onsdag 23. august 2017

Blomster som sprer deilig duft i mørket





Varme sommerkvelder på verandaen kan bli en spesiell opplevelse med 


Flere blomster blomstrer bare på kvelden. Da fyller de lufta med søte og krydrede aromaer. Selv om de bare kan nytes en kveld, er natt-blomstrende blomster av stor interesse som gir haven en ekstra dimensjon etter at sola har gått ned. Når mørket kommer, er disse velduftende, blomstene med på å høyne opplevelsen av uterommet.

Kjempenattlys (Oenothera biennis): Høy, toårig plante som åpner seg om kvelden. Brukes medisinsk. Kilde

Blomsten vokser på greinene langs hele stilken. De er ca. 6 cm i diameter, lysegule og har fire kronblader. Blomstene åpner seg om kvelden og lukker seg i løpet av dagen. Kilde

August lilje
August lilje er den mest duftende av alle liljer. Blomstene åpner seg om natta i løpet av siste halvdel på sommeren. Liljenes blomster sitter tett i tett, og honningaromaen fyller nattlufta til de små morgentimene. Augustliljer har store, hvite, trompetforma  blomster opp til 13  cm lange og 8 cm brede.

Nattfloks har skjøre burgunderfarva kronblader i  klynger som åpnes bare når sola går ned. Da  kommer hvite blomster til syne. Blomstene har en søt, nesten godteri-liknende duft. Sjøl om den blomstrende planta bare er i blomst noen få uker på sommeren, er den en ettertrakta plante for natthaver.


Matthiola longipetala Matthiola bicornis NATTLEVKØJ
‘Night Scented Stock’ Hornlevkøy
I løpet av kveldstimene avslører planta en stjerneforma blomsterskjerm. De produserer vanligvis en rekke små, hvite, lilla og rosa blomster som hver sprer en duft som ligner på vanilje. Lukten er sterkest ved midnatt. Planta kan bli en meter høy.
Også vidunderlig duft: Matthiola incanaLEVKØY 'Appleblossom'

Klokka fire blomsten Mirabilis jalapa, mirakelblomst
Planta er oppkalt etter blomstringstida, fire blomstrende planter bryter ut i farverike og duftende blomster like etter klokka 16:00. De trompetformede blomstene kan ha flere farvekombinasjoner som vanligvis inkluderer gul, rosa, lilla og hvitt. Under blomstring skifter de farve. Blomster avgir en jasmin-liknende lukt.
Den sådde jeg i 2011!

Måneblomst, (Ipomea Alba) Vindel
Måneblomst blomstrer om kvelden for å lokke til seg natt-flyvende møll for pollinering. De hvite eller lilla blomstene begynner raskt å åpne seg etter klokka 18:00. I løpet av blomstringsperioden  produserer den også en parfymert duft. Når blomsten er fullt åpna, er den ca 15 cm i størrelse. Dette er en kraftig klatreplante med hjerteformede blader. I slekt med Morning Glory (Ipomea)

Tuberose Polianthes
Tuberose blomstrer fra midten til slutten av sommeren. Den har 45 cm lange, tynne hvite blomster med en voksaktig konsistens som åpna har en sterk og slående aroma. Tuberose er ofte en ingrediens i designer parfymer på grunn av sin behagelig lukt.
Kilde

Nattsmelle Silene noctiflora
Ettårig, ugreina eller gaffelgrena med flate hvite leddhår. Øverst har den klissete kjertelhår. Begeret er  18-30 mm langt, lyst med grønne nerver, smalner mot stenglen og med lange, spisse tenner. Sprekker til slutt så den blanke, lyse kapselen kommer til syne. Kronbladene er kremhvite eller lett rosa. God lukt mot kvelden når blomstene åpner seg.  Kilde
Engsmellens kronblader kan miste styrke og begynne å nikke i løpet av dagen, men reiser seg igjen på kvelden og avgir en nellikliknende lukt. Kilde

S. pratensis 
Silene latifolia ssp. alba eller Silene nutans



Dette er nok ikke nattsmelle fordi begeret er for kort!

Det finnes hvite eksemplarer av rød jonsokblom, men man skal være klar over at det finnes en egen art som heter hvit jonsokblom (Silene pratensis). Denne arten har selvsagt hvite kronblad. Det spesielle er at blomsten åpner seg først om kvelden. 
Hver blomst forblir åpen i tre netter som et middel for å forhindre selvbefruktning. Blomstene står åpne hele natta. Bestøvningen besørges av nattsvermere. På grunn av at blomstene er lukket om dagen, blir ikke planten så lett lagt merke til. Kilde




Sacuanjoche,  Nicaraguas nasjonalblomst, kaktus
hovedstaden Managua finner man ofte den høye, rosa Sacuanjoche i byens gater. Den fyller lufta med sin velduftende parfyme. Den går også under navnet plumeria rubra og er Nicaraguas nasjonalblomst. En av favorittene i landet er kaktusen som blomstrer om natten, og som fyller kveldsluften med sin milde parfyme. De store hvite og gule blomstene åpner seg tidlig på kvelden og fortsetter å fylle lufta med duft fram til de tidlige morgentimene.Kilde


Lista inneholder også en orkide, kalt Bulbophyllum nocturnum, funnet i Papa New Guinea. Denne blomsten åpner seg klokkea ti om kvelden og lukker seg neste morgen. Dette er den eneste av 25 000 orkidetyper som blomstrer på natta. Kilde
http://www.gardena.com/no/garden-life/garden-magazine/blomsteruret/

Nattfiol: (vanlig)
Åpner blomsten om kvelden og sender ut en duft av vannilje.
Dette for å lokke til seg en nattsvermer: LIGUSTERSVERMEREN, som er den største nattsvermeren vi har.
Blomstersporene på nattfiolen kan bli 3-4cm lange. For å få tak i nektaren som sitter i bunnen av sporen, må den ha en lang tunge. Dette har ligustersvermeren. Den er sammenrullet som en spiral.Når den presser hodet ned i sporen, festes det to pollenknoller som den bærer med seg seg på hodet til neste blomst.
Når blomsten åpner seg om kvelden og sender ut sine duftstoffer, kommer svermeren med snabelen sin, stikker hodet inn i blomsten for å suge nektar og en bestøvning er gjort. Kan sammenlignes med STJERNEORKIDEEN på Madagasgar. Den har en spore som er 25-30cm lang og er avhengig av en nattsvermer med like lang snabel.
Vanlig nattfiol er ikke fredet, men det oppfordres til å la den stå i fred. Kilde 


Klikk

1 kommentar:

  1. Hva du kan om blomster!
    Vakre farger og deilig duft! Kan det bli bedre! Hilsen fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.