søndag 29. desember 2013

Nyttåraften meny!


Vi skal ikke invitere til nyttåraften i år, men dette er en meny vi serverte for noen år tilbake og alt falt i god smak! Greit med kald hovedrett, så slipper vertskapet å være på kjøkkenet når gjestene kommer.
Forretten er det oppskrift på her!




Salat med rå rødbeter og appelsin

6 personer: 
450 g nye rødbeter
2 qppelsiner
1 rødløk
1/3 hode issalat
2 ss kapers

Dressing:
1 dl yoghurt
2 ss olivenolje
1-2 knuste fedd hvitløk
salt og pepper

Skrell rødbetene og riv dem grovt.
Skrell appelsinene, fjern den hvite hinna og skjær dem i båter med en skarp kniv.
Skjær løken i tynne ringer.
Legg den snittede salaten i en skål, fordel rødbeter, appelsinbåter og løkringer oppå, og dryss over med kapers.
Rør sammen dressingen og server den ved siden av.

Rødkålsalat med fiken og valnøtter

1/2 rødkålhode
1 pose valnøttkjerner
4 stilker stangselleri
4 ferske fikner
1 beger lettrømme ev 1 1/2 dl olivenolje, 1 1/2 dl hvitvinseddik, 1/2 ts salt, 1/2 ts sukker og en knivsodd pepper

Snitt kålen fint og band mesteparten med rømma.
Skjær vasket stangselleri i tynne skiver og bland det inn.
Hold noe av til pynt. 
Skjær fiknene i tynne båter. 
Dander dem på toppen av blandingen.
Strø valnøttkjernene og resten av kålen og selleristrimlene over.
Stå kaldt før servering.
Fiken kan byttes ut med lyse rosiner!

Fransk potetsalat med blå poteter og epler






Poteter kom først til Norge med Hardangerpresten Atke på 1750-tallet, 30 år etter Danmark og Sverige - og 170 år etter England, Tyskland, Frankrike og Italia. Den er moa langt fra en norsk tradisjon. I potetas hjemland hos indianerne i Andesfjella, har de spist poteter i et par tusen år. På landsbymarkedene i Peru og Bolivia kan man velge mellom opptil 60 sorter hvite, gule, rosa og blå poteter..

Flere dyrkere i Norge samler på ulike sorter som består av urgamle, sjeldne spesielle og farverike poteter. De kan ha over 100 sorter, en potet for hver anledning!
Erling Olsen ( 61 18 38 78, Snertingdalsvegen 2769, 2839 Øvre Snertingdal) selger settepoteter til egen avl.

1 kg blå poteter f.eks blå Congo
3 stk syrlige, faste og saftige epler
3-4 stk vårløk
4 ts sennep
2 dl olivenolje
4 ss hvitvinseddik
0,5 ts grovmalt pepper
0,5 bt hakket kruspersille

Framgangsmåte

Børst potetene og legg dem i kokende vann. Kok potetene til de så vidt er møre når du stikker i dem med en kniv (20-30 min avhengig av sort). Slå av vannet. Når potetene er så avkjølt at du kan ta i dem, skjærer du dem i tykke skiver og legger dem i en bolle. Dressingen kan du lage mens potetene koker: Skjær vårløken i tynne skiver, skjær eplene i små terninger og rør sammen sennep, vineddik, salt og pepper i en skål. Visp inn olivenoljen. Hell vårløken og dressingen over de varme potetene og bland alt ved å riste bollen forsiktig. Pynt med hakket kruspersille. I stedet for vårløk kan du bruke purre.

Marinade
2 ss. olivenolje
lite grovt havsalt
litt frisk rosmarinnåler finhakka
litt frisk basilikum, hakka
litt frisk mynte blader, hakka
litt finrevet sitronskall

Rør alle ingrediensene til marinaden sammen. La biffen ligge i romtemperatur og hell marinaden over. Jobb den godt inn i kjøttet med hendene. La den suge marinaden på kjøkkenet i ca. 20-30 minutter.  
Stek den som ønsket, krydre med salt og nykvernet pepper, dekk den og la den hvile litt før servering eller server den kald.

Marinert roatsbeef oppskrift her

Dessert:

Brie med bringebærsaus
eller innbakt med daddelkompott og mandler

Den originale biren heter Brie de Meaux og er en bløt, hvit muggost. Den lages enten av pasteurisert  eller upasteurisert kumelk. Det finnes hovedsakelig fire varianter av osten: Meaux, Melun, Coulommieres og Monterau. Brie inneholder 50 prosent fett.
Holdbarheten er stor ved ritkig lagring. Ikke kast den etter at datoen "best før" er passert!

600 g brie delt i fire porsjoner
4 ark med filo, strudel eller vårrulldeig 
2 ss smelta smør
12 store, bløte dadler
1 ts revet frisk ingefær
1 finhakka sjalottløk
3-4 ss appelsin eller eplejuice
cayenne, salt
1 neve skålende, rista mandler med salt

Kok opp juicen med løk, ingefær, ha rensede dadler i store biter, rør sammen, ta av varmen. Smak til med krydder.
Server kompotten kald ved siden av den varme osten, hell nøtter over. 
Dressing:  
1 ts honning, 1 ss olivenolje og noen dråper sitronsaft.

Osten legges oppå et deigark som pakkes inn som en liten konvolutt eller som vårrull. De legges på et stekebrett med skjøten ned. Pensle med smøret og stek i 180 grader i 6-8 minutter til de er gylne. Serveres umiddelbart.

Til kaffen

Myke pepperkaker med ostekrem (eks cottage cheese)





Pepperkkeformene kan brukes til å trykke ut fruktfigurer med også!



2 kommentarer:

  1. Dette var fristende! Vi skal ha pinnekjøtt på nyttårsaften, men jeg tar med meg oppskriftene til en annen anledning. Ønsker deg et riktig godt nytt år :)

    SvarSlett
  2. Her fikk jeg flere ideer som jeg sparer på til neste år.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!