lørdag 27. april 2013

Kjærkommen summing i vårsola






Zuuum, zuuum hvem lar seg ikke fascinere av denne lyden!  Vi lar oss avbryte det vi holder på med, lytter og speider etter humla som strever med å holde kroppen flyvende over oss....








De liker å hvile i varmen fra sola, og kan sitte stille i timevis... i alle fall føltes det ut som det da jeg venta på å få et blinkskudd av den første humla i vår. Den svære humla klamra seg fast til husveggen et sted som ikke akkurat ville gi det beste motivet. Da jeg omsider gikk lei av å vente og tok meg en pause, var den rakkaren fløyet vekk før jeg var tilbake for å sjekke om den hadde våkna av formiddagsluren.... på tirsdag.
Perleblomstene i potta er visne. Noen fruktemner har fått utvikle seg, og frøene skal sammen med løkene i jorda for å bli nye planter neste vår - til glede for humla. Uteplantene lar vente på seg. Ikke et blad er å se ennå.






Solstrålende de siste dagene må ha gitt humla mi et kraftig b-vitaminkikk, den bokstaveligtalt suser i full fart avgårde forbi terrassen. Det er slett ikke noe problem for den å holde seg på vingene. Det første som møtte meg i dag tidlig var humla som kom rett mot meg, så raskt at jeg ikke rakk å få innstilt kameraet. Vel, tenkte jeg ... dette virker lovende. 

Jeg ble sittende på post i timer før den kom tilbake. Da hadde jeg besøk på terrassen, så humla var fordufta lenge for kameraet ble slått på. For tredje gang forbi terrassen kom den nok en gang i rekord fart med kursen peila rett rundt hushjørnet. På vei tilbake tok den seg tid til å surre litt rundt i rosebedet og inspisere plenen uten å ense en eneste lille krokusblomst som sto der innbydende i flotte farver og med bærerne fulle av pollen. Den var kanskje alt fornøyd med dagens innsamling. Det er nok en mørk jordhumle etter plakaten å dømme. Endelig fikk jeg tatt bilder...







Litt fakta
Humler er store, tunge og hårete sosiale insekter som er verdens mest klossete og klønete til å fly. Sammen med marihøner, øyenstikkere og sommerfugler er de kanskje de eneste insektene som nesten alle liker.




Dette må være en skikkelig jordhumle


Bare dronninger og arbeidere hos humler har stikkebrodd. Stikk av humler kan svi, men de stikker veldig sjelden. Kanskje fordi de ikke synes det er bryet verdt! De er ganske så bedagelige anlagt og synes å unngå konflikter. Det er bare når de føler avkommet blir trua at de viser agressivitet!

Det antas at det har vært humler på jorda siden tidsperioden Oligocene, for rundt 30 millioner år sida.

Det er påpekt at Einstein en gang sa at uten bier til å pollinere matvekstene våre, vil vi dø ut i løpet av bare fire år. Antakeligvis har Einstein aldri sagt dette i det hele tatt. Det er bare en myte. Men hvis biene skulle dø ut, er det ganske sikkert at liv slik vi kjenner til det, vil opphøre etter en kort tid. Tilgangen på mat vil bli så mye mindre. En verden uten bier, vil trolig også være en verden med langt færre mennesker.

Humler finnes hovedsakelig i nordlige tempererte strøk, i tillegg er det noen innfødte søramerikanske arter, og på New Zealand har noen arter som ble innført for rundt 100 år sida for å pollinere rødkløver, blitt et naturlig innslag. 
Det er visstnok allerede kolonier av Bombus terrestris, dvs den vanlige humla,  på Tasmania, så det er nå bare et spørsmål om tid før de når fastlandet.
De trekker mye lenger nord enn honningbier, og kolonier er funnet på Ellesmere Island i Nord-Canada, bare 880 km fra Nordpolen!
Det er over 250 ulike humler i verden, de fleste på den nordlige halvkula. Det er bort i mot 34 arter i Norge.



Oversatt og farvelagt



En humlekoloni starter friskt hver vår med en dronning som har parra seg tidligere på året og som våkner opp fra dvalemodus. Hun føder først arbeidstakere (kvinner) og til slutt hanner (droner) og dronninger. På slutten av livet i kolonien vil bare de nye dronningene overleve. De går i hi og starter på nytt neste vår. Humlene er vedlig stedskjære, de kan fly ganske langt til tross for at de er dårlige flyvere, men kommer som regel alltid tilbake til utgangspunktet.
Alle kan bidra til å gjøre forholdene gode for humlene våre! 
Natural History Museum
AgriLife
Discover the Bumble Bee

Andre bidrag i oppfordringen fra Elisabeth om å delta på utfordringen hos Anne på Moseplassen:
Humlehagen



Illustrasjon til innlegget bak siste lenka


Sant å si så sydde jeg også et humlekostyme til minstesønnen da det ble arrangert karneval i byen for en del år sida - da var han kry som en humle, surra rundt og svinsa fram og tilbake....

4 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg om humlor. Och som du skriver, de flesta av oss tycker bra om humlor, de är charmiga!

    SvarSlett
  2. Hei :)
    Så flott at du er med og blogger om humlen! Kjempefint innlegg, mye å lære her.

    Ha en riktig superduper helg!

    SvarSlett
  3. For et flottanes innlegg. Tusen takk for at du tok utfordringen!
    Fortsatt god kveld! 🍷👍

    SvarSlett
  4. Humlor är så fina. Jag hoppas jag får många på besök i trädgården och humlebadet i sommar.
    /EvaLinnea

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.