onsdag 29. februar 2012

Skuddårsdagen


Fridd i dag, og fått nei? Da ville du ha fått et par hansker om det hadde skjedd på 50-tallet!


Dagens blomst er purpurkrokus i følge Marie Angel


Skuddårets historie strekker seg fra de gamle egypterne via kvinnelig frieri og religionskrangel. Bakgrunnen for selve dagen har derimot med sola å gjøre.
Den egyptiske Kong Ptolemaios III skal ha lagt til en skuddårsdag allerede tilbake i 238 f. Kr.
Kilde: http://www.nationen.no/2012/02/29/nyheter/skuddar/29_februar/kalender/solar/7279417/

Et skuddår er et år som har en dag mer enn et normalt år.
Jorden bruker ca. 365,2422 dager på en runde rundt solen. For at dette skal passe inn med vår kalender, har vi satt inn skuddår. Et normalt år har 365 dager, med 28 dager i februar. I et skuddår har februar en ekstra dag, altså 29 dager, og samlet 366 dager for hele året.
Grunnen til at den ekstra dagen ble lagt til februar, og grunnen til at februar er så mye kortere enn de andre månedene, er at i den eldre romerske kalenderen var mars den første måneden i året og februar den siste.
En kuriositet er at den «nye» dagen ikke ble lagt sist i måneden, men etter den 24. februar. Den 24. februar ble av romerne kalt dag 6 før Kalendaee i mars. Skuddagen var da kalt den andre dag 6 før Kalendaee i mars. Kalendaee er romernes navn på den første dagen i måneden, og de regnet seg bakover til Kalendaee, der dag 1 før Kalendaee var Kalendaee selv.
Et skuddår er normalt hvert fjerde år – i alle årstall som er delelige med 4. Unntaket er hundreårene (1700, 1800, 1900 etc.) som ikke har skuddår med mindre de er delelige med 400 (1200, 1600, 2000, 2400 etc.). Det ble derfor skuddår i 2000, men skuddåret faller bort i 2100.
Denne fordelingen av skuddår ble innført i Norge med den gregorianske kalenderen i år 1700.
År 2012 er et skuddår. Forrige skuddår var 2008. Neste skuddår er 2016.
Ifølge tradisjonen kan kvinner fri til mannen 29. februar. Skottland etablerte dagen som en hvor en kvinne kunne fri til en mann i året 1288. Om han sa nei ble han ilagt bot.
Kilde: Wikipedia

Madeira; Riscofossen



Fra en blomsterøy til en annen; Levada Risco


Rabacal er et av de mest besøkte utfartsstedene på øya. Veien ned fra Paul da Serra er bratt, men stien langs levadaen fram til Risco-vannfallet har ingen store utfordringer. Det er også mulig å gå ned til  levadaen som fører fram til 25 små fosser, herfra.



Klar til vandring!




Levadaen blir fylt med vann som føres ned fjellsidene i små bekker.




Jorda er rød av jern og skaper flotte kontraster til den grønne vegitasjonen.



tirsdag 28. februar 2012

Fra en blomsterøy til en annen 2; Madeira

Jeg bor på Norges blomsterøy og er vel vant til en omfangsrik flora, så det skal en del til for å imponere meg. Å dra til Madeira i februar er heller ikke på det mest spennende tilspunktet for en blomsterelsker, for blomstringen starter for fullt først i midten av mars.
Likevel, vi fikk mye ut av de dagene vil var der.

Mørke skyer lå lavt over øya mandag morgen. Langs kysten var det noenlunde klarvær, og målet for turen denne dagen ble øyas østkyst og spissen Sao Lourenco penisula.





Ikke tenkte jeg på at jeg hadde kledd meg for å stå i stil med farvene på lavafjellet!





Det er en del blomster jeg aldri fikk tatt bilde av, men de fleste kan sees her som er erstatning!
http://www.morkabygda.no/gallery_78.html



En vill tomat vokste opp fra den karrige jorda!

mandag 27. februar 2012

Madeiras februarblomst; Camel's Foot Tree



Fra den Botaniske haven i Funchal






Bauhinia purpurea er en art av i familien Fabaceae , innfødt til Sør- Kina  og Sør-Asia.Vanlige navn er Hong Kong Orchid Tree, Purple kamel fot, og Hawaiian orkidtre.

Bauhinia variegata  er innfødt til Sørøst- Asia fra det sørlige Kina vest til Pakistan og India. Det kalles også Mountain-ibenholt,  Kachnar (hindi), (punjabi), (urdu) eller Kanchan (Bengali) i India .

Det lille til mellomstore treet kan bli 10-12 m høyt, med løv i tørketida. Bladene er 10-20 cm lange og brede og avrundet. Blomstene er påfallende, lyse rosa eller hvite, 8-12 cm diameter, med fem kronblad. Fruktene er er15-30 cm lange som inneholder flere frø .
Dette er et meget populært prydplantetre i subtropiske og tropiske klima, dyrket for sine duftende blomster.
Kilde: Wikipedia