tirsdag 30. juni 2009

Den grønnkledde fra Peer Gynt


Dette er min versjon av Den Grønnkledde i stykket Peer Gynt av Henrik Ibsen. Gammelt det og!
Teknikk: Bearbeidet vanntrykk.

Tomatene i drivhuset




Hvorfor tørker blomster og blader på tomatplantene? Har jeg vannet for lite?
Jeg vanner og vanner annenhver dag som vi har tillatelse til.

Dagens havestell


Telekia speciosa og geiterams i skjønn forening.


Det var på høy tid å høste frøknippene på spansk kjørvel slik at ikke hele medisinurtebedet vil bli overtatt av den. Det er nok tilgrodd som det er.


Begynte i går å fjerne jord og røtter i stien fra terrassen til haven for å få fram fjellet hele veien.
I dumpa har jeg i dag lagt noen steiner for å jevne stien ut litt. Flere steiner trengs!



Og 'Herren i Haven' den opprinnelige, har ryddet opp i steinkanten mot veien. Nå er det ekstremt tørt i jorda.

Marihøna

Årets første marihøne dukket opp i dag, på denne dagen 29,juni!



Sommerens første bad i sjøen. Temperaturen i vannet nærmer seg 23 grader, og ingen brennmaneter å se. Det er bare herlig!

mandag 29. juni 2009

Frøyas dag i Irland

.
Den 29. juni er Frøyas dag på Irland. Den første runa markeres, FEHU (urnordisk), også FE (norrønt) eller FEOH. Det var denne dagen folket på den grønne øya sanket urtene til bruk for høsten og vinteren. Runa står for fruktbarhet og er knytta til budskapen, fe=kveg, som i eldre tider var tegn på rikdom. Den betyr også lykke, håp, energi - skapelse og ødeleggelse fordi Frøya var både fruktbarhetsgudinne og dødsgudinne. Noen av blomstene som ble plukket, var forglemmegei og villrosa med fem kronblader. Tallet fem er forbundet med Frøya derfor er også femstjerna knyttet til henne. Nederst svarthyll.
Øyenstikkeren er en av insektene som er forbundet med fruktbarhetsgudinnene. Den andre er marihøna.
Jeg samler på brosjer med øyenstikkere som motiv. Den første er en gave fra Marianne, den neste er kjøpt på Porto de la Cruz, Tenerife, og den nedereste er kjøpt i Barcelona. Siden øyenstikkerne som flyr over vannet, flyr så raskt at jeg får problemer med å fotografere dem (må lære meg teknikken snart), får disse være en erstatning!
Denne øyenstikkeren kjøpte jeg på Korfu. Den henger i furua ved Rasteplassen og klinger flott i vinden. En annen henger i nabotreet.


Julegave fra Eirik og Magnus i 2020, en nydelig øyenstikker i filigransarbeid. Glemte den igjen en gang på Lia  - og den forsvant en gang på Lia, men fant den heldigvis igjen på gulvet da kammerset skulle pusses opp i hæla 3.juli!


søndag 28. juni 2009

Rosene rundt terrassen







Salet
Mrs. Jonh Laing har blomstret dårlig i år.
Jaques Cartier
Loiuse Odier
Rosa Mundi

Småkryp og flyvende skjønnheter

Småkryp

22. august kom denne karen flyvende og landet på kanten av en keramikkrukke. Der spaserte den fram og tilbake fredelig på kanten. Ikke ante den at en fare nærmet seg... Etter noen minutter var den blitt kattemat. Sånn endte den livet. Det var dessverre ikke noe jeg kunne gjøre noe med.



Lurer stadig på noe... hva slags bie/veps er dette?


Nestelsommerfugl


Gnorimus nobilis, har funnet ut at denne skarabeen er ført opp på rødlista for truede arter. Nå er den på besøk i haven vår!



Gjødselbillen, skarabeen, har en helt spesiell betydning i egyptisk mytologi. Tegnet for skaperguden Chepra var en skarabe. Den var symbol på selve opphavet, på livet.
Iblant ruller denne billen en stor jord- og gjødselkule foran seg som det senere myldrer et utall unger fra. Uten å forstå at billen la sine egg der, og at disse ble klekket ut i solvarmen, tok egypterne dette som nok et bevis for en spontan skapelse.
Chepra, guden bakenfor alt, 'det værende', ble derfor symbolet på det store mysteriet, den ruller solskiva over himmelen fra evighet til evighet.
Alle faraoer fikk et skarabesmykke, en amulett, plassert på brystet etter at kroppen var blitt balsamert for senere å bli mumifisert.
I balsamringsprosessen brukte egypterne mange slags urter. Sannsynligvis basilikum, persille,
oregano, salvie, dill og allium (løk) siden disse har en uttørkende effekt.


Gave fra Marianne da hun kom hjem fra Egypt. Det sies at amuletten skal bringe hell og lykke!


Disse fargerike skarabeene har jeg laget. En til å ha i øreringen og en til å ha i lomma! Jeg hadde et skarabeprosjekt med elever for noen år siden.


Navnet mitt i hieroglyffer på papyrus.


Over dammen farer flotte øyestillere. Litt for fort til å la seg fotografere!


Men 2.juli tok den seg en tur innom haven og hvilte seg på en vissen linjeblomst. det er 48 arter av den i Norge. Enten er dette en småvokst art eller så er den bare barnet ennå. Vanligvis er de som flyr over vannliljedammen kjempestore.


La humla suse

I Norge er det påvist 34 humlearter, men to av dem regnes som utryddet. I tillegg viser tre-fire arter sterk tilbakegang.
Humla er varmblodig noe som er uvanlig for insekter. Det kreves en viss temperatur for at humla skal kunne fly. En nedkjølt humle må derfor varme opp ved å vibrere med vingene. Da høres den kjente brumme-lyden.
Hann-humlas liv består nesten bare av reproduksjon. Den spiser ikke, stikker ikke, og de har ikke noen far. Et stakkarslig liv med andre ord.
Humlas favorittfarve er blå. Så plant blå blomster og vær med på å hjelpe humleartene å overleve!
Kilde: VG 29. juni


Hva slags veps/bie er dette?
Liten hvit sommerfugl, Pieris rapae, fotografert 3. juli. Øyenstikkeren 16.september. Den brune 10. august.


XXX

'Herren i haven'

Denne karen lar seg ikke så lett jage. Den var irriterende bråkjekk!



'Herren i haven' er ikke lenger 'Herren i haven'. Nå har en måkefar overtatt. Måkeparet skremte nesten vettet av oss med grusomme skrik rett over hodene våre. De kretset rundt dammen, satte fart, stupte og fløy rett om oss og , så nær at vi følte vinddraget etter dem. Absolutt ikke hyggelig! Vi har aldri hatt måkereir ved vannliljedammen før. Mye kan tyde på at vi har det nå.
Paret er hele tiden på vakt og speider utover fra hustaket og telefonstolpen. Herfra går de ikke glipp av en eneste bevegelse.


Fram med kikkert! Det er heldigvis ikke noe måkereir, men ny aktivitet i andereiret. Små nøster gjemmer seg i sivet for de truende måkene. Ikke alle er like redde. En av dem tok seg en ruggende tur på egenhånd opp på fjellet, men angret seg halvveis og forsvant bak selja. Måtte lykken være med den for på fjellkammen sitter måkeherren!
Siste oppdatering: Måkeparet har okkupert andereiret, og andungen er en måkeunge! Sånn er det!

roses and stuff: Blooming Friday

roses and stuff: Blooming Friday
Mia i 'Mias hageliv' anbefalte/rekommanderade meg å bli med på 'blommig fredag'. Ante ikke hva dette var, men nå er jeg litt klokere. Skal forsøke å sende inn et bidrag til neste fredag!

Beste hilsen Vilt og vakkert

Blomstene i drivhuset





Tagetes patula: Mr. Majestic
Synes egentlig at min blomst burde hete Miss Majestic. Hun ser ut som en liten prinsesse, sart og tander.

Okseøye, Krysanthemum: Shungiku
Hun kom i to fargevarianter! Begge er spiselige, men jeg synes de smaker beskt! Pynter opp i salater, smørbrød og på bløte kaker.

fredag 26. juni 2009

Havens herlige dufter


En have skal være til glede for alle sanser, den skal overaske og gi rom for behag.
Duften av haven i ulike stadier er spennende å oppleve. Den starter med magnolia, fortsetter med syrin, overtas av Totenvikrosen og Rainessance. Nå er det duften av klatrehortensia som dominerer. Den stiger opp til verandaen og fyller den med lett, søt, berusende duft. Lenger ned i haven, litt tilbaketrukket, står skjærsmin og gir fra seg sin litt tunge og fyldige duft i følge 'Herren i haven'. Og når sola går ned, og sommernattens hete blir merkbar, skjerpes luktesansen og duftene blir bare enda sterkere.




Sommernattens små roser



Og nå 2. juli dufter det sterkt av kaprifolium.