me.
I have lost some over time, but this happens once and a while for everyone, I think. Sometimes I wonder, why didn´t my blog keep their interest, has it changed .... has my blog developed in an undesirable direction... or what´s the matter?
Instead of being follower myself lately, I put the blogs I like very much on my personal blog list where I can have the overlook of what´s new on these blogs.
Some blogs which is not on the list, I visit frequently and then will be updated in a way.

Hugs from me

Orange, glad it´s Friday; Pond updates





Dredging work in the pond whole gives me the opportunity to take a lot of pictures in which orange is the dominant color. All the worker´s dresses are fabric dyed and their construction machinery are painted in orange.
This is happening in the pond now:  two levels are created which will make two water mirrors, in due to reduce the pressure on the embankment to the north. It is a temporary discontinuance solution.
As my life's motto is, Nothing is so bad that it is no good for something. Maybe when the pond is completely recovered, we can create little stream with fall and a small bridge from one side to the other. It may be so romantic ... I'm dreaming ... another thing is what the government says. They have the responsibility for the maintenance at last they admitted their position. I earlier dreamed about a small rowboat on the water too, but the idea was rejected by a biologist.





onsdag 24. april 2013

Nå kribler det i fingrene





Ja, nå vil vi ut og stelle i haven, og denne våren hadde jeg planer om å gjødsle rett. Det har jeg aldri vært god på.
Når nesla skyter, vil jeg lage neslevann som i fjor.
Gjødsle hver fredag er et tips.





Den kalde vinteren har vært tøff for mange av rosene.

Oppskrift på middel mot lus på roser og andre blomster:
1 spiseskje rapsolje
1 spiseskje grønnsåpe
1 spiseskje bakepulver
1 spiseskje rødsprit
1 liter vann

Dusjes på plantene.

Sykle til jobben






I dag har jeg meldt meg på "Sykle til jobben" som starter 24. april. I år er det 40-årsjubileum for sykle-til-jobben aksjonen.
Jeg går når det er snø, kaldt og regnvær, men ellers sykler jeg, og da kan jeg like gjerne danne et lag jeg har kalt Vi på Glemmen, etter avisa vår, med noen kollegaer og være med i konkurransen om å vinne en tur.
Første skritt er likevel å komme seg på beina og opp og trå. Har hørt rykter om at Herren i Huset vil spandere ny lett sykkel på meg også. Vi har en bakke opp til huset vårt som er tung å gå opp med en sykkel på 18,6 kg. Og siden jeg snart runder, er dette en fin anledning.
Sykkelen min er en flott Finse, DBS-sykkel, helt uten riper i lakken - laga for sykling i fjellheimen med solide dekk og grov ramme, men ingen sykkel for "Sykle til jobben" i bygater...
Så får vi se da om noen vil bli med på laget!
Bildet over er fra en sykkeltur i høst langs veien mot havet ved kysten av Camargue.

Mens mannen var på besøk på skolen vår i anledning Dignity Day, sykla kona til jobben:
H.K.H. Kronprinsessa tok sykkelen til jobb i dag. Saman med representantar for Sykle til Jobben-aksjonen og fleire andre profilar la Kronprinsessa ut på den to mil lange turen frå Skaugum til Slottet i dag tidleg.
Neida, jeg aner ikke. Dette var i fjor! Men at Håkon var på skolen i dag, er sant. Sa at sjefen skulle gi han en klem fra meg. Lurer på om det ble gjort!



Se videoen med Petrus, med Håkon og med Marianne

IF; Train







Inspiration: Umberto BoccioniStates of Mind I: The Farewells, 1911





A room with a sofa and a view





This is the office building of the premier FMV where large ships were built, now a part the university/college of Ostfold.

I´m dreaming....




ten years have passed.....

Visitors in the garden



The Robin

O Robin, sing !   for the secret of eternity is in song.
I wish I were as you, free from prisons and chains.
I wish I were as you; a soul flying over the valleys,
Sipping the light as wine is sipped from ethereal cups.
I wish I were as you, innocent, contented and happy
Ignoring the future and forgetting the past.
I wish I were as you in beauty, grace and elegance
With the wind spreading my wings for adornment by the dew.
I wish I were as you, a thought floating above the land
Pouring out my songs between the forest and the sky.
O Robin, sing !    and disperse my anxiety.
I listen to the voice within your voice that whispers in my inner ear. 

Kahlil Gibran







tirsdag 23. april 2013

Verdens bokdag


Boka som jeg valgte for å fylle dagene mine her hjemme med innhold, ble Havets Katedral. Den ga jeg til Hanne, mamma til barnebarnet mitt, den jula boka kom ut på det norske markedet. Da den lille familien skulle flytte, ga de bort alt som ikke var nødvendig å ta med seg til den nye leiligheten. Jeg fikk boka tilbake!
Nå har den stått i bokhylla og venta på sin tur. Mitt umiddelbare inntrykk er at den er veldig trist, i alle fall i starten. Språket er helt fantastisk, lekende lett, men likevel solid og fullt av vakre formuleringer og nydelige skildringer av både miljø og følelser. Honør til oversetteren også som har klart å ivareta språket så godt.
Enda en gang har samleordet mitt "Nærvær" vært på trykk, to ganger allerede. Ser ikke ut til at jeg kan lese en bok uten at det ordet dukker opp!




I og med at jeg kjenner Barcelona nesten like godt som min egen bukselomme, er det veldig interessant å få "oppleve" byen slik den var på begynnelsen av 1300-tallet. I 2004 fikk jeg omvisning i katedralen av  en kollega fra Tarragona!
Det er verdens bokdag i dag - og i den anledningen arrangerer biblioteket "Blind date" mellom en bok og en leser. Artig tiltak. Jeg får være med en annen gang!