onsdag 23. april 2014

Når bjørka får museører





Da stiger sevjen - naturens livgivende kraft som hvert år vekker naturen fra vinterdvalen.
I Norge har bjørka hatt stor nytteverdi opp gjennom tidene. Barken ga never til konting og takdekking og tradisjonsrike 'flettesekker'. Riset ble brukt til gryteskrubber og sopelimer. Bladverket var et viktig fortilskudd for dyra, mens asken fra bjørkeveden ga den beste luten for å gjøre tørrfisken om til lutefisk.
Bjørkas nye skudd egner seg til te eller kreativt dryss over maten. Bjørkesaft er en av barnas favoritter mens de voksne foretrekker bjørkevin.

Bjørkevin
4,5 liter bjørkesaft
200g hakkede rosiner
1 kg sukker
saften av to sitroner
1 pakke vanlig gjær

Kok opp saften snarest mulig etter tapping og tilsett sukker. Rør om til sukkeret er oppløst og la det småboble i ti minutter. Ha rosinene i rent kar og hell den kokende væsken over. Tilsett sitronsaften..
Start forgjæring i et glass. Når saftmassen er passe temperert, tilsettes gjæren. La karet stå tildekkea og varmt for å gjære i 3 dager. Tapp det så over på en 5 liters vinballong, sett på gjærlås og la stå lunst til gjærinen stanser. Tapp deretter om til ren krukker og la stå til bunnsfallet har lagt seg. Vinen helles deretter på sterile flasker og korkes. Lagre vinen kjølig. Den kan drikkes etter en måned, men blir best om den får lagre i minst et halvt år.

Veksten kom litt brått på denne våren med full sommervarme i flere påskedager.


Spring in the forest



7 kommentarer:

  1. Bjørken her var nok nesten 3 uker tidligere ute enn vanlig. Jeg har aldri tenkt på den som saftkilde men det var jo et spenstig, smaklig recept.
    Ønsker deg en fortsatt fin vår :)

    SvarSlett
  2. I love Spring and when everything comes to bloom

    SvarSlett
  3. Wonderful Spring photos :-))

    SvarSlett
  4. Dette var spennende oppskrifter!
    Jeg og hele min familie kom hjem i natt etter en uke på Tenerife. Og her var det jo nesten full sommer - og bjørka helt utsprunget! Dette er tidlig! Hilsen Tove

    SvarSlett
  5. Bjørkevin er sikkert godt! Ja, nå er det også tid for å klippe rosene når bjørka har museører :-)

    Fortsatt fin onsdag!

    SvarSlett
  6. Lovely shots of fresh green leaves and so interesting receipe! Have a beautiful wednesday and the whole week!

    SvarSlett
  7. Underbart! En varm vecka har gjort susen här också och träden och buskarna börjar svagt skifta i grönt. Ha det gott!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!