mandag 23. november 2015

Sjølhogd juletre i år?




Dette kan være en fin opplevelseluke i adventskalenderen! 
Får si det med Pippi: Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert.... får nok til å svinge øksa, jeg og.
På skolen forbereder vi feiring 9. desember av Pippi som er 70 år!
På bildet står Gunhild, en tidligere elev, med høne og nisselue og ønsker velkommen...

Julemarkedenes historie går helt tilbake til senmiddelalderen. Tyske Dresden var en av byene som begynte med marked før jul, ifølge Wikipedia.
Allerede i 1434 ble det første holdt, og byen har fortsatt et populært marked som trekker nærmere to millioner mennesker.
– Men i Norge er ikke julemarked en gammel tradisjon, fremholder historiker Trond Svandal.
– De startet nok først på 1970-80-tallet. 

Hest og vogn
På tunet til Valle gård i Onsøy står Gunhild Bendz Larsen og lurer på hvordan hun og mannen Anas Amrhar skal bli ferdige til sitt julemarked.
Det er riktignok tre uker til låven blir en markedsplass, men tiden går fort når det skal ryddes, bakes og lages hjemmeprodusert godteri.
– Vi startet med et bord og noen venner på gårdsplassen for fire-fem år siden, og nå har det eskalert, sier Larsen med et smil.
Naboen kommer med hest og vogn, selv har de høner og kaniner som barna kan kose med. Honning, saueskinn og marshmallows er blant salgsvarene, det samme er kosmetikk fra Anas Amrhars hjemland Marokko.
– Folk kommer igjen og igjen for å kjøpe marokkanske varer. Vi kan jo ikke slutte nå, ler Gunhild Bendz Larsen.
Hun støtter synspunktet til Gro Ytterstad i Øyenkilen om julemarked som et samlingspunkt:
– Det er viktig å lage litt liv i bygda. Vi ønsker å gjøre noe for lokalsamfunnet. 
– Mange ønsker seg tilbake til julestemningen fra den gangen de var små, tilbake til det hjemmelagde og det gammeldagse. I vår verden hvor alt går så fort, blir tradisjonene bare viktigere.
På Kystmuseet på Hvaler tilbys en reise tilbake i tid når julemarkedet der åpner om to uker. Museet og kulturvernforeningen går sammen om å skape en god, gammeldags jul i bygningene på Nordgården på Spjærøy.
– Hovedhuset på gården pyntes slik en skipsrederfrue ville gjort det til jul på 1890-tallet, forteller Anne Lise Eriksen fra Hvaler kulturvernforening.
Stenhoggerhuset Emilstua blir også pyntet, men i langt enklere stil. I begge stuene spiller museumsvertinner tidsriktige koner.
Ute blir det salg av kortreist mat som honning, pølser og sild, trearbeider, strikkeplagg og bøker. Juletreet får lys på seg, og de besøkende inviteres til å gå rundt det.
–Kilde f-b-nettavisa




1 kommentar:

  1. Det greier du fint. og du kommer garantert i julestemning! Ingenting er mer julete, enn å hogge sitt eget juletre :) Ha en fin dag :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.