Sider

lørdag 29. september 2012

Where will I walk tomorrow?





I look forward to walk in this surroundings, I have never been there before....





Remember Blogger's Sunday walk next week!




Acutally I am here just now, in the Apple store, writing this... and there will be a concert in the park this night I will join!!!!

fredag 28. september 2012

Blomstrende fredag; En av floraens skatter og tro haap og kjaerlighet




Johannesurt, perikum, den siste blomstringa...
Johannes sto jo baade for tro, haap og kjaerlighet... ikke sant?




onsdag 26. september 2012

Blant kunstneren Vigelands barn





Vigelandsparken viser mennesker i alle faser av livet, men i dag var min oppmerksomhet retta mot de aller minste.
Vigelandsparken er unik. Det finnes ikke maken i verden med 200 skulpturer i bronse, granitt og smiljern forma av en eneste kunstner, og det er like interessant å gå her om og om igjen for å studere alle skulpturene, og hver gang bli fascinert av hvordan han har grepet øyeblikket.






Vigelandsanlegget ble i hovedsak ferdigstilt mellom 1939 og 1949.





Høsten kommer,
adjø da sommer
takk for sol, takk for lys
Hør nå tuter vinden
stryker deg om kinnen
det er høst, det er høst




Så sårbare er vi....






tirsdag 25. september 2012

Såga i norrøn mytologi




Såga fra norrønt Sága, «hun som ser alt»er en av de mange gudinnene eller åsynjer som er nevnt i Den yngre Edda og hvor hun står nest etter Frigg. Hennes hus er Søkkvabekk (fra søkkr eller søkkvi, «en tilstand av tungsinn» som i talemåten liggja í søkk eller í søkkva, skjønt som stedsnavn peker nok navnet på vann eller bekk under bakken).
Annen tydning kan være Sokkvabekkr eller Søkkvabekk som betyr «sokne benker», kanskje et skip.
Svalende bølger stryker over hennes hus. Etter sigende, slik det er nevnt i Eddakvadet Grimnismål skal hun bo der sammen med Odin, og tilfreds drikke av gullbegre. Søkkvabekk nevnes også som et annet navn på Friggs bolig Fensal (eller i flertall Fensaler, «myrsalene») noe som kan tyde på at Såga opprinnelig er Frigg selv. Som selvstendig gudinne er Såga dog ubetydelig i kildene, og det er heller ingen egen myte knyttet til hennes navn. 
http://no.wikipedia.org/wiki/Såga 

Søkkvabekk heiter den fjorde,
og der dei svale båror brusar over;
der Odin og Sågadrikk alle dagarglade or gullkjeri.

I Skaldskaparmål er Såga i enkelte utgaver nevnt i en liste på 27 åsynjer, men det finnes ingen ytterligere informasjon om henne
«Den andre er Såga. Ho bur på Søkkvabekk; det er óg ein stor gard."
Gudinnene Såga, Lin, Sjovn, Vår, og Vor må alle betraktes som ansvarlige for særskilte områder i den private sfære og likevel ble det skilt klart mellom dem slik at de på mange måter tilsvarer matrongudinner».

Likheter med Frøya

Peter A Munch mente at det kunne være mulig at Gjevjon (oppfattet som Frøya som 'den som gir'), akkurat som Saga, tilsvarte Odins hustru Frigg.

mandag 24. september 2012

Mandagstema; Lengsel


Høydene sør for Chania


Lengsel - ja, hvor lengter jeg tilbake? Det er mange steder jeg gjerne vil tilbake til, men det å lengte er noe enda sterkere, mer inderlig. Tror det må være Kreta. Det er lenge siden jeg har vært der, og det kjennes som mitt andre hjemland. Jeg har studert livet på øya som det var på minoernes tid, og det var fascinerende å lære om dette samfunnet og senere dra på utfarter til bortgjemte steder langt utafor allfarvei der vanlige turister sjelden finner fram.
Vi var der første gang i 1986, siste i 2001. Vi har som nevnt reist øya på kryss og tvers, men det er ett sted jeg ikke har utforska, og det er området mellom Rethymnon og Heraklion.




Vi kommer nok ikke dit med det første. En gang skjer det nok!





søndag 23. september 2012

Eplefestivalen på Rove, Hvaler


 


Vi kjøpte ferskpressa rå eplesaft og eplekake, men epler i løs vekt var ikke å oppdrive.
Og jeg som så gjerne ville ha kjøpt en kilo åkerøepler i brun pose.... fra en gammeldags bod!




Eplene var bare på utstilling!




Men vi kunne få kjøpt epletrær og eplemarmelade, eplegele, eplechutney, eplemos og eplemost og hva ellers epler kan brukes til samt eplefat




og eple av tre!



Servert:

Eple på grill!

Litt eplehistorikk:
I tillegg til å skildre eplefrukten, har ordet «eple» også blitt brukt om alle slags frukter på flere europeiske språk.Dette har ført til at man har flere epler i historiene våre enn vi strengt tatt har dekning for. Den forbudte frukten som Adam og Eva spiste av kaller man idag gjerne et eple, men det var et granateple, og den gulekveden som sådde splid mellom vakre greske gudinner er også blitt til et stridens eple.

I norrøn mytologi voktet Idun et antall epler som gudene spiste av for å holde seg unge. Epler går også igjen som legende eller drepende frukter blant annet i C.S Lewis romanDrømmen om Narnia og eventyret om Snøhvit. Wilhelm Tell er kjent for å skutt et eple plassert på sønnens hode i to med en pil fra armbrøsten sin. Vitenskapsmannen Isaac  Newton skal ha utviklet teorien sin om tyngdekraften fordi han så et eple falle fra et tre.

Kilde: wikipedia 
Iduns epler

Iduns epler, som ga evig liv til den som spiste det, var reservert gudene, men jotnene prøvde å stjele dem. Jotnen Tjafse tok Loke til fange og nektet å slippe han fri om ikke Loke hjalp ham å få tak i Iduns epler.
Loke lurte da Idun ut i skogen hvor Tjafse fanget henne. Siden da gudene begynte å bli eldre oppdaget de hva Loke hadde gjort, og beordret han til å redde Idun og eplene.
Dette gjorde han ved å låne Frøyas fjærdrakt og fly hjem til Tjafse.




Eplene på bordet i Frøyas hall Sessrymnir.
Rammer fra animasjonsfilmen min 'Spor'


Haner og høner trives godt på eplefestival, og vi endte opp på hønebingo. Det nummeret høna skiter på, vinner! Høna var ikke akkurat skitevillig, så vi forlot plassen før vinneren ble kåra...


 


Vi kjøpte også boka om Gresskar fordi det er ikke melon som har overtatt rosebedet som jeg først trodde, men gresskar - og da er det greit å være forberedt med oppskrifter og ideér til Halloween!


Det siste gresskaret kjøpte vi sammen med boka!

Soppkontrollen var også tilstede:



lørdag 22. september 2012

Eir, gudinne for fødsel


Onsdag hadde vi besøk av Eir, snart tre måneder, ei oppvakt, tillitsfull og vakker, lita jente.



Åsynjene

Eir fra norrønt Eir, kommer fra «hjelp», «nåde», «vern», «ro» (akkurat som mitt eget navn som betyr å berge) er i norrøn mytologi ei gudinne, ei åsynje, for legekunst. Ho er også nevnt som en av flere møyer som sitter sammen med Menglad (som kan tolkes som Frøya).
Det er usikkert om ho ble dyrka.
Eir er attestert i Edda-diktene, som er satt sammen fra eldre, tradisjonelle kilder på 1200-tallet av Snorre Sturlason og iskaldekvadene, og dessuten i en runeinskripsjon som ble gjort i Bergen en gang rundt år 1300. Forskere i norrøn mytologi har stilt spørsmål om disse kildene referer til samme figur, og diskutert om Eir opprinnelig var en gudinne for legekunst eller en valkyrje. Som med mange andre mindre gudinner har det også blitt fremmet at Eir egentlig er Frigg (akkurat som Saga!). Som selvstendig gudinne har ho blitt sammenlikna med den greske gudinna Hygieia.
Gylvaginning i Den yngre Edda gir Den Høye (Odin) en kort beskrivelse av 16 åsynjer. Den Høye lister Eir som den tredje: «Ho er ein framifrå lækjar».I Skaldskaparmål i Den yngre Edda opptrer Eir enkelte utgaver i en liste over navn på valkyrjer, men Eir ikke oppført i listen over åsynjer i den samme teksten. Disse listene blir ikke alltid inkludert i moderne utgivelser av Skaldskaparmål.

Illustrasjonene er hentet fra animasjonsfilmen min 'SPOR'. Scenene er inspirert av kjente malerier.


De tolv møyene til Frøya i hallen Lyr

fredag 21. september 2012

Blomstrende fredag; Aj, aj, aj


Litt forsinka henger jeg med på Blommande fredag igjen. Jeg visste at bloggtreffpunktet ville starte opp igjen etter sommeren - en eller annen gang, men ante ikke at Katarina ville gi seg med å administrere det. Heldigvis fortsetter det på Bland rosor och bladlöss.

Hva har gått galt i haven i sommer,  er det store spørsmålet. Haven er blitt forsømt av meg og av værgudene, og det som skulle bli den første druehøsten, er rett og slett gått i vasken.



Ny plante i 2009 (klikk på bildet)

Optimist i 2012 (klikk på bildet)

Pessimist 2012


Sånn ser det ut nå! 
I tre år har jeg venta på at vinstokken skulle bærer frukter, og i sommer skjedde det. Jeg så fram til å smake mine aller første sjølodla herligheter. Men gleden varte ikke lenge.... i høst er det bare noen tørre kvister igjen. Skulle tro at den ikke hadde fått nok vann! I sommer som det har bare øsa ned. Det ene skybruddet etter det andre har passert. Det kan ikke være mulig. Det må være en annen grunn til å den bare takka for seg på denne måten.
Skal jeg prøeve meg igjen?

Jeg har holdt det gående på egenhånd med Blomstrende fredag gjennom hele sommeren, så bare ta en titt på gamle poster i arkivet!




Blomstrende fredag; Siste bukett fra haven





Blomstene langs steintrappa! Fairyrosene skaper den rette romantikken, og formen på buketten likner veldig på et hjerte.

torsdag 20. september 2012

Himmelsk; Født 18. septemer


Dette er bare himmelsk, å bli farmor!

Saga født 18. september klokka 14.01 i Jomfruens tegn


Du vet godt hva du vil, selv om du er verdens snilleste og mest hjelpsomme menneske. Du arbeider ikke så raskt, men du er så ordentlig og nøyaktig at det må ta tid. Resultatet er alltid perfekt, for du slurver aldri. (Dette har vi faktisk skjønt etter å ha kjent deg i mors mave en stund!)

Du er beskjeden, kanskje også litt sjenert, men det vil du vokse av deg når du ser at du bare møter godvilje.
Du har økonomisk sans, og tall skremmer deg ikke.
Fra Fødselsdagsboken



Vi måtte feire med flagging!



Herskende planet: Merkur
Element: Jord
Temperament: Melankolsk
Lykkestein: Safir- Det sies at de som bærer safir skal bli skjenket sannhet og oppriktighet. Den er alvorets symbol!
Lykketall: 5,3,9
Lykkeblomst: Asters
Lykkefarve: Grå og marineblå
Type: Nøyaktig, arbeidsom, kritisk, metodisk, intelligent








onsdag 19. september 2012

Nytt liv til arvegods



Hekledukkas nye liv.





Og gamle lerretsskjorter med blonder og håndsydde sømmer fra oldemor, strikkejakker med luer og sokker fra grandgrandtante.... bukse fra farmor og underskjorte fra pappa!





Moren min sydde skjortene på husmorskolen, og det er så utrolig flott at de kan brukes i generasjoner, og at Saga virkelig kan få ta og føle på røttene tilbake i slekta. Sagas pappa bar kysa på bildet på dåpsdagen.