fredag 27. desember 2013

Nøtter til jul





Som lærer på en tidligere yrkesskole får jeg tilsendt bladet Yrke i posten. I dette siste nummeret var det under temaet Mat og drikke, en oppskrift på julenøttpesto og gresk yoghurt med honning og nøtter.
Siden nøtter skal være så sundt, kunne kanskje dette være med på å gi årets julemat etiketten Spis sundt i jula.
Gulerotkake er noe av det beste jeg vet, og dagens lokalavis presenterte en ny variant med nøttekrokan.

Julenøttpesto

*1 potte basilikum
*2-3 fedd hvitløk
*180 g nøtter (mandler og hasselnøtter)
*4,5 dl ekstra virgin olivenolje
*50 g revet parmesan

*Legg nøttene i kokende vann og fjern skallet, rist nøttene lett i tørr panne
*Kjør basilikumblader, hvitløk og nøtter i en foodprosessor, spe forsiktig med litt olje om gangen til massen er blitt en litt tjukk saus
*Bland inn revet parmesan og smak til med litt nyrevet salt og pepper

Gresk yoghurt med honning og nøtter

* 8 dl yoghurt
* 8-10 ss grovhakka nøtter
* 3-4 dl Akasiehonning eller annen flytende honning
* Litt revet appelsinskall
* Rist nøttene lett i varm panne
* Legg yoghurt, litt revet appelsinskall og honning lagvis i fine porsjonsglass
* Legg nøtter på toppen
* Server som dessert, frokost eller mellonmåltid

Tips: Smaker utmerket med litt fruktsalat på toppen av nøttene

Ostegodt

Bland hakka nøtter, honning og revet skall av litt citron. La det stå noen timer i romtemperatur før bruk.

Det står ikke i oppskriften hvordan dette skal brukes sammen med ost, men jeg tror det bare er til å dyppe eller smøre på gulosten eller en camembert eller brie!


Gulrotkake til 4 personer

Kake:
4 egg
3 dl sukker
2 ts kanel
1,5 ts natron
2 ts vaniljesukker
150 g smør eller 1,5 dl solsikkeolje
5 dl gulrøtter, grovt revet
3 dl hvetemel
1ts salt

Krem:
300 g Nyr
100 g melis

Krokan:
100 g pinjekjerner
100 g solsikkekjerner
120 g sukker
1 ss smør

Garnityr:
100 g gulrotskiver, 1mm tynne
0,5 dl vann
50 g sukker
1/2 sitron i skiver

Framgangsmåte:
Kake: Pisk eggedosis av egg og sukker, bland inn de tørre krydderne og oljen.
Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden . Bland dette sammen og hell røra i en smurt form.
Kaka stekes på 175 º og vifte i 20 min???. Tiden avhenger av hvilken form som brukes. Sjekk midten av kaka med en stikkepinne inn på skrå. Hvis det er kake på pinnen, må den strekes lenger.

Nyr: Nyr og melis røres sammen og legges på toppen som en krem ved servering.

Pinjenøtter og solsikkekrokan:
Rist nøtter og kjerner i en tørr panne. Ta dem ut av panna, og ha i sukkeret. La det bli lys karamell, ha i smøret og kjernene, rør om. Avkjøles på bakepapir og hakkes grøvt, knuses.
Kan lages dager i forveien.

Syrlig og søt gulrot:
Kok opp vann og sukker med sitronskiver i. Skrell gulrota og skiv den opp så tynt som mulig. Ha skivene i vannet, kok opp og la dem trekke i laken. Gulrota skal ikke kokes mør, men ha en frisk smak, farve og konsistens.

Lun kaka før servering, ha på kald nyr og strø med krokan -server med gulrotskivene til pynt på tallerkenen eller fatet.

1 kommentar:

  1. Takk for oppskrifter.
    Pestoen skal nok prøves :)
    Vakker romjul og en klem.
    Mormor

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!