torsdag 27. februar 2014

Besøk på en teppefabrikk




Teppene knyttes i både ull på ull, ull på bomull, bomull på bomull og i silke. Over et nydelig utvalg av farvet ullgarn.




Silkelarven spiser bare blad fra morbærtreet.


Nogle overvejelser om hvordan silken kom til Europa
 Af Sascha Mauel ER VAR ENGANG ENkejserinde ved navn Léi Zŭ. Hun varden mytiske Gule Kejser Huáng Dìs gemalinde. En skønnedag, da hun gik tur i kejserens have, satte hun sig under ettræ for at drikke en kop te. Pludselig faldt der en lille, rund dims fratræets krone direkte ned i hendes varme te. Straks den var opblødt,afvikledes der fra den en meget lang og fin, hvid tråd, som Léi Zŭkunne vikle adskillige gange rundt om sin finger …Sådan skildrer en gammel kinesisk fortælling det tilfældige øjeblik,da man opdagede, hvordan en meget tynd, men samtidig stærk silketråd bevares i uskadt tilstand. Træet var et morbærtræ og den lillegenstand var en morbærspinders forpuppede larve, indviklet i en op til1000 meter lang silketråd. Silkeormen omkommer i den hede væske ognår derfor ikke at udklække fra sin kokon. Derved undgår tråden atblive ødelagt, noget som ellers har kendetegnet vild silke i Kina ligesiden 6. årtusinde f. Kr. Opdagelsen siges at være hændt i en højtudviklet senneolitisk kultur i det gamle Kina omkring 2700 f. Kr. – endatering, der støttes af samtidige arkæologiske fund af denne nyesilketype. I omtrent 1500 år kendte kun kineserne hemmeligheden bag denkultiverede silkes fine tråd.. Kilde Les mer!





En kvinne knytter et bønneteppe i silke.





Det var ikke lov å ta bilder i showrommene, men i teltet på utsiden lå et utvalg av tepper fra ulike distrikter i Tyrkia. Det ble ikke salg under dette besøket!




Men sokkene i butikken snek jeg meg til å ta et bilde av. De var strikka på en veldig artig måte.
Kanskje jeg finner en oppskrift et sted...





2 kommentarer:

  1. Så spennende. Det bønneteppet så helt fantastisk ut.
    Jeg synes tepper er veldig interessant,og kan litt om temaet. Hilsen Tove

    SvarSlett
  2. Så fantastiske Bilder fra Tyrkia du viser. WOW! Har nydt både ord og bilder i innleggene under her.
    Jeg har ikke akseptert noe fra Directory Blogspot. Generelt sketisk til alle slike tilbud som havner i kommentarboksen.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.