Sider

mandag 31. januar 2011

Chelsea Flower Show

.
Nå er flybilletter og inngangsbilletter til blomsteshowet bestilt! Vi gleder oss!




Dette blir storfin feiring av min kollegas gartnerutdannelse...
Se også Wild and Wonderful: 


Fingernemme Fruer; siste januarkveld

.
Jeg må ha vært litt frustrert da jeg lagde dette innlegget. Etter åtte timers intense vikartimer med påfølgende fullt fokusert malekveld, ble det i det meste laget for konsntrasjonen... så innlegget ble hetende



Og jeg vil på ingen måte sammenlikne oss med de Frustrerte Fruene!







Siden volven er en eldre kvinne, måtte håret få et sølvskimmer. Kanskje blir ansiktet mer markert etter hvert også. Bakgrunnen skal bære preg av bergkrystaller. Det var volvens magiske mineral. En seidpinne, volvestav og andre rekvisitter skal nok også finne sin plass!


Gros:

Mandagstema; Småting

,


I dag er det mandag og malekveld. Da kan jeg ikke være foruten disse småtingene.





Flere småting her:


søndag 30. januar 2011

Forfatteren Bahaa Tahers kamp for et demokratisk Egypt!

.
Da jeg besøkte Egypt i 2004, møtte jeg forfatteren Bahaa Taher på en kafe der intellektuelle kunstnere pleide å diskutere situasjonen i Egypt. Kanskje er deres arbeid med å få et demokratisk styre endelig i ferd med å lykkes!




Det ble tatt bilder på kafeen- de har visst klart å gjemme seg ganske så godt i en 'digital mappe'. Siste positive nyheter: Bildene funnet!






Det ble et uforglemmelig møte med forfatteren, og særlig etter hva som nå skjer i landet hans, har det han formidlet fått enda større betydning- en enda større dimensjon!




Nå er det farlig å ferdes i disse gatene etter mørkets frambrudd!






Hvis reisa vår hadde gått fra Norge, ville den nå ha vært kanselert, men vi skal reise fra Sverige - og ennå har vi ikke fått noen beskjed om at den ikke blir noe av. Vi er vant til å bli omdirigert i siste sekund. To ganger er reiser til Marokko utsatt. Jordan ble i 2009 en fin erstatning. Denne gangen blir det neppe et arabisk land...

Dagen for telling av fuglebesøk

.


Hadde besøk av denne lille rødstrupa i går. Det er nesten umulig å oppdage fuglen som går i ett med terrakottakrukka og greinene foran. Skikkelig kamuflert!

I dag er det telling. Foreløpig har det vært magert med fugler, bare 5 kjøttmeis har stukket innom haven. Dagen er ennå ung, så kan hende flere dukker opp etter hvert!

Nei, det har ikke vært fuglsomt i haven i dag. Mørket har kommet, og det ble med besøket på morgenkvisten. Rødstrupa kom ikke tilbake!
Ved tre-tida tok jeg en tur ut med kamaeraet for å se hvor de befant seg, og i enden av gata vår mellom et rognebærtre og ei bjørk lekte en hel flokk. De føy fram og tilbake, satt aldri stille, og så ut til å ha det riktig så festlig sammen.




Registreringen er overført til http://www.fuglevennen.no


Resultater:

lørdag 29. januar 2011

Venter i spenning

.
Nå venter vi i spenning på om egypterne får sitt demokrati i nær framtid - og om vi kan glede oss og feire sammen med dem, eller om vi må bli hjemme og følge revolusjonen og blodige opptøyer på TV-skjermen!







Bildet viser deler av Karnaktemplet i Luxor 2004





Hatorkapitel i gårdsrommet til Hatshepsuts klippegravkammer i Dronningens dal.
Hatshepsut eller Hatchepsut, som betyr, Først blant fornemme damer, var den femte farao av det 18. dynastiet i oldtidens Egypt. Hun er generelt regnet blant egyptologer som en av de mest fremgangsrike faraoene. Hun regjerte lengre enn noen annen kvinne i noe egyptisk dynasti.
Kilde: Wikipedia
Dronning Hatshepsut regjerte i 21 år fra 1479 til 1458 f. Kr. og var en av Egypts mektigste, kvinnelige faraoer. Hun er kjent for å ha kledd seg som en mann og for å ha gått med falsk skjegg, og hun var mektigere enn sine mer kjente kvinnelige etterfølgere Nefertiti og Kleopatra.
Gravtempelet hennes er et av de mest berømte i Kongenes dal i Egypt.
Kilde: Aftenposten nett

I følge forfatteren Pauline Gedge i romanen Solens datter så Hatshepsut stedet hvor hennes evige hvile skulle finne sted,  tre ganger i løpet av livet.
Første gang som lita jente sammen med faren, Farao Tothmosis 1, moren, dronning Ahmose, og broren sin, Tothmosis 2.
Andre gangen med kjærsten, arkitekten og presten Senmut.
Og siste gangen også sammen med Senmut.






Et minne fra den gang


Armebåndet har også sin egen historie... den får også vente!
Tegnet  som likner en knute kalles Sa og skal gi beskyttelse. Opprinnelsen er ukjent, men det spekuleres i om det er et sammenrullet teppe til en gjeter eller en papyrusrull som båtfolket brukte til redningsbøyle. Tegnet har alltid vær knytta til smykker. Det er ofte brukt sammen med ankh - og djed-symbolene.
Taurut, fødselsgudinnen i form av en flodhest, står ofte lent og hviler foten mot Sa.

Måtte Sa beskytte folket nå!


Taurut laga av en tidligere elev

Hva tulipanene forteller...

.



Tulipanenes språk

Noe av det som er herlig med tulipaner er at de uttrykker så mye forskjellig. De kommer i alle regnbuens farver, og hver farve har sin betydning.  Antallet har også mye å si, enten det er en enslig tulipan i et vannglass eller en kjempebukett med et titalls blomster i ulike farger. Det kan aldri blir for mange tulipaner i en vase...
Blomstenes språk 
“Si det med blomster” er et kjent uttrykk, men ikke alle er klar over at det faktisk eksisterer et eget blomsterspråk. Blomsterspråket sto sterkt i overklassens finurlige flørtekultur på 17- og 1800-tallet. Lenge før tekstmeldingens tid kan man se for seg hvordan forelskede par har holdt romansen skjult for kritiske blikk ved å sende hemmelige beskjeder i form av blomster.
Dette kodespråket stammer egentlig fra Tyrkia, der kvinnene ikke hadde anledning til å uttrykke seg fritt. I stedet utviklet de et intrikat kodespråk bestående av blomster og gjenstander.




Den engelske overklassekvinnen Lady Mary Montague beskriver det slik allerede i 1718: "Det finnes ingen farge, ingen blomst, intet ugras, ingen frukt, urt, småstein eller fjær som ikke har en versestrofe knyttet til seg, og man kan skjelle ut, bebreide eller sende brev som uttrykker lidenskap, vennskap, kompliment eller til og med nyheter uten noensinne å flekke fingrene med blekk".
 
Det finnes en blomst som symboliserer hver eneste emosjon i kjærlighetens følelsesregister. Mest kjent er kanskje rosenes betyding, men det skjuler seg også dramatiske budskap i tulipanene:

    •    En hvit: Jeg elsker deg kanskje ikke lenger

    •    To hvite: Jeg elsker deg ikke lenger

    •    En hvit og en rød: Det er deg jeg vil ha

    •    Gule: Jeg elsker deg, men vi har fiender   





Stell av tulipaner
    1.    Snitt av 1-2 cm av stilken.
    2.    Sett i kaldt vann i minst 1 time før du tar av posen.
    3.    Blomstene bør ikke stå i direkte sollys eller i nærheten av ovn.
    4.    Sett gjerne blomstene kaldt om natten for lengre holdbarhet.
    5.    Bruk en ren vase, helst vasket i vann tilsatt klorin. Ikke bytt vann i vasen, men etterfyll.

Kilde: http://www.plantasjen.no/Nyheter/Artikler-Norge/Tulipanenes-sprak/

fredag 28. januar 2011

Blomstrende fredag; Duft

.


Tenk på når våren kommer, og magnoliatreet blomstrer med vakre, hvite blomster på bar kvist, og en lett, søt, herlig duft sprer seg utover. Og den er helt alene om å gi haven en fornemmelse av paradis. Det er noe å se fram i mot!



M, ABC-Skandinavia

.



Månefestivalen arrangeres i Gamlebyen hver år, i år 29.-31. juli . Den er verdt et besøk. Konsertene er varierte og passer for de fleste aldre. Hele Gamlebyen er i feststemning!





Mellomporten er den midtre av de tre portene som fører gjennom festningsbyens mur mot elva. Porten er bygd i 1727 og prydet med Frederik IV’s monogram.


 Lånt bilde, fotograf ukjent

Münsterhuset, lysthus i Kommandanthaven bygd før 1725. Det er en kvadratisk murstenspaviljong med pyramidetak. Østveggen går i ett med muren som avgrenser haven. Den var utstyrt med ovn (nå peis) og har stukkdekorert himling. Opprinnelsen til navnet «Münsterhuset.» er usikker. Det tyske ordet har og har hatt ulike betydninger, i dag mest stiftskirke, tidligere kloster, men også «mønstring». Münster er dessuten en by i Westfalen, hvorfra det kom tyske leietropper til Christian V i 1675. Den mest sannsynlige bakgrunn for navnet Münster. er at plassen ved kommandantboligen (der Tøihuset senere ble bygd) var mønstringsplass. Mer info her.
Haven der lysthuset befinner seg, er vanligvis stengt for offentligheten, men å delta på arrangerte haveturer i Gamlebyen gir muligheten til en kikk innom!





Mærrapanna, område mellom Slevikkilen og Hankøsundet, populært som friluftsområdet og badeplass. Staten kjøpte Mærrapanna i 1971. Et området på 40 daa ble i 1992 fredet som naturreservat, bl.a. fordi det her finnes en av de største barlindforekomster i sør-øst-Norge.
Dette er et av favoritt turstedene. Vi bodde ganske nær Mærrapanna fra 1983 til 1989, og vi tar gjerne en søndagstur på gamle trakter for å føle naturkreftene på kroppen. Her møter himmel hav!
Bildet over er imidlertid fra 2006.

Møklegård, gård og boligområde med åpen bebyggelse, dagligvareforretning etc. i søndre Onsøy. Ved Møklegård tar Øienkilveien av fra riksvei 117 som her svinger mot vest til tettstedene langs vestkysten («Møklegårdkrysset»). Navnet er opprinnelig Mykligardr (= Storgården).



torsdag 27. januar 2011

Gudinnenes blomster 2

.
Valmuer

Akeleie

Bekkeblom

Løynantshjerter

Elecampane

Lavendel

Myrt

Sitronmelisse

Sitronverbena

 Lilje

Brennende flammer

Dagfiol

Nellik

Markjordbær

Bjørk






Alle tegningene er laga i Flash som resten av serien.
Rosmarin mangler.... og det drøyer nok en stund til den er ferdig for jeg har andre planer før det!

Sjølsagt har stedene der plantene gror, betydning for hvilke gudinner de forbindes med. Så noen av disse er også knytta til den etruskiske fruktbarhetsgudinna Turan, Frøyas likeverdige...

Lenke til Gudinnenes blomster 1  og Turans blomster